Vēstures stundas Latvijas skolās: vieni slavē leģionārus, otri lamā par kara noziedzniekiem. VIDEO
Tuvojoties 16. marta gājienam, sabiedrībā saasinās diskusijas par Latviešu leģiona karavīriem. Attēlā - Sibīrijā uzņemta fotogrāfija latviešu leģionāru piemiņas gājiena dalībnieka rokā.
Sabiedrība
2013. gada 13. marts, 14:49

Vēstures stundas Latvijas skolās: vieni slavē leģionārus, otri lamā par kara noziedzniekiem. VIDEO

Jauns.lv

Tuvojoties 16. martam, sabiedrībā atkal uzjundī divu pretējo nometņu strīdi – vieni ceļ godā leģionārus, otri tos dēvē par kara noziedzniekiem. Galvenais pretstāves iemesls ir meklējams dažādajās vēstures izpratnēs. Mazākumtautību jeb krievu skolās praktiski tiek mācītas divas vēstures.

Jauniešu vidū ir novērojamas zināmas radikalizācijas tendences un pie tā galvenokārt ir vainojama vēstures mācīšana mazākumtautību skolās, LTV raidījumam „Labrīt, Latvija!” sacīja Latvijas Universitātes pētnieciskā projekta „Latvijas sociālās atmiņas monitorings” vadītājs Mārtiņš Kaprāns.

Kā norādīja LU pētnieks, ir zināmas netiešas liecības par to, ka mazākumtautību skolās tiek mācīta arī paralēlā izpratne par vēsturiski strīdīgajiem faktiem un ir novērojama diezgan subjektīva skolotāju iejaukšanās. Interviju ar Kaprānu skatieties videosižetā.

Paralēlā Latvijas vēsture (LTV „Labrīt, Latvija!)
Kasjauns.lv/ Foto: Edijs Pālens/LETA