Biedrene Osipova sola Liepājā uzsliet pieminekli sarkanajam teroristam Sudmalim
Sarkanajam teroristam un partizānam, pagrīdes komjaunietim Imantam Sudmalim Limdermana partijas „Par dzimto valodu” Liepājas saraksta līdere Jeļena Osipova sola uzsliet pieminekli, kuru „tautas varonim” nogāza pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas.
Politika
2013. gada 22. aprīlis, 20:35

Biedrene Osipova sola Liepājā uzsliet pieminekli sarkanajam teroristam Sudmalim

Jauns.lv

Liepājas nacionālboļševika, Vladimira Lindermana līdzskrējēja Jevgenija Osipova sieva Jeļena Osipova liepājniekiem pēc pašvaldību vēlēšanām, ja viņa tiks ievēlēta no Lindermana partijas „Par dzimto valodu” saraksta, sola panākt, ka vēju pilsētā atkal pacelsies monuments sarkanajam teroristam Imantam Sudmalim.

Jāatgādina, ka 1916. gada dzimušais Sudmalis pirmās brīvvalsts laikā iesaistījās nelegālās komjaunatnes darbībā, bet vācu okupācijas laikā darbojās ne tikai sarkanajos partizānos, bet veica arī teroraktus. Skaļākais no tiem nogranda 1943. gada 13. novembrī, kad Sudmalis ar domubiedriem sarīkoja bumbas sprādzienu Rīgā, Doma laukumā, arodbiedrību mītiņa laikā. Toreiz bojā gāja trīs mierīgie civiliedzīvotāji, starp kuriem bija arī kāds desmitgadīgs skolnieks. Lielākais pagrīdnieka stāžs viņam saistās ar Liepāju, kur viņa tēvs bija strādnieks „Liepājas metalurgā”. Vācu varas iestādes pēc terorakta Doma laukumā Sudmali notvēra un 1944. gadā viņu sodīja ar nāvi.

Padomju okupācijas laikā Sudmali godināja par tautas varoni un 1978. gadā viņam Liepājā tika uzcelts piemineklis, kuru pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas nogāza. Tagad biedrene Osipova to liepājniekiem sola uzsliet atpakaļ.

Šis nav vienīgais Osipovas solījums „nabaga apdalītajiem” krievvalodīgajiem liepājniekiem. Viņa arī sola iestāties par to, lai Krievijā svinētajai Uzvaras dienai (9. maijam) arī Liepājā tiktu piešķirts oficiālu pilsētas svētku statuss, aizliegt jebkādas politiskas akcijas Leģionāru piemiņas dienā - 16. martā, kas „slavē nacisma, fašisma, nacionālisma idejas un kurina starpnacionālo naidu”, saglabāt un restaurēt visu padomju karavīru pieminekļus un kapu vietas Liepājā, kā arī atjaunot mūžīgo uguni Zaļajā birzē, kas padomju laikā tika iedegts par godu bojāgājušajiem sarkanarmiešiem. Savukārt muzeju „Liepāja okupāciju režīmos” Osipova grib pārtaisīt pat Tautu draudzības muzeju, vēsta portāls liepājniekiem.lv.

Zīmīgi, ka Osipova pašvaldību vēlēšanās pat necer uz nekādiem lieliem panākumiem. „Par dzimto valodu” sarakstā ir tikai viena kandidāte – Jevgenija Osipova dzīvesbiedre Jeļena Osipova.

„Sakarā ar to, ka pret partiju „Par dzimto valodu!” un tās aktīvistiem tika izvērsta bezprecedenta vajāšanas kampaņa, kas pārtapusi atklātās un zemiskās represijās, mēs nolēmām Liepājas domes vēlēšanām virzīt tikai vienu kandidātu,” teikts partijas paziņojumā. „Esam reālisti un saprotam, ka pie tādas „krievu” partiju sadrumstalotības Liepājā, mēs varam rēķināties tikai ar vienu deputāta vietu. Tāpēc ir pilnībā pietiekami izvirzīt tikai vienu kandidātu, kurš gatavs „izsaukt uguni uz sevi” un kuram aiz muguras ir stipra, politiskā cīņā rūdīta komanda,” teikts partijas paziņojumā.

Tāpat Lindermana partijas programmā, kas iesniegta Liepājas Vēlēšanu komisijai, ir pausta apņēmība ieviest visās iestādēs visplašāko krievu valodas lietošanu, tiek solīts, ka krievu valodas prasme kļūs obligāta visiem ierēdņiem, visai oficiālajai informācijai, kas nāk no domes, ir jābūt gan latviešu, gan krievu valodā.

Jeļena Osipova iestājas par krievu valodu (no 2.18. min.)
Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock, ekrānuzņēmums no video

Tēmas