Sabiedrība
2013. gada 1. aprīlis, 03:26

Tiesa skatīs vēl vienu strīdu par "Rīgas kinostudijas" zemes nomu un parādu piedziņu

Jauns.lv

Rīgas apgabaltiesa 2.aprīlī skatīs AS "Rīgas kinostudija" prasību pret saviem kreditoriem un bijušajiem zemes īpašniekiem strīdā par nomas līgumu un parāda piedziņu 250 000 latu apmērā.

SIA "VK Estate", kas ir viena no atbildētājiem lietā, pārstāvis Normunds Šlitke ziņu aģentūrai LETA norādīja, ka, viņaprāt, tā ir "tiesvedība tiesvedības pēc", lai nemaksātu parādus. Viņš sacīja - Civillikuma 2175.pantā ir noteikts, ka gadījumā, ja mainās zemes īpašnieki, tad tās ir jaunā īpašnieka tiesības noteikt, vai vecais zemes nomas līgums paliek spēkā vai nē.

""Rīgas kinostudija" ignorē šo pantu, paziņojot, ka nomas līgums, ko viņi ["Rīgas kinostudija"] slēdza iepriekš ar bijušajiem zemes īpašniekiem - Dzintaru Abulu un Veltu Lazdu -, ir ļoti intīms un privāts un ka tas nevarot pāriet uz jauno zemes īpašnieku," izteicās Šlitke.

"Tāpat "Rīgas kinostudija" ir norādījusi, ka tai ir prasījuma tiesības par 1000% līgumsodu pret jaunajiem zemes īpašniekiem - uz to brīdi SIA "Šmerļa priedes" -, tāpēc viņi vēlas vecajiem zemes īpašniekiem samaksāt šo jauno līgumsodu.

Savukārt "Rīgas kinostudijas" pašreizējais valdes priekšsēdētājs Armands Liberts aģentūrai LETA izteicās, ka "oponenti šo prasību ir veiksmīgi novilcinājuši", jo tā tiesā tika iesniegta jau 2010.gadā par zemes nomas maksas noteikšanu pret tā brīža zemes īpašnieku "Šmerļa priedes".

Patlaban tiesāšanās notiek par ieskaitu, tas ir, prasījuma dzēšanu ar pretprasījumu, pastāstīja Liberts, norādot, ka "Rīgas kinostudijai" bija prasība pret "Šmerļa priedēm", bet "Šmerļa priedēm" bija prasība par nomas maksas samaksu iepriekšējam periodam uz cesijas līguma pamata.

Kā ziņots, "Rīgas kinostudijas" strīdi par zemes nomu ilgst jau gadiem. Rīgas apgabaltiesa iepriekš bija apmierinājusi SIA "VK Estate" pieteikumu par procesuālo tiesību pārņemšanu strīdā ar "Rīgas kinostudiju". Tādā veidā tika atzītas uzņēmuma tiesības piedzīt no "Rīgas kinostudijas" parādu Abula un Lazdas vietā.

Abulam un Lazdai agrāk piederēja zeme, uz kuras uzcelta kinostudija. 2005.gadā Abuls un Lazda cēla prasību pret kinostudiju par nomas līguma noslēgšanu, nomas maksas piedziņu un reālnastas nodibināšanu. 2009.gadā zemes īpašnieki un kinostudija panāca izlīgumu, ar kuru "Rīgas kinostudija" apņēmās līdz 2009.gada 31.decembrim samaksāt zemes īpašniekiem izlīgumā norādīto parādu. Izlīgumā puses vienojušās, ka zemes gabala nomas maksa par gandrīz 12 gadu ilgu laika periodu ir 150 969 lati, bet nokavējuma procenti - 53 427 lati.

Vēlāk Abuls un Lazda zemi pārdeva "VK Estate", kas pārņēma tiesības no kinostudijas piedzīt parādu par zemes nomu saskaņā ar minēto izlīgumu. Kinostudija apgalvo, ka savas saistības pret Abulu un Lazdu ir izpildījusi, savukārt "VK Estate" norāda uz pretējo.

Tikmēr Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šogad janvārī noraidīja maksātnespējas pieteikumu, atzīstot to par nepamatotu.

LETA