Pie Ušakova dāmām īsākās kleitas, „Vienotībā” alkohols par maksu. FOTO
Meiteņu īsās kleitiņās visvairāk bija Nila Ušakova un Andra Amerika vadīto politisko spēku „Saskaņas centrs” un partijas „Gods kalpot Rīgai!” kopīgi organizētajā ballītē. Dažas labas vieses apģērbu pat bija grūti nosaukt par kleitu.
2013. gada 2. jūnijs, 11:36

Pie Ušakova dāmām īsākās kleitas, „Vienotībā” alkohols par maksu. FOTO

Jauns.lv

Rīgas domes vēlēšanās 5% robežu pārvarējušās un procentu robežai ļoti tuvu tikušās partijas vēlēšanas atzīmēja ar lielākām vai mazākām ballītēm. Tajās, gaidot rezultātus, deputāta amata kandidāti ar radiem, draugiem un citādi tīkamiem ļaudīm baudīja uzkodas, pa kādam mēriņam spirtotā un laiku pavadīja saviesīgās sarunās.

Vērienīgāko ballīti bija sarīkojusi Rīgas mēra Nila Ušakova un vicemēra Andra Amerika pārstāvētā apvienība „Saskaņas centrs”/”Gods kalpot Rīgai!”. Īsi pirms vēlēšanu iecirkņu slēgšanas pulksten 22 viņi sāka pulcēties viesnīcas „Radisson Blu Hotel Latvija” otrajā stāvā, kur konferenču zālē našķojās ar kalmāru gredzeniem, vistas fileju, pāris „zortēm” salātu, no kuriem vieni bija ar mēli. Cienastā bija arī deserts – augļi, augļu un putukrējuma groziņi, kā arī pankūku vīstoklīši ar zapti. Ap pulksten diviem naktī lepni tika izvizināta arī torte. Uzdzeramajā bija ūdens ar citronu un bez citrona, kā arī tēja un kafija.

Nekāda dižā jautrība pasākumā netika fiksēta – nebija ne deju, ne dziesmu, un arī rotaļu nebija. Jā, visi rādīja priecīgu vaigu, jo galu galā politiskais spēks tomēr velēšanās ieguvis absolūto vairākumu, un iemesla īpašām raizēm, ka varētu tikt zaudēta vara Rīgas domē, it kā nevajadzētu būt. Bet, salīdzinot ar iepriekšējām saskaņiešu ballītēm, pasākums tomēr bija pabāls un iemesls droši vien tam bija fakts, ka partijnieki pie spirtotajiem dzērieniem varēja tikt vien viesnīcas restorānā, un, protams, par restorāna cenām. Dižas intereses par dziru viesnīcas bārā nebija...

Un jā, vēl jau arī īsi pēc pulksten vieniem naktī izveicīgākie partijas biedri, kas pirmie pamanījās patrāpīties īstajā vietā, proti, tuvu dienesta izejām, kurās pēkšņi parādījās oficianti ar vīnu un šampanieti, tika pie glāzes alkohola, ar kuru atzīmēt pirmo tostu. Tas tika uzsaukts brīdi pēc tam, kad pasākumā ieradās galvenais vaininieks Ušakovs, kurš tika sagaidīts ar pamatīgām ovācijām. Nils tā apmulsa, ka pēc ovācijām sāka demonstrēt „Victory” zīmi.

Saskaņiešu ballītē īpaši acīs „iekrita” tas, ka šīs partijas pasākumos pēdējā laikā parādās aizvien gados jaunāki un jaunāki biedri un atbalstītāji. Ja pirms gadiem sešiem kreiso spēku pārstāvju rindās lielākoties bija pensijas un pirmspensijas vecuma vīriešu kārtas pārstāvji, tad šajā ballītē daiļas dzimums bija vairākumā, turklāt liela daļa sieviešu bija vecumā no 18-35 gadiem. Posušās viņas pasākumam bija ne pa jokam, skapjos gan pārsvarā meklējot paīsas kleitiņas. Šiki bija satērpusies arī Nila Ušakova kundze Jeļena. Savukārt pagalam jokaini ar tērpa izvēli ballēs sākumā bija sanācis pasākuma dalībniecei, dziedātājai Katy Tindemark, kas šķiet kleitas vietā bija izvēlējusies T-kreklu un piemirsusi uzvilkt bikses. Viņa gan pasākumā lielākoties sēdēja pie galdiņa, kur savas vietas bija izmeklējuši vairāki īpatni tērpti vīriešu kārtas ļaudis, kuriem stilīgi šķita slēpt savu matu sakārtojumu zem cepurēm. Ballītes vidū dziedātāja pasākuma norises vietu pēkšņi pameta, lai atgrieztos pēc nedaudz vairāk nekā stundas, bet jau pavisam citā tērpā – sarkanās biksēs un melnā topiņā.

