Tiesa sāk izskatīt šokējošo Siguldas medmāsas lietu. VIDEO
Siguldas medmāsu Dainu Tēraudu vaino savu bērnu sakropļošanā un nonāvēšanā. Šonedēļ sākusies tiesas prāva pret viņu.
112
2013. gada 27. februāris, 12:42

Tiesa sāk izskatīt šokējošo Siguldas medmāsas lietu. VIDEO

Jauns.lv

Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesā sākusies šokējošā tiesas prāva pret Siguldas medmāsu, kuru vaino divu savu bērnu nogalināšanā un viena sakropļošanā. Pasaulē līdz šim bija zināmi tikai septiņi gadījumi, kad vecāki apzināti bērniem sakropļoja redzi, lai pievērstu sev uzmanību un gūtu materiālus labumus.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Acu klīnikas vadītāja Sandra Valeiņa LTV raidījumam „Panorāma” teica, ka šis ir unikāls gadījums pasaules vēsturē, kuru racionāli nevar izskaidrot. Viņa saka, ka mediķiem jāuzticas māmiņām, kuras ierodas pie ārstiem ārstēt savus bērnus, jo māmiņas taču ir vistuvākie cilvēki bērniem. Šoreiz viss izrādījies savādāk. Piemēram, Siguldas medmāsa, apelējot pie savām zināšanām medicīnā, no ģimenes ārstes izdabūja recepti nomierinošām zālēm it kā pret krampjiem. Tomēr izradās, ka māte šīs zāles bērniem deva laikā, kad viņa bērnam acī injicēja indi. Ir zināmi tikai septiņi šādi līdzīgi gadījumi pasaulē.

Mediķi domā, ka Siguldas medmāsa varētu būtu guvusi psiholoģisku traumu bērnībā un tagad sirgst ar Minhauzena sindromu, kā rezultātā sakropļojusi savus bērnus, lai sev pievērstu uzmanību.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka 1971. gadā dzimušo medicīnas māsu likumsargi aizturēja 2011. gada novembra beigās, jo radās aizdomas, ka viņa ilgstoši un apzināti radījusi mehāniskus acs bojājumus savai tobrīd 12 gadus vecajai meitai, kamēr bērns gulējis miega zāļu iespaidā. Savukārt divi minētās sievietes bērni miruši 1997. un 2008. gadā, arī, iespējams, no mātes speciāli izraisītām saslimšanām, lai viņa varētu iegūt ne tikai invaliditātes pabalstus, bet arī cita veida sociālo atbalstu.

Otrdien Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa nolēma, ka krimināllietu, kurā medicīnas māsa apsūdzēta par savu bērnu sakropļošanu un nonāvēšanu, skatīs aiz slēgtām durvīm. Pirmajā tiesas sēdē tiesa uzklausīja piecus lieciniekus, bērnu tēvu un četrus mediķus. Nākamā tiesas sēde paredzēta 25. aprīlī. Sīkāk par tiesas sēdi skatieties LTV „Panorāmas” un TV3 Ziņu videosižetos.

Tiesā māti par bērnu sakropļošanu un nogalināšanu (LTV Panorāma)
Medmāsa uz tiesas sola (TV3 Ziņas)

Kasjauns.lv/Foto: Edijs Pālens/LETA

Tēmas