Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 11. un 12. maijā
Kultūra
2013. gada 10. maijs, 07:26

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 11. un 12. maijā

Jauns.lv

Ārā ir ne tikai pavasarīgs, bet jau īsti vasarīgs laiks. Tādēļ jau pilnā sparā notiek brīvdabas festivāli un svētki. Ķemeru nacionālajā parkā – sākot no pašas Jūrmalas un Ķemeru tīreļa un beidzot ar zvejniekciemu Lapmežciemu un Džūkstes pasaku māju - sestdien notiek lielā ceļošana.

Savukārt Liepājā ceļošana notiek retro kinozvaigžņu stilā – tur sestdien norisinās Tvīda brauciens, apzinot kino vēsturi un atklājot tūrisma sezonu. Savukārt Ventas krastos vieni no pirmajiem novadu svētku maratonu sezonu atklāj skrundenieki. Liela lustēšanās arī Valkā – tur Robežtirgus un vakarā, Lugažu laukumā, balle kopā ar „Tranzītu”. Ūsiņdienu svinēs Valmiermuižā, bet Jelgavas pils parkā notiks lielā Stādu parāde.

Neiztiks arī bez vērienīgiem koncertiem. Seksīgais amerikānis Maikls Boltons uzstāsies „Arēnā Rīga”, bet mūsu pašu alternatīvie „Dzelzs vilki” – „Laternu stundā”. Mierīgākas izklaides cienītājiem pārsteigumus sagādājušas galvaspilsētas izstāžu zāles – sākot no vērienīgas latviešu trimdas mākslas skates un beidzot ar pašmāju un slovāku laikmetīgo mākslu.

1. Skrundas novada svētki

Sestdiena, 11. maijs, ir ikgadējo Skrundas novada svētku galvenā diena. Ja šajā dienā esat ceļā no Brocēniem uz Grobiņu, noteikti pusceļā pieturiet Ventas krastos. Ir tā vērts!

Jau no pulksten 8.00 pilsētā valdīs lielā Pavasara gadatirgus gaisotne, bet pulksten 10.00 Skrundas pagalmus un ielas modinās svētku svinēšanai. Savukārt pie Kultūras nama desmitos no rīta pulcēsies amatnieki no visas Latvijas uz tirgu „Andele sit augstu vilni”, turpat arī skanēs Seno kuršu stāsti, ar kuru palīdzību varēs iepazīties ar seno kuršu aizvēsturi, kurā dzīvoja un strādāja mūsu senči. No pulksten 11.00 pie Skrundas sociālā aprūpes centra koncertēs svētku viesi no Igaunijas, Auces, Priekules un Snēpeles, bet baptistu draudzes mājas pagalmā sāksies volejbola svētki. Tāpat vienpadsmitos no rīta pie Skrundas pulksteņa varēs nobaudīt svētku kokteili un uzspēlēt zolīti.

Svētku laikā tika atklāts arī Skrundas muižas muzejs, kuru šajās dienās var apmeklēt bez maksas, bet pie pašas muižas notiks izjādes ar zirgiem un varēs nofotografēties retro fotodarbnīcā. Tieši pusdienlaikā pie Kultūras nama būs lielās virves vilkšanas sacensības, kam sekos kvasa dzeršanas sacensības. Būs arī militāras tehnikas demonstrējumi, moto Triāla šovs, laivu nobrauciens Venta un daudz citu jauku un jautru pasākumu līdz pat vēlai naktij.

Pulksten 19.00 Pilskalna estrādē notiks koncerts „Parole – Skrunda”, kurā kopā ar Skrundas amatiermākslas kolektīviem un Skrundā dzimušiem un augušiem ļaudīm, kuri šobrīd savu dzīvi saista ar mūziku un teātri. Desmitos vakarā Kultūras namā sāksies balle „Diena bez pārtraukuma’, vienpadsmitos vakarā pie sociālā aprūpes centra sāksies Nakts koncerts „Viņš un viņa” - skaists francūža un latvietes mīlas stāsts ar skaistākajām franču melodijām. Bet tieši pusnaktī būs lielā svētku uguņošana.

Sīkāk internetā: www.skrundasnovads.lv.

Nepalaid garām Skrundas svētkus! (Skrundas TV)

2. Ceļotāju diena Ķemeru nacionālajā parkā

Savukārt, ja sestdien braucat no Kalnciema uz Tukumu, tad pusceļā piestājiet Ķemeros, jo tur 11. maijā notiks ikgadējā Ķemeru nacionālā parka Ceļotāju diena.

