No Latvijas trīs dalībnieki pretendē kļūt par Venēcijas kinofestivāla kinokritiķu žūrijas dalībnieku
Attēlā no kreisās puses Anastasija, Olga un Paula.
Kultūra
2013. gada 9. aprīlis, 15:48

No Latvijas trīs dalībnieki pretendē kļūt par Venēcijas kinofestivāla kinokritiķu žūrijas dalībnieku

Jauns.lv

Ir noslēdzies kinoteātra Splendid Palace izsludinātais konkurss jaunajiem kinoblogeriem un noskaidrotas trīs '27 Times Cinema' nacionālās atlases finālistes. Tās ir Olga Koņkova, Paula Laurinoviča un Anastasija Drozdoviča. Uzvarētāju darbi jau nosūtīti Europe Cinemas centrālajam birojam Parīzē, kur tie turpinās cīņu par konkursa galveno galvu – pilnībā apmaksātu ceļazīmi uz Venēcijas kinofestivālu un iespēju kļūt par festivāla jauno kinokritiķu žūrijas komisijas biedru.

Olga Koņkova ir 19 gadus veca rīdziniece, kas Rīgas Stradiņa universitātē studē multimediju komunikācijas. Olga atzīst, ka padziļināta interese par kino radusies tieši augstskolas pasniedzēju ietekmē un pieļauj, ka arī viņa nākotnes profesija varētu būt saistīta ar kinematogrāfiju. Olga ir Eiropas kino cienītāja, novērtē nekomerciālu kino, kur skatītājs var atrast sev ko noderīgu un būtisku. Viņasprāt, kino ir labs veids, kā parādīt pasaules daudzveidību un skaistumu. „Ja pastāv kaut maza iespēja uzvarēt, tad noteikti jāpiedalās”, uzskata Olga, pamatojot savu dalību Splendid Palace konkursā.

21 gadu vecā Anastasija Drozdoviča ne tikai aizraujas ar kino, bet arī veiksmīgi darbojas mūzikas jomā. Kopā ar dvīņumāsu Katrīnu viņa jau apliecinājusi sevi kā talantīgu dziedātāju, plašākai sabiedrībai kļūstot pazīstama ar piedalīšanos LNT televīzijas šovā „Dziedošās ģimenes”. Anastasija studē audiovizuālo mediju mākslu RISEBA, raksta savu kinoblogu un interesējas par modi. Anastasija ir pārliecināta, ka dalība Venēcijas kinofestivālā būtu nenovērtējama pieredze un iespēja gūt jaunas zināšanas par moderno filmu industriju, kas varētu noderēt viņas turpmākajā profesionālajā karjerā.

Savukārt Paula Laurinoviča ir 19 gadus veca topošā mediķe, kas studē Rīgas Stradiņa universitātes Māsu fakultātē. Paula interesējas par teātri, literatūru, tautas dejām, fotografēšanu un, protams, kinemotogrāfiju. Viņasprāt, kino ir labs veids, kā sevi pilnveidot, uzzināt ko jaunu un pavērt jaunus horizontus un pasaules redzējumus.

Jau ziņots, ka pagājušonedēļ noslēdzās Splendid Palace konkurss jaunajiem kinoblogeriem. Kopā žūrijas vērtējumam tika nodoti 22 topošo kinokritiķu darbi. Recenzijas vērtēja īpaša komisija - kinokritiķe Daira Āboliņa, KDi galvenā redaktore, kinokritiķe Dita Rietuma, kinorežisors un producents, spēlfilmas „Amaya” autors Māris Martinsons, Rīgas vicemērs, SIA „Rīgas nami” kapitāldaļu turētāja pārstāvis Andris Ameriks, SIA „Rīgas nami” valdes priekšsēdētāja Vineta Verika, kā arī kino eksperts un radio cilvēks Vladis Goldbergs.

Konkurss ‘27 Times Cinema’ šogad notiek jau ceturto reizi, tā mērķis ir dot iespēju jauniešiem no visas Eiropas plašāk iepazīties ar pasaules vecākā kinofestivāla dienaskārtību, klātienē tikties ar pasaulē zināmiem režisoriem un producentiem, baudīt festivāla filmas, kā arī kopā ar atzītiem kino ekspertiem diskutēt par tajās redzēto. Ņemot vērā ilggadējo dalību Europa Cinemas, privilēģija izvirzīt labākos kandidātus no Latvijas deleģēta tieši kinoteātrim Splendid Palace. Saskaņā ar konkursa noteikumiem, ’27 Times Cinema’ uzvarētāja vārds tiks paziņots vasaras sākumā.

Plānots, ka gan Olgas, gan Anastasijas, gan Paulas kinofilmu recenzijas turpmāk būs iespējams lasīt arī kinoteātra Splendid Palace interneta mājas lapā, sadaļā „Blogi”.

Karlīna Timofejeva, Foto: Lauma Kalniņa