Kultūra
2013. gada 4. aprīlis, 21:07

Noskaidrotas aizvadītā gada skaistākās grāmatas

Jauns.lv

Ceturtdien svinīgā ceremonijā Latvijas Mākslas akadēmijā noskaidroti grāmatu mākslas konkursa "Zelta ābele 2012" uzvarētāji vairākās nominācijās, bet ar balvu par mūža ieguldījumu grāmatniecībā godināts grāmatniecības pētnieks Ojārs Zanders.

Žūrija balvu nominācijā "Dzeja" piešķīrusi grāmatu komplektam, kurā izdota Annas Fomas "Jaunā Vāgnera klusēšana", Velgas Kriles "Kā mirdzošas būtnes" un Arvja Vigula "5:00" un kuru laidis klajā izdevējs "Mansards", bet iespiedusi "McĀbols poligrāfija".

Nominācijā "Proza" pie balvas tikusi Džeimsa Džoisa "Mākslinieka portrets jaunībā", kuras mākslinieks ir Valdis Villerušs, tipogrāfija - "Informatīvā biznesa centrs", bet izdevējs - "Jumava"

Nominācijā "Dokumentālie izdevumi" pie balvas tikusi Dzintras Gekas grāmata "The Children of Siberia. I, II daļa", kuru veidojusi māksliniece Linda Lūse, tipogrāfija - Talsu tipogrāfija, bet izdevējs ir fonds "Sibīrijas bērni".

Nominācijā "Dzeja bērniem" par labāk noformēto atzīta dzejnieces Ineses Zanderes grāmata "Līze Analīze un citi slimnīcas skaitāmpanti", kuras dizaina un datorsalikuma autori ir Rūta Briede un Artis Briedis, ilustrētājs - Reinis Pētersons, tipogrāfija - Jelgavas tipogrāfija, bet izdevējs - "Liels un mazs".

Apgādam "Liels un mazs" piešķirts arī diploms par sērijas "Bikibuks" izveidi. Sērijas dizaina autori ir Rūta Briede un Artis Briedis, ilustrētāji - Reinis Pētersons, Juris Petraškevičs, Kristīne Jurjāne, Līga Kičena, Edmunds Jansons un Maija Līduma, bet tipogrāfija - "MicroDot".

Zanderes grāmata "Pūces svinības" saņēmusi balvu arī prozas nominācijā. Šī izdevuma dizaina autore ir Ūna Laukmane, ilustrētāja - Ieva Jurjāne, tipogrāfija - Jelgavas tipogrāfija, bet izdevējs ir "Liels un mazs".

Savukārt nominācijā "Zinātniskās grāmatas" balvu saņēmusi Aivara Leita grāmata "Leģendas hipotēze. Jānis Staņislavs Roze", kuras māksliniece ir Anta Pence, izdevējs - "Neputns", bet tipogrāfija - Jelgavas tipogrāfija.

Nominācijā "Uzziņu literatūra" pie balvas tikusi Mārtiņa Sirmā "Virtuves padomu grāmata", kuras māksliniece ir Ineta Berkmane, ilustrētājs ir Reinis Virtmanis, tipogrāfija - "Latgales druka", bet grāmatas izdevējs ir "Jumava".

"Mācību grāmatu" nominācijā apbalvots Indras Sproģes un Renāra Kaupera kopdarbs "Māci mani, Degunlāci!", kura māksliniece ir Indra Sproģe, dizaina autori ir Aivars un Mārtiņš Plotkas, tipogrāfija - "Preses nams Baltic", bet izdevējs ir "Poligrāma".

Nominācijā "Mākslas izdevumi" ar balvu godināts Jāņa Dripes izdevums "Latvijas arhitektūra 1991-2011", kuras mākslinieks ir Jānis Dripe juniors, tipogrāfija - "Scriptum", bet izdevējs - "Jumava".

Par Gada mākslinieci atzīta Indra Sproģe, kura mazajiem lasītājiem laidusi klajā tādas saistošas grāmatiņas kā "Joka pēc alfabēts" un "Māci mani, Degunlāci!".

Latvijas Grāmatizdevēju asociācija kopš 1993.gada rīko ikgadējo konkursu par labāko grāmatu noformējumu. Šogad konkurss notika jau 20.reizi un tajā piedalījās 35 izdevēji ar 108 izdevumiem.

"Zelta ābele" ir viens no vecākajiem profesionālajiem nozares konkursiem Latvijā un šogad atskatās gan uz 20 gados paveikto, gan uz Latvijas grāmatu mākslas attīstību šajā laika posmā.


LETA/ Foto: Edijs Pālens/ LETA