"Literatūras gada balvu" par mūža ieguldījumu saņems rakstnieks Alberts Bels. VIDEO
"Literatūru tagad lasu viegli un aicinu arī citus nemocīties nopietnās pārdomās pēc izlasītā, bet gan lasīt viegli, lai pēc izlasītās literatūras paliktu laba pēcgarša un labs noskaņojums," vēlēja mūža balvas ieguvējs Alberts Bels.
Kultūra
2013. gada 4. aprīlis, 20:30

"Literatūras gada balvu" par mūža ieguldījumu saņems rakstnieks Alberts Bels. VIDEO

Jauns.lv

"Latvijas Literatūras gada balvu 2012" par mūža ieguldījumu Latvijas rakstniecībā saņems rakstnieks Alberts Bels, paziņoja Starptautiskās Rakstnieku un tulkotāju mājas vadītāja Andra Konste.

Bels ir viens no spožākajiem prozaiķiem, kurš 1989.gadā par romānu "Cilvēki laivās" saņēmis Valsts prēmiju literatūrā, 1991.gadā rakstniekam piešķirta Barikāžu piemiņas zīme, bet 2000.gadā - Triju zvaigžņu ordenis.

Rakstnieks ir 22 grāmatu autors, un pēc viņa romāniem uzņemtas arī vairākas filmas, piemēram, 1974.gadā režisors Oļģerts Dunkers uzņēma filmu "Uzbrukums slepenpolicijai", bet 1993.gadā režisors Ansis Epners uzņēma filmu "Būris".

Pats balvas nominants šodien žurnālistiem atzina, ka ir patīkami pārsteigts par piešķirto balvu. "Tajā pašā laikā balva ir arī nedaudz biedējoša, jo tā ir par mūža ieguldījumu, līdz ar to man jāskatās, kas būs tālāk. Ceru, ka vēl nodzīvošu kādu laiciņu un, ja Dievs dos, tad uzrakstīšu vēl kaut ko," sacīja Bels.

Bels aicina cilvēkus uz literatūru neskatīties nopietni, bet gan ar nelielu vieglumu. Rakstnieks minēja, ka viņš tagad uz literatūru skatās krietni nenopietnāk nekā pirms 50 gadiem, kad sāka pats rakstīt. "Nevaru vairs uz literatūru tik nopietni paskatīties kā agrāk. Literatūru tagad lasu viegli un aicinu arī citus nemocīties nopietnās pārdomās pēc izlasītā, bet gan lasīt viegli, lai pēc izlasītās literatūras paliktu laba pēcgarša un labs noskaņojums," vēlēja mūža balvas ieguvējs.

Bels ir dzimis 1938.gada 6.oktobrī Rīgas rajonā, un līdz 1971.gadam viņš bija zināms kā Jānis Cīrulis. Ar rakstniecību viņš nodarbojas kopš 1963.gada.

Vai sagaidīsim jaunu Raini? LTV Panorāmas sižets

"Latvijas Literatūras gada balva" ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē Latvijā, kas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinības izteikšanu izcilākajiem darbiem, kuri gada laikā nākuši klajā Latvijas rakstniecībā. Par norisēm saistībā ar balvas piešķiršanu kopš 2010.gada kopīgi rūpējas Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja, Latvijas Rakstnieku savienība un Latvijas Literatūras centrs.

LETA/ Foto: Renāte Briede/ LETA/ Video: LTV Panorāma