Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Telavivā pirmizrādi piedzīvos Andreja Žagara iestudētā "Traviata"
Aina no „Traviatas” iestudējuma Latvijas Nacionālajā operā.
Kultūra

Telavivā pirmizrādi piedzīvos Andreja Žagara iestudētā "Traviata"

Kasjauns.lv

Brīvdienās, 12.maijā, Izraēlas operā Telavivā pirmizrādi piedzīvos Džuzepes Verdi opera "Traviata", kuru iestudējusi Latvijas Nacionālās operas (LNO) radošā komanda, informēja LNO sabiedrisko attiecību vadītāja Ieviņa Ancena.

Telavivā pirmizrādi piedzīvos Andreja Žagara iestu...

Izraēlā iestudētā "Traviata" būs skatuviski un konceptuāli precīza LNO skatāmā iestudējuma adaptācija, kuru, tāpat kā Latvijā, veidojusi LNO radošā komanda - režisors Andrejs Žagars, scenogrāfs Andris Freibergs un kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka.

Oriģinālas nianses iestudējumam piešķirs cita solistu komanda, kuru papildinās Izraēlas operas koris un orķestris Izraēlas operas muzikālā vadītāja un diriģenta Deivida Sterna vadībā.

Izraēlas prese un skatītāji jau pauduši gandarījumu, ka Verdi 200.jubilejas gadā ar LNO gādību uz valsts operas skatuves atgriežas viena no viņa populārākajām operām, turklāt krāšņā un atraktīvā veidolā.

Latviešu operas mākslinieku sniegumu Izraēlas skatītāji pirmo reizi iepazina 1999.gadā, kad Izraēlas 11 pilsētās viesojās LNO iestudētās Volfganga Amadeja Mocarta operas "Dons Žuans" solisti. Teatralizētais koncertizpildījums toreiz baudīja publikas un preses sajūsmu, stāstīja Ancena.

LNO direktoram un režisoram Žagaram režijas jomā šī ir pirmā sadarbība ar Izraēlas operu. Viņš min, ka ir gandarīts strādāt valstī ar senām un dziļām kultūras tradīcijām.

"Traviatas" pirmizrādē piedalīsies spožs solistu sastāvs. Violetas lomā iejutīsies Horvātijā dzimušais soprāns Lana Kosa. Viņas radošajā biogrāfijā Violetas lomai ir īpaša nozīme - tā iestudēta vairākos pasaules operteātros, tostarp ar lieliem panākumiem arī Veronas operā. Violetas iemīļotā Alfrēda lomā būs viens no vadošajiem Francijas tenoriem Žans Fransuā Borā, kurš patlaban sācis spožu starptautisku karjeru un ir biežs galveno lomu interprets daudzos pasaules operteātros.

Savukārt Žermona tēlā iejutīsies itāļu baritons Vitorio Vitelli. Ar daudzkrāsainu, tembrāli skaistu vokālu apveltīto solistu, kuram piemīt iedzimts aktiertalants un temperaments, skatītāji Latvijā pērn iepazinās Siguldas Opermūzikas svētkos, bet šā gada sākumā viņš Verdi operas "Simons Bokanegra" koncertuzvedumā uzstājās Lielajā ģildē.

LETA/ Publicitātes foto (Gunārs Janaitis)