Pie Imanta Ziedoņa mājas deg svecītes, cilvēki noliek ziedus. FOTO, VIDEO
Svecītes Imanta Ziedoņa piemiņai Liepājas Latviešu biedrības namā.
Sabiedrība
2013. gada 28. februāris, 14:39

Pie Imanta Ziedoņa mājas deg svecītes, cilvēki noliek ziedus. FOTO, VIDEO

Jauns.lv

Dzejnieka Imanta Ziedoņa aiziešana viņsaulē saviļņojusi visu Latviju. Viņa piemiņai tiek noliktas svecītes gan Rīgā, gan Liepājā, noturēti klusuma brīži un izteiktas līdzjūtības. Atvadīšanās no dzejnieka notiks trešdien, 6. martā.

No Dzejnieka atvadīsies trešdien, 6. martā

Atvadīšanās no Dzejnieka notiks trešdien, 6.martā, Rīgas Domā. Laikā no pulksten 10.00 līdz 13.00 dievnama durvis būs atvērtas ikvienam, kurš vēlēsies atvadīties no izcilā Dzejnieka, bet pulksten 13.00 sāksies viņam veltīts dievkalpojums, ko vadīs mācītājs Juris Rubenis. Rīgā 6. martā pie pašvaldības ēkām tiks izkārti karogi sēru noformējumā.

Tikmēr pašlaik Dzejnieka piemiņai cilvēki noliek svecītes gan pie daudzdzīvokļu mājas Rīgā, Zaļās un Dzirnavu ielas stūrī, kur dzīvoja Imants Ziedonis. Cilvēki svecītes Dzejnieka piemiņai ceturtdien un piektdien nolikt aicināti arī Liepājas Latviešu biedrības nama foajē.

Kasjauns.lv novēroja, ka pie ēkas Rīgā, kur dzīvojis Dzejnieks, deg desmitiem svecīšu un cilvēki tur svecītes nolikt dodas nepārtraukti.

„Tādi ģēniji kā Imants Ziedonis ir nemirstīgi!”

Pazīstamā režisore Dzintra Geka Kasjauns.lv pastāstīja, ka skumjo vēsti par Dzejnieka nāvi saņēmusi Londonā, kur viņas vīram komponistam Pēterim Vaskam trešdienas vakarā bija koncerts. Ceturtdienas rītā, brokastojot kopā ar citiem latviešiem Anglijas „Daugavas Vanagu” namā, valdīja nospiests klusums, jo visus bija nomākusi ziņa par Dzejnieka nāvi. Dzejnieka nāve viņu ir satriekusi, bet piebilst, ka tādi ģēniji kā Imants Ziedonis ir nemirstīgi.

Imantu Ziedoni var uzskatīt par zīmi, kas identificē latviešu nācijas lielumu un spēku, saka Geka un piebilst, ka līdz ar Dzejnieku it kā aiziet vesels laikmets. Ziedoņa kods ir jānodod jaunākajai paaudzei, pārliecināta Geka un ir gandarīta par to, ka to spēcīgi uz Rīgas Jaunā teātra skatuves izrādē „Ziedonis un Visums” ir spējis parādīt aktieris Kaspars Znotiņš. Viņa kopā ar vīru šo izrādi ir noskatījusies vairākas reizes.

Latvija piemin Imantu Ziedoni

Smeldz, dedzina, nepārliecina…

Visdziļāko līdzjūtību sakarā ar Imanta Ziedoņa nāvi izteikuši gan kultūras darbinieki gan valsts augstākās amatpersonas. Arī Saeimas deputāti kārtējo ceturtdienas parlamenta sēdi sāka ar klusuma brīdi.

Valsts prezidents Andris Bērziņš, izsakot līdzjūtību, uzskata, ka Imanta Ziedoņa izcilo personību un dzīves filozofiju raksturo vārdi: „Cik es atceros, jasmīni zied tā jau tūkstoš gadu. Kad tas var beigties? Krāsa nemainās, un nekas nemainās. Balti.”

Viņš bija īpašs un vienreizējs, tikai ar sev raksturīgu savpatnību. Tieši šāds Imants Ziedonis paliks mūsu atmiņā - kā spilgts vārda meistars un sava ceļa gājējs, latviskās identitātes kopējs, sirdsgudrs un vieds, apveltīts ar izcilu Tēvijas mīlestību. Ar mums vienmēr kopā būs Imanta Ziedoņa dzeja, epifānijas un latviskā proza, saka prezidents.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, ka Imants Ziedonis vienmēr ir aizstāvējis Latviju, ir bijis draugs bērniem, acīgs vērotājs no malas, kaismīgs dalībnieks epicentrā, izcils rakstnieks un dzejnieks. Viņa arī norādīja, ka Dzejnieks  spēja sadzirdami pateikt, ko nozīmē būt savas zemes patriotam, un viņš darīja visu, kas ir paša spēkos, lai Latvija kļūtu brīva un neatkarīga.

„Ziņa par Ziedoņa aiziešanu smeldz, dedzina, nepārliecina. Viņa rakstītais, teiktais un paveiktais ir lielāks par cilvēka dabu un dzīvāks par aiziešanu. Viņš ir kļuvis par bērnības krāsaino daļu bērniem un aicinājumu pārdomāt un ieskatīties sevī ikvienam no mums. Viņš reizēm klusi un iekšup vērsti, reizēm skaļi un nikni ir spējis visiem sadzirdami pateikt, ko nozīmē būt latvietim un savas zemes patriotam. 1990. gadā, balsojot par Neatkarības deklarāciju, viņš sekoja savai sirdsapziņai un pildīja cilvēciskāko no pienākumiem - darīja visu, kas ir paša spēkos, lai Latvija kļūtu brīva un neatkarīga,” uzskata Āboltiņa.

Arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis paudis visdziļāko līdzjūtību. „Imants Ziedonis - izcilais latvietis, sava ceļa gājējs, vairāku paaudžu gara un domas veidotājs, tautas pagātnes un nākotnes izteicējs. Viņa mūžs ir ceļš uz patiesību: dzejas, cilvēka, tautas. Mēs esam pateicīgi, ka viņš bijis ar mums,” saka premjers.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs norādījis, ka Imanta Ziedoņa aiziešana ir neatgriezenisks zaudējums latviešu tautai un viņš dzīvos katra latvieša atmiņās caur saviem darbiem. Atvadoties no izcilā Dzejnieka, ministrs citē viņa dzeju: „Es šonakt degšu sveci un iešu, sveci rokās, tālu pļavās. Varbūt caur kādu nezināmu teci es pēkšņi iestaigāšu domās tavās.”

Šodien Ķīpsalas hallē ikgadējā "Latvijas Grāmatu izstāde 2013" tika atklāta, ar klusuma brīdi pieminot vakar mūžībā aizgājušo dzejnieku Imantu Ziedoni.

Mūžībā aizgājušo dižgaru pieminēt aicināja kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNK), nolasot arī Ziedoņa rakstītu dzeju. Ministre sacīja, ka savulaik Ziedonim jautājusi, kā tas ir rakstīt, uz ko dzejnieks atbildējis - pamēģini neelpot. "Novēlu visiem lietas darīt tā," sacīja ministre.

Kasjauns.lv/Foto: Rojs Maizītis, liepājniekiem.lv