Ceļotāju dienas pasākumi notiks Ķemeros - „Meža mājā” un Ķemeru lielā tīreļa karjeros, Jaunķemeros - restorānā „Neptūns” un pie kūrorta rehabilitācijas centra „Jaunķemeri”, kā arī Lapmežciemā, Smārdē, Slampes un Džūkstes pusē.

Ceļotāju dienas laikā tiks rīkota ekskursija, apmeklējot kūdras ražošanas uzņēmumu „La Flora”, tiks rīkots pasākums Ķemeru „Meža mājā” ar jaunā dabas izglītības centra prezentāciju, notiks pārgājiens uz populāriem un mazāk zināmiem Ķemeru apkārtnes sēravotiem, gida pavadībā tiks rīkota ekskursija Ķemeru vēsturiskajā centrā, kā arī tiks organizēts laivu brauciens pa Vecsloceni un Slokas ezeru līdz Lielupei.

Tāpat tiks rīkotas vēl citas ekskursijas, būs iespēja iepazīt seno zvejnieku dzīvi Lapmežciema muzejā, tiks organizēta veloekskursija „Pāri seno lielvalstu robežām”, pārgājiens un vēl daudzi citi interesanti pasākumi, kas ļaus iepazīt Ķemeru nacionālā parka daudzveidību un bagātību.

Būs gan dabas skolas nodarbības un neparastas ekskursijas, gan velopārgājieni un laivu braucieni, izjādes zirga mugurā, pasaku stāstīšana, dabas gleznas, keramikas darbnīca un vēl daudz kas cits – ikviens varēs atrast sev ko piemērotu. Īpašais notikums – pirmā elektrovelosipēdu ekskursija Ķemeru nacionālajā parkā!

Sestdienas pavadīšana Ķemeru pusē solās būt visnotaļ aizraujoša un interesanta. Vienā dienā varat apmeklēt vairākus pasākumus, ja jau laikus saplānosiet, ko un kur gribat redzēt un piedzīvot. Internetā pieejama detalizēta Ceļotāju dienas programma un tai pieskaņots sabiedriskā transporta saraksts. Sīkāk internetā: http://www.kemeri.lv/celotaju-diena-kemeru-nacionalaja-parka/.

3. Retro kinobrauciens pa Liepāju

Ar retro velosipēdu Tvīda braucienu sestdien, 11. maijā pulksten 12.00 Liepājā, Rožu laukumā, tiks atklāta jaunā tūrisma sezona. Tā kā šīs sezonas jaunums ir maršruts „Liepājas vēsturiskie kinoteātri”, tad pasākumam dots nosaukums Retro-velo-kino brauciens „Tērpies tvīdā, brauc uz kino!”. Pulksten 14.00, arī Rožu laukumā, tiks dots starts vēl vienam retrokino velobraucienam - „Kino padomju Liepājā”. Savukārt pulksten 16.30 Rožu laukumā visi pulcēsies uz Liepājas 4. lielo Tvīda braucienu, kas sāksies pulksten 17.00.

Bet no pulksten 18.00 līdz 21.00 Graudu ielā 36/38 bijušā kinoteātra „Viktorija” (padomju laikā – „Uzvara”) telpās būs Tvīda brauciena vakara pasākums: fotosalons, retro kino demonstrēšana, foto retrospekcija par iepriekšējiem Tvīda braucieniem, labāk tērpto dalībnieku apbalvošana, ballīte pagājušā gadsimta 30. gadu mūzikas pavadījumā, stilizētu tērpu demonstrācija, kā arī zupa pasākumu dalībniekiem.

Jāteic, ka ne tikai vēju pilsētas viesiem, bet arī pašiem liepājniekiem tūrisma sezonas atklāšanas diena būs atraktīva un pārsteigumiem pilna. Piemēram, kurš liepājnieks gan zina, ka Liepājā bijuši vairāk kā desmit kinoteātri? Tos visus apskatīt varēs vēsturnieka un gida Gunāra Silakaktiņa vadītajā ekskursijā „Liepājas vēsturiskie kinoteātri”. Dalībnieki uzzinās daudz jauna par to, kas saistīts ar kino cilvēkiem, kino tapšanu un vietām Liepājā, kur uzņemtas gan latviešu mākslas, gan dokumentālās filmas. Vēl viens nebijis pasākums būs ekskursija „Kino padomju Liepājā”, kuras dalībnieki apceļos vietas, kur padomju laikā rādīts kino: sarkanos stūrīšus, kino zāles, kultūras namus. Galu galā – padomju laikā tā bija viena no pavisam nedaudzajām izklaides iespējām pilsētas iedzīvotājiem.

Sīkāk internetā: www.liepajaskultura.lv .

