Muzeju nakts vērs durvis apmeklētājiem arī Rīgas pašvaldības muzeji, koncertzālēs un VEF Kultūras pils
Pirmo reizi Muzeju naktī piedalīsies arī VEF vēstures muzejs (Ropažu liela 2), aicinot apmeklētājus piedalīties pasākumā „Irbītes, „Lācītis”, „Vanadziņš” – jo tālāk mežā…”.
Runā Rīga
2013. gada 15. maijs, 10:55

Muzeju nakts vērs durvis apmeklētājiem arī Rīgas pašvaldības muzeji, koncertzālēs un VEF Kultūras pils

Jauns.lv

Eiropas Muzeju naktī, 18. maijā apmeklētāji gaidīti arī Rīgas pašvaldības muzejos un koncertzālēs, kur ikvienam interesentam būs iespēja iepazīt muzeju pastāvīgo ekspozīciju, kā arī vērot, klausīties un iesaistīties sagatavotajā Muzeju nakts programmā, portālu Kasjauns.lv informēja Rīgas domē.

Rīgas Porcelāna muzejā (Kalēju iela 9/11) 18. maijā apmeklētājiem tiks piedāvāta programma, kas veltīta Latvijas mežos atrastiem porcelāna priekšmetiem. Pasākumam izvēlēts informatīvi izglītojošs raksturs, tādēļ tiks demonstrēta īsfilma, kurā informēs par to, kā rīkoties situācijā, ja mežā tiek atrasts kāds vēsturisks priekšmetu. Muzeja apmeklētāji varēs piedalīties arī interaktīvā instalācijā „Meža arheoloģija”  un iejusties arheologa lomā, meklējot paslēptos porcelāna priekšmetus un to lauskas, kā arī balsot par izstādes „Uz meža malu” eksponātiem.

Aleksandra Čaka Memoriālais dzīvoklī (Lāčplēša iela 48/50 – 14) Muzeju naktī plkst. 19.00 atklās izstādi „Ekoloģiskie akcenti”, kuru sarūpēs Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas skolas audzēkņi un vizuālās mākslas un multimediju dizaina nodaļas studenti. Mākslas skolas audzēkņi veidos arī apmeklētāju portretu gleznojumus. Plkst. 22.30 muzejā viesosies Dailes teātra aktieris Artis Robežnieks ar Aleksandra Čaka dzejas un dziesmu programmu „Viss par mīlestību”.

Rīgas Jūgendstila muzejs (Alberta iela 12) aicina viesos no 19.00 līdz vieniem naktī. Improvizētā uzvedumā dzīvokļa saimnieki - arhitekts Konstantīns Pēkšēns un viņa kundze Anna uzņems ciemiņus un izrādīs savu krāšņo jūgendstila dzīvokli, kura dekoru un interjeru iedvesma rasta Latvijas dabā. Teatralizētajā uzvedumā piedalīsies aktieris Oļģerts Šalkonis, kā arī Dramaturgu teātra jaunie mākslinieki un Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas audzēkņi.

Koncertzālē „AVE SOL” (Citadeles iela 7) apmeklētāji gaidīti uz muzikālu performanci  „Lustīgi muzikālā koka stāsti” ar Raimonda Paula dziesmām un jautriem atgadījumiem.  Skatītāji aicināti arī aktīvi dziedāt līdz un diriģēt profesionālu kori. Muzeju nakts saimnieks koncertzālē smaidīgais un vienmēr atraktīvais Valters Krauze. No 20.00 līdz 24.00 foajē darbosies radošā kokapstrādes darbnīcā, tajā ikviens varēs sev izgatavot skanīgu vēja zvanu.

Pirmo reizi Muzeju naktī piedalīsies arī VEF vēstures muzejs (Ropažu liela 2), aicinot apmeklētājus piedalīties pasākumā „Irbītes, „Lācītis”, „Vanadziņš” – jo tālāk mežā…”, kura laikā varēs iziet Pētījumu taku un uzzināt, kas tās par irbītēm, lācīšiem un vanadziņiem, kas atrodami muzeja ekspozīcijā. Būs apskatāma arī no muzeja krājuma materiāliem veidotā izstāde „Ciltskoks”. Apmeklētājiem Muzeja nakts laikā sniegs ieskatu arī VEF Kultūras pils vēsturē un šodienā. Suvenīru istabā tiks demonstrēta mākslas vēsturnieces un kuratores Maijas Rudovskas (Latvija) un mākslinieces Širinas Šabahi (Irāna) radītā īsfilma „Aizgājušo laiku piemineklis. Stāsts par kultūras pili, kas poētiskā manierē dokumentē VEF Kultūras pili – vienu no izteiksmīgākajiem 20. gs. 50. gadu arhitektūras piemēriem Latvijā. Tāpat pasākuma laikā varēs apskatīt arī Rīgas tēlotājas mākslas studiju Mākslas dienu izstādi „KODS@AINAVA”. Pasākuma apmeklētājiem sarūpēts arī īpašs pārsteigums, proti, plkst. 20.00 un 22.00 būs skatāmas ansambļa „Rīgas pantomīma” dalībnieku improvizācijas VEF Kultūras pils vestibilā.

Arī Rīgas Sv. Pētera baznīcā (Skārņu iela 19)  Muzeju naktī apmeklētāji gaidīti uz  Pasaules Foto izstādi.

Karlīna Timofejeva, Foto: Lita Krone/LETA

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību