Rīgas festivālā notiks akordeonistes Ksenijas Sidorovas papildkoncerts
Akordeoniste Ksenija Sidorova.
Kultūra

Rīgas festivālā notiks akordeonistes Ksenijas Sidorovas papildkoncerts

Jauns.lv

Rīgas festivāls izsludinājis akordeonistes Ksenijas Sidorovas un čellistes Gunas Āboltiņas papildkoncertu, aģentūrai BNS pavēstīja "Rīgas festivāla" preses sekretārs Mārtiņš Pučka.

Rīgas festivālā notiks akordeonistes Ksenijas Sido...

Biļetes uz Rīgas festivālā paredzēto koncertu "Čella un akordeona burvība" 19.jūnijā ir jau pilnībā pārdotas, tādēļ tas rīko papildkoncertu, kas Spīķeru koncertzālē izskanēs 17.jūnijā plkst. 20.

Koncerta "Čella un akordeona burvība" programmā skanēs gan 20.gadsimta klasika, gan mūsdienīgas noskaņas. No pagājušā gadsimta sākuma programmā būs spāņu klasiskās mūzikas grands Manuels de Falja, viņa laikabiedrs Sergejs Rahmaņinovs pārstāvēts ar "Vokalīzi", franču klasiķa Kamila Sensānsa sacerētā "Lūgšana". Tuvāk mūsdienām vedīs Argentīnas tango lielmeistara Astora Pjacollas drūmi kaislīgais "Lielais tango" un igauņu zvaniņtehnikas meistara Arvo Perta "Fratres", kas veltīts komponista tautietim, pēc Otrā pasaules kara uz Zviedriju emigrējušajam komponistam Eduardam Tubinam (1905–1982).

Sidorova dzimusi Latvijā. Mūzikas skolā viņa mācījās no astoņu gadu vecuma, un viņas skolotāja bija Marija Gasele. Anglijā viņa ieguva maģistra grādu Londonas Karaliskajā Mūzikas akadēmijā, studējot Ouena Marija klasē. Beidzamajā laikā viņa uzstājusies ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, "Sinfonietta Rīga", sniegusi koncertus Londonas Karaliskajā Svētku zālē, Pērsela zālē, Bristoles Kolstona zālē, debitējusi Lucernas festivālā, Bergenas festivālā, Cēsu mākslas festivālā un citos festivālos Apvienotajā Karalistē, Francijā, Šveicē un Itālijā. Mūziķe aktīvi popularizē savu instrumentu, braukājot pa Apvienotās Karalistes pirmskolām.

Āboltiņa mācījusies čella spēli Auces mūzikas skolā pie Sallijas Bankevicas, Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā pie Eleonoras Testeļecas, Hansa Eislera Berlīnes Mūzikas augstskolā pie Hansa Jākoba Ešenburga un Stefana Giglbergera. Berlīnē viņa studējusi arī kamermūziku pie Frīdemaņa Veigles ("Artemis kvartets") un Mihaela Mikes ("Trio Fontaney"). Viņa koncertējusi Gustava Mālera jauniešu orķestra sastāvā tādu diriģentu vadībā kā Klaudio Abado, Herberts Blomštets, Mjunvuns Čuns, Filips Jordans un Ingo Mecmahers. Kopš 2009.gada Āboltiņa ir "Sinfonietta Rīga" čellu grupas koncertmeistare, aktīva kamermūziķe.

Rīgas festivāls ir lielākais klasiskās mūzikas festivāls Baltijā, to rīko "Latvijas Koncerti", pulcējot pasaules klasiskās un džeza mūzikas zvaigznes un Latvijas spožākos māksliniekus. Pagājušajā gadā festivālu apmeklēja 10 tūkstoši cilvēku, no kuriem 4000 bija ārvalstu viesi.

Šogad Rīgas festivāls notiks no 3. līdz 30 jūnijam, pulcējot izcilākos Latvijas un pasaules māksliniekus.

Biļetes uz papildu koncertu "Čella un akordeona burvība" un citiem Rīgas festivāla koncertiem pieejamas visās "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.

BNS/Foto: Lita Krone/LETA