4. „Dzelzs vilka” akustiskais triecienkoncerts

Rīgas koncertbārā „Laternu stundā” (Brīvības ielā 109) sestdien, 11. maijā, pulksten 20.00 grupa „Dzelzs vilks” sniegs, kā saka paši grupas dalībnieki, akustisko triecienkoncertu „Viņa Grib Tik Daudz”. Tajā skanēs grupas grāvēji un jaunas dziesmas, gaidāms diskoroks un dejas ar vilkiem, bet koncerta īpašā viešņa būs dziedātāja Anita Intaite, ar kuru kopā tapusi grupas jaunākā dziesma „Tu būsi pirmā” – sieviešu autorallija himna.

Alternatīvā roka, popa un folkloras grupa „Dzelzs vilks” priecē savus klausītājus jau vairāk kā 20 gadus, un šajā laikā piecas reizes saņēmusi Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvu, kā arī izdevusi 12 studijas albumus. „Dzelzs vilks” pārsvarā spēlē alternatīvo roku un poproku, taču nebaidās eksperimentēt un izdevuši arī vairākus folkloras mūzikas albumus. Viņu koncerti vienmēr ir grandiozi un emociju pilni, tāpēc ar katru gadu piesaista arvien vairāk jaunu fanu.

Biļešu cenas: Ls 3 – 10 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.laternustunda.lv.

„Dzelzs vilks” un Anita Intaite: „Tu būsi pirmā”

5. Liriskā amerikāņu mīlnieka Maikla Boltona koncerts „Arēnā Rīga”

Svētdien, 12. maijā, pulksten 19.00 „Arēnā Rīga” (Skanstes iela 21) uzstāsies amerikāņu dziedātājs - liriskās balss īpašnieks Maikls Boltons, kura repertuārā dominē mīlas balādes, populārākās no kurām viņš izpildīs koncertā Rīgā.

Maikls Boltons ir izdevis 18 solo albumus, kas pārdoti vairāk kā 53 miljonos kopiju visā pasaulē. Viņš izpelnījies savu zvaigzni Holivudas slavas alejā, četras „Grammy” nominācijas un divas balvas, kā arī vairākkārt iekļauts žurnāla „People” pasaules pievilcīgāko vīriešu sarakstā. Paralēli solokarjerai Boltons sadarbojas ar ievērojamākajiem mūsdienu producentiem un komponistiem un ir ražīgs dažādu žanru dziesmu autors.

Maikla Boltona mūzika un balss bieži dzirdama filmās un seriālos. Ārpus muzikālās karjeras Maikls Boltons daudz laika velta labdarībai un jau 20 gadus vada savu fondu, kas rūpējas par nelaimē nonākušām sievietēm un bērniem.

12. maijā notiks pirmais Maikla Boltona solokoncerts Rīgā. Iepriekš viņš Latvijā viesojies, uzstājoties vienā no jauno izpildītāju konkursa „Jaunais vilnis” koncertiem Dzintaros.

Biļešu cena: Ls 20 – 50 („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.arenariga.com.

Maikls Boltons: „How Am I Supposed To Live Without You”

6. Ūsiņdiena Valmiermuižā, Robežtirgus Valkā, Stādu parāde – pie Jelgavas pils

Gatavojoties lielajiem pavasara dārza darbiem vai pārceļošanai uz dzīvi vasarnīcā, laicīgi viss ir jāsapērk, lai pavasaris un vasara sagādātu patiesu prieku. Šajās brīvdienās iepirkšanos varat savienot ar patīkamu izklaidi, bet, ja ne ko negribat pirkt, uz tirgu var doties jautri pavadīt laiku. Šajās brīvdienās Latvijā notiek vairākas vērienīgas un jautras pavasara andeles:

* Jelgavas pils parkā sestdien un svētdien, 11. un 12. maijā, notiks Latvijas stādu dienas’2013. Arī Latviju nu ir sasniedzis pavasaris un varam sākt rušināties pa dārziņiem, ierīkot puķu dobes vai iestādīt kādu augļkoku. Tam nepieciešamo, 11. un 12. maijā, varēs iegādāties Latvijas stādu dienās, kurās savu produkciju piedāvās ap 150 stādu audzētavas, zemnieku saimniecības, individuālie audzētāji, selekcionāri, amatnieki, dārzu inventāru un aprīkojumu ražotāji no visas Latvijas. Tāpat pircējiem un citiem interesentiem būs iespēja apmeklēt lekcijas par dārzu kopšanu, augļu kokiem, dažāda veida mēslojumiem, kā arī uzzināt par dažādām novitātēm augu klāstā un aktualitātēm dārzkopībā.