Vēlēšanās otru labāko rezultātu guvusī Nacionālā apvienība „Visu Latvijai!”-TB/LNNK ballīti rīkoja bijušajā naktsklubā „Kabata”, kas tagad nes „Folkklubs ala” vārdu. Partijnieki savu pasākumu rīkoja vietā, kur ieeja netika liegta arī kluba ikdienas apmeklētājiem. Nacionāļi vienkārši savām vajadzībām bija izprasījuši vienu no telpām, kurā galdi bija klāti ar veselīgu pārtiku, krūzēs tika pasniegts gards miestiņš. Tas gan netraucēja izlutinātākajiem viesiem doties pie bāra, lai par savu naudu pasūtītu to, ko sirds tajā brīdī kāro. Cik novēroja Kasjauns.lv, šoreiz Nacionālās apvienības ballīte, salīdzinot, piemēram, ar iepriekšējo tusiņu uz kuģīšiem Daugavā, bija samērīgāka un ne tik vētraina. Var jau būt, ka par iemeslu bija vakardienas karstais laiks, kas kluba telpas bija kārtīgi „piekurinājis”, pārvēršot teju vai par pirti.

Premjera Valda Dombrovska un Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas pārstāvētā partija „Vienotība”, ja tā var izteikties - „līksmoja” Vecrīgas viesnīcā „Astor Riga Hotel”. Kam īsti prātā ienākusi doma šādi sagaidīt vēlēšanu rezultātu, nezina arī partijas ierindas biedri, taču viens no iemesliem varējis būt tas, ka pasākumu apmeklēja kā Dombrovskis, tā arī Āboltiņa. Partijas ierindas biedri Kasjauns.lv pauda izbrīnu par šādu izvēli, jo viņiem itin īpatni šķita, ka uzkodu bija nu tiešām pamaz, ja ņem vērā, ka balli rīko lielākā valsts varas partija. Tā vietā biedri tika pārsteigti ar to, ka alkohols un pat sula uz vietas bija pieejama par viesnīcas cenu, un bez makas baudām bija tikai ūdens ar citronu un piparmētru lapām. Kluso burkšķēšanu īsti nespēja ietekmēt arī tas, ka pasākumu apkalpoja oficianti baltos cimdos.

Runājot par politikas lietām, atsevišķi biedri sarunā ar Kasjauns.lv, vērtējot partijas rezultātus, vēstīja, ka tie „droši vien varēja būt labāki”. Dažs labs gan bija atklātāks, un, lūdzot, nepubliskot vārdu, teica konkrēti: „Nu, sūdīgi, ja ņemam vērā, ka šādu rezultātu guva lielākās valsts varas partija, kas iepriekšējās Rīgas domes vēlēšanās arī ieguva diezgan daudz vietu.”

No Rīgas domē neiekļuvušajām partijām vislabāk veicās Latvijas Zaļajai partijai, kuru šoreiz pēc vietām galvaspilsētas pašvaldībā veda miljonārs Guntis Belēvičs. Viņš pats pasākumā ģimenes apstākļu dēļ nepiedalījās, bet ballīte bija gana jauka un koša. Zaļie ar alu un kārtīgām vakariņām vēlēšanu rezultātus atzīmēja savas partijas juridiskajā adresē Kalnciema ielā. Tur biedri varēja gan izklaidēties, lecot uz batuta, gan klausīties Latvijā zināmu mūziķu dziesmas, un kārtīgi sabarot Pārdaugavas odus, kuri pagājušajā naktī, teju vai kā zinādami, ka pieplūdīs svaigas asinis, ap šo vietu „spietoja” ne pa jokam.

Edgars Orlovs/ Foto Mārtiņš Ziders, Eduards Paņičevs