Neskatoties uz likuma izmaiņām, joprojām brīvi nopērkamas "legālās narkotikas"
"Tomēr nevarētu teikt, ka būtu jūtami mazinājies pacientu skaits," atzina RPNC Narkoloģiskās palīdzības dienesta stacionāra virsārste Sarmīte Skaida.
Sabiedrība
2013. gada 14. aprīlis, 12:09

Neskatoties uz likuma izmaiņām, joprojām brīvi nopērkamas "legālās narkotikas"

Jauns.lv

Pirms pusotra mēneša stājās spēkā grozījumi likumā, kas ļauj efektīvāk cīnīties pret tā sauktajām legālajām narkotikām, tomēr Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrā (RPNC) joprojām pēc apreibinošo augu maisījumu iegādāšanās un smēķēšanas nonāk jaunieši ar halucinācijām, murgiem un pat agresiju, infomē RPNC.

Skaida norādīja, ka vēl ir pagājis pārāk maz laika, kopš stājās spēkā grozījumi likumā, kas paredz plašākas iespējas iekļaut aizliegto vielu sarakstā tā sauktās legālās narkotikas, tāpēc būtiskus secinājumus vēl nevarot izdarīt.

"Tomēr nevarētu teikt, ka būtu jūtami mazinājies pacientu skaits," atzina Skaida.

Ik nedēļu Narkoloģiskās palīdzības dienesta stacionārā ārstējoties vismaz viens vai divi pacienti, dažas nedēļas arī trīs četri pacienti, kas smēķējuši apreibinošos augu maisījumus. Mediķiem viņi stāstījuši, ka apreibinošās vielas vai nu iegādājušies tirgotavās, vai arī ar tām uzcienājuši draugi.

RPNC ir arī pacienti, kuriem šīs vielas atmodinājušas psihozes un psihiskus traucējumus, kas, iespējams, vēl ilgstoši vai pat vispār dzīves laikā nebūtu izpaudušies, ja nebūtu lietotas šīs vielas. Viņi turpina ārstēties RPNC psihiatrijas nodaļās.

Piemēram, šonedēļ RPNC ārstējas 17 gadu vecs puisis, kuram apreibinošās vielas iedevuši draugi. "Stāstīja, ka pīpējis legālos maisījumus, bija halucinācijas – likās, ka visu redz caur tādu kā kasti. Iedomājās, ka ir Dievs, ka ir labie un ļaunie, ar kuriem viņam jācīnās," pastāstīja Skaida.

Puisi uz slimnīcu atveda, jo divas dienas pēc apreibinošo vielu lietošanas viņš jutās ļoti slikti. Nevarēja naktīs gulēt, bija savādas, nepatīkamas fiziskas izjūtas. "Māte pat sākumā domāja, ka viņam ir gripa," atminas ārste.

"Legālo maisījumu" smēķētājiem esot līdzīgas pazīmes – šizofrēnijai līdzīgi murgaini traucējumi, ko nereti pavada savādas fiziskas izjūtas, sacīja ārste un piebilda, ka atsevišķi pacienti esot arī agresīvi.

Pirms dažām nedēļām RPNC ievests kāds jaunietis ļoti agresīvā stāvoklī. Pēc apreibinošo vielu lietošanas viņš bija savā dzīvoklī ar āmuru dauzījis sienas. Mediķiem puisis stāstījis, ka būtu varējis ar āmuru arī sist savai mātei, taču tā neesot darījis.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes sabiedrisko attiecību pārstāvis Toms Sadovskis aģentūrai BNS norādīja, ka pēc likuma grozījumu spēkā stāšanās vairāki apreibinošo augu maisījumu veikali Rīgā aizvērās, policija arī veikusi daudzus reidus, daudzās vietās atsavinātas, iespējams, nelegālās vielas. Sākta virkne kriminālprocesu.

Cīņa pret apreibinošo vielu tirgotājiem nebeidzoties – tagad viņi tirgo vielas, kuras ir ārpus aizliegto vielu saraksta, paskaidroja Sadovskis.

Tāpēc policija apzinot situāciju, lai arī šīs vielas varētu aizliegt.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Saeima 14.februārī galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā par Krimināllikuma spēkā stāšanos un tā piemērošanas kārtību, kas turpmāk liegs tirgot dažādus augu maisījumus jeb tā sauktās legālās narkotikas. 23.februārī grozījumi stājās spēkā.

Grozījumi, kas liedz "legālo narkotiku" tirdzniecību, paredz ģenēriskās formulas izmantošanu, iekļaujot jaunas vielas Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu sarakstā. Ja pirms tam vielas tika uzskaitītas pēc to maisījuma sastāvdaļu formulas, tad pašlaik ir aizliegta pamatformula, no kuras tiek veidotas pārējās vielas.

Jau pirmajās divās nedēļās pēc grozījumu stāšanās spēkā Valsts policija uāka 18 kriminālprocesu un no aprites izņēma provizoriski 4158 devas dažādu jauno psihotropo un narkotisko vielu un tās saturošu produktu.

BNS, Foto: Shutterstock