Paredzēta arī plaša kultūras programma, kas sestdien sāksies pulksten 10.30, bet svētdien pulksten 10.00. Kultūras piedāvājumā jebkurš varēs atrast kaut ko savai gaumei atbilstošu. Piemēram, 11. maijā pulksten 11.30 un 13.00 uz skatuves kāps Dailes teātra dziedošie aktieri Ieva Pļavniece un Intars Rešetins.

Stādu dienu tirdzniecības sektors 11. maijā būs atvērts no pulksten 9.00 līdz 17.00, bet  12. maijā no pulksten 9.00 līdz 15.00. Sīkāk internetā: www.kultura.jelgava.lv.

* Savukārt Valmieras pusē – Valmiermuižā pie alus darītavas, sestdien, 11. maijā no 11.00 līdz 15.00 notiks tradicionālais mājražotāju un amatnieku tirdziņš „Ar gardu muti Valmiermuižā”.

11. maijā Valmiermuižā tiks godināts pats zirgu aizbildnis Ūsiņš. Bez ierastajiem labumiem – īstas maizes, smeķīgas gaļas, lauku siera – tirdziņā varēs iegādāties jau pirmos dārzā izdīgušos zaļumus. Uz vietas gardēži varēs mieloties ar dažādiem pašmāju gardumiem. Neiztrūkstošas būs arī radošās darbnīcas, kur sadarbībā ar Valmieras jaunatnes centru „Vinda” varēs pagatavot rotaļu zirdziņus un uzgleznot skaistāko ganāmpulku. Savukārt kalējs Jānis Keiselis tirdziņa viesiem demonstrēs senas amatu prasmes - pakavu un naglu kalšanu. Visas dienas garumā varēs doties izjādē ar Kocēnu zirgaudzētavas rikšotājiem, kā arī apskatīt varenu ganāmpulku – trušus, cāļus un zoslēnus. Lai izzinātu Ūsiņdienas tradīcijas, Lēdurgas folkloras kopa „Putni” aicinās piedalīties spēlēs un rotaļās. Ar līksmām dziesmām un lustīgu danču mūziku priecēs koklētājs Ansis Jansons un postfolka grupa „Dārdi”. Sīkāk internetā: www.gardumuti.lv.

* Toties Valkā sestdien, 11.maijā, Lugažu laukumā viesus gaidīs interesants un savā ziņā unikāls projekts – XI Lielais Labdarības Robežtirgus. Tas ir ikgadējs pasākums ar daudzveidīgu kultūras programmu, tirgošanos, dažādām atrakcijām, labdarības loteriju un citām aktivitātēm. Šogad Robežtirgus sestdienas vakarā noslēgsies ar lielo balli, kurā spēlēs grupa „Tranzīts”.

Robežtirgus ir vērsts uz labdarību, un visi tirgū iegūtie līdzekļi tiek ziedoti kādam labdarības mērķim, šogad – Jāņa Cimzes vaska figūras izveidei Valkas novadpētniecības muzejā par godu latviešu kora mūzikas pamatlicēja 200 gadu jubilejai nākamajā gadā.

Lugažu laukumā Robežtirgus kultūras programma ilgs no pulksten 9.00 līdz 12.30, savukārt Kultūras namā no pulksten 9.00 līdz 12.00 bērniem rādīs multfilmas. Pulksten 22.00 Lugažu laukumā sāksies balle, kurā spēlēs grupa „Tranzīts” (ieeja brīva). Sīkāk internetā: www.valka.lv.

7. Rīgas izstāžu ceļvedis: laika cilpa, iekšējā telpa, slovāku vizuālā telpa un trimdas māksla

* Laikmetīgās mākslas centrā „kim?” (Centrāltirgus Spīķeros, Maskavas ielā 12/1) līdz 30. maijam jaunajā izstāžu ciklā ir apskatāmas trīs mākslinieku - Kaspara Groševa, Edgara Lielzeltiņa un Evitas Vasiļjevas - personālizstādes.

Visi trīs ir mākslinieki, kas darba apvienošanas kārtībā var uzstāties arī kā filosofi, dzejnieki, skaņraži. Kaspara Groševa izstādei dots nosaukums „00:10:00:00”, Edgara Lielzeltiņa – „Nepārtraukts”, bet Evitas Vasiļjevas - „Paralēle vertikālei”. Sīkāk internetā: www.kim.lv .

