Politika
2013. gada 4. jūnijs, 07:46

Ārlietu ministrs prezidenta vizīti Kazahstānā vērtē kā rezultatīvu

Jauns.lv

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Reformu partija) Valsts prezidenta Andra Bērziņa oficiālo vizīti Kazahstānā novērtēja kā rezultatīvu, viņš gan atzīmēja, ka viņam šīs ir jau trešās sarunas ar Kazahstānu pēdējā pusgada laikā.

To Latvijas ārlietu ministrs aģentūrai BNS sacīja pēc tikšanās ar Kazahstānas ārlietu ministru Erlanu Idrisovu.

Rinkēvičs teica, ka puses ir vienojušās strādāt pie jautājumiem par gaisa satiksmes jomu, lai varētu atklātu tiešo avioreisu no Astanas vai Almati uz Rīgu. Šobrīd tas ir vairāk politisks nekā ekonomisks lēmums, viņš teica. Ļoti nopietns sarunu bloks ir izglītības jautājumi, kur Kazahstāna un Latvija varētu sadarboties afgāņu speciālistu apmācībā.

Tāpat runāts par Kazahstānas studentu mācībām Latvijas augstskolās. Viņš uzsvēra, ka izglītība ir svarīga arī cilvēktiesību kontekstā, lai jaunieši varētu izglītoties šajos jautājumos.

Kā ļoti svarīgu aspektu Latvijas ārlietu ministrs nosauca ES un Kazahstānas dialogu, kuru viņš visādi veicinājis. Viņš arī teica, ka būtiski ir veicināt sadarbību enerģētikā, kā arī drošības jomā.

Valsts prezidentu oficiālajā delegācijā pavada ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, satiksmes ministrs Anrijs Matīss, ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, veselības ministre Ingrīda Circene un zemkopības ministre Laimdota Straujuma. Saeimu pārstāv Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja biedrs Jānis Dūklavs, bet Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju – valsts sekretārs Aleksandrs Antonovs. Delegācijā iekļauts arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols un Latvijas– Kazahstānas  lietišķās sadarbības padomes pārstāvis "Latvijas dzelzceļa" prezidents Uģis Magonis.

Delegācijā iekļauti arī Rīgas Tehniskās universitātes prorektore Gita Rēvalde, Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolas rektore Irina Senņikova, Rīgas Stradiņa universitātes prorektors Toms Baumanis, Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Aleksejs Naumovs, Latvijas Universitātes prorektors Andris Kangro, Latvijas Universitātes mācību prorektors un Akadēmiskā departamenta direktors Ojārs Judrups, Banku augstskolas programmu direktore Dita Danosa un Latvijas Nacionālās operas tehniskais direktors Vilmārs Šadris.

BNS