* Latvijas Mākslas akadēmijā (Kalpaka bulvārī 13) mazo izstāžu ciklā „Mana telpa” līdz 17. maijam skatāma Kristīnes Graudules personālizstāde – zīmējumu izstāde „Iekšējā telpa”. Jaunā māksliniece, Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas apakšnozares maģistrantūras 1. kursa studente saka: „Mākslu uztveru kā sarunu ar sevi, ar savām izjūtām, atmiņām un cerībām.

Tāpēc šajā izstādē radīju savas „iekšējās telpas” sajūtu ar iespēju katram apmeklētājam veidot savējo. Izstāde sastāv gan no dažādu sajūtu zīmējumiem, kas vairāk atspoguļojas portretos un ķermeņos, gan no studiju darbiem, kas nosacīti parāda telpu – zīmētavu, kur jūtos vislabāk.” Sīkāk internetā: www.lma.lv.

* Latvijas Mākslas akadēmijā apskatāma vēl viena izstāde – akadēmijas aulā līdz 30. maijam skatāma ikgadējā konkursa „SEB stipendija glezniecībā” izstāde. Daudzveidīgajā un kolorītajā ekspozīcijā savu talantu glezniecībā demonstrēs 45 jaunie mākslinieki, kas, pārstāvot visas Mākslas akadēmijas nodaļas, konkursa žūrijas vērtējumam iesnieguši 68 glezniecības darbus. Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī šoreiz konkursa uzvarētāja vārds tiks paziņots svinīgā ceremonijā izstādes noslēgumā – 27. maijā pulksten 18.00. Uzvarētājs saņems iespēju doties radošā braucienā uz kādu no Eiropas Savienības valstīm, kā arī stipendiju 1200 latu apmērā. Sīkāk internetā: www.lma.lv .

* Rātslaukuma pazemē - Rīgas Mākslas telpā (Kungu ielā 3) līdz 9. jūnijam skatāma Slovākijas laikmetīgās mākslas izstāde „vizuālā iedvesma & personīgie meklējumi“, kurā eksponēti 57 Slovākijā un ārvalstīs atzītu jauno mākslinieku darbi. Izstāde veidota par godu Slovākijas valstiskās neatkarības 20. gadadienai.

Mākslas darbi – gleznas, grafikas, tēlniecības darbi, fotogrāfijas, lietišķā māksla, juvelierizstrādājumi, stikls, keramika, tekstils, dizains - raksturo laikmetīgo slovāku vizuālās mākslas ainu. Ideju līmenī tā ir liberāla un plaša, izteiksmes līdzekļu izmantojumā piedāvājot bezgalīgu un neierobežotu telpu dažādiem žanriem, paaudžu grupām, skolām, kā arī jaunrades formām no akadēmiskās līdz alternatīvai pieejai. Sīkāk internetā: www.makslastelpa.lv .

* Galerijā „Mākslas banka” (Jaunielā 14, Vecrīgā) līdz 18. maijam ir skatāma Igora Bernāta gleznu izstāde „Laika cilpa”, kurā skatāmi mākslinieka šogad tapušie darbi - galvenokārt lielformāta, akrila tehnikā darinātas gleznas, veltītas vēsturiskām tēmām.

Te atpazīstami tēli, kas nākuši no populāru pasaules glezniecības klasiķu darbiem. Autors tos apspēlējis sev raksturīgā manierē, izmantojot mūsdienīgu izteiksmes veidu, virtuozus triepienus un  izteiksmīgus līniju ritmus.

Vēsturisko personāžu pulkā pa laikam iemaldījušies arī citi, autora fantāzijas radīti tēli, kas rada savdabīgu, nedaudz ironisku noskaņu. Sīkāk internetā: www.makslasbanka.lv/ .

* Līdz 28. jūlijam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē „Arsenāls” (Torņa ielā 1, Vecrīgā) apskatāma plaša klaida latviešu mākslas kolekcijas izstāde „Latviešu māksla trimdā”. Tajā eksponēti darbi, ko latviešu mākslinieki radīja brīvajā pasaulē, tai laikā, kamēr viņu tautas brāļi un māsas tēvzemē smaka zem padomju okupācijas jūga.

Izstādē skatāmas ap 200 gleznas, grafikas un skulptūras - 100 autoru no Eiropas, ASV un Austrālijas darbi. Izstādes kodolu veido izcilāko trimdā nonākušo latviešu meistaru sniegums, kurā tautas gars un vēsturiskās saknes netradicionāli savijas ar jauniegūtām stilistiskām atziņām, ar mītnes zemju dabas iespaidiem no Austrālijas Zilajiem kalniem un Amerikas tuksnešiem līdz Zviedrijas šērām.


Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, EPA/LETA, Ieva Lūka/LETA, Lita Krone/LETA, Edijs Pālens/LETA