Tikšanās vietu mainīt nedrīkst. Spāru svētki „Esplanādē 2014”
Kultūra
2013. gada 20. jūnijs, 21:38

Tikšanās vietu mainīt nedrīkst. Spāru svētki „Esplanādē 2014”

Jauns.lv

„Tas, ko mēs šobrīd redzam Esplanādē, ir ļoti labs simbols visam „Rīga 2014” sagatavošanas procesam,” dienā, kad tiek svinēti Eiropas kultūras galvaspilsētas gada radoši informatīvās telpas „Esplanāde 2014” spāru svētki, priecājas nodibinājuma „Rīga 2014” vadītāja Diāna Čivle. Savukārt Rīgas pilsētas arhitekta biroja direktors Gvido Princis topošo neparasto būvi vērtē, kā ļoti pozitīvu piemēru labai un radošai sadarbībai starp pasūtītājiem un būvniekiem.

Tāpat kā pērn, šogad un arī 2014. gadā Esplanāde būs centrālā vieta, kur uzzināt par Eiropas kultūras gada notikumiem un pašiem piedalīties visdažādākajās aktivitātēs. Arhitekta Austra Mailīša ideja – maksimāli atvērta, caurspīdīga, ar parka vidi saplūstoša telpa – kalpos kā Rīgas – Eiropas kultūras galvaspilsētas atvērtais birojs, informācijas centrs un radošā telpa. Tās pamatā radoši un funkcionāli izmantotas celtniecības sastatnes, kas citkārt ir tikai palīgkonstrukcijas kādas jaunas ēkas celtniecībai vai vēsturiskas celtnes atjaunošanai.

„Šobrīd Esplanāde parāda, ka šeit tiešām būs radoša telpa – uz to mudina Austra Mailīša ideja, uz to mudina atmosfēra, kas jau tagad ir jūtama telpā un parkā. Kad jau pirms diviem gadiem izvēlējāmies vietu radošajai telpai, sapratām, ka Rīgā ir daudzas vietas, kas varētu dzīvot aktīvāku dzīvi, būt skaistākas, veicināt domāšanu, aicināt ikvienu skatīties savā pilsētā plati atvērtām acīm, brīnīties, priecāties, ieraudzīt to, kas vēl būtu maināms. Un vislabākā vieta izrādījās Esplanāde,” atceras Diāna Čivle.

Šādas informācijas un kultūras telpas izveidotas arī šā gada Eiropas kultūras galvaspilsētās Marseļā (Francija) un Košicē (Slovākija). Marseļā tā izveidota ar vērienu, netaupot līdzekļus – vienā no pilsētas centrālajām vietām slejas milzīgs komplekss – skandināviska stila būve, kurā darbība norisinās ne tikai vairākos stāvos, bet arī zem zemes – kaut kas līdzīgs Rīgas pilsētas izstāžu zālei „Rīgas mākslas telpa”. Savukārt Košicē, kur nesen paviesojusies Diāna Čivle, radīts līdzīgs mākslinieciski arhitektonisks veidojums, kāds top Rīgā.

Šī vasara mums pateiks priekšā, vai šī konstrukcija šeit darbosies arī nākamgad. To, kā tas darbosies, parādīs šeit valdošā atmosfēra, pašas ēkas ekspluatācija un arī rīdzinieku attieksme. Ja tā iedzīvosies labi, kāpēc, lai tā neslietos šeit arī nākamajā gadā,” teic Čivle.

Arhitekta iecerē Esplanādes telpai būtu jābūt mainīgai, mūžīgā attīstībā, tāpat kā kultūras procesam. Jau šobrīd tā rosinājusi jaunas idejas, kas vēl varētu papildināt līdz šim saplānoto programmu.

„Idejas dzirkstī un staro, es, piemēram, vēl nezinu, kā šī ēka izskatīsies diennakts tumšajā laikā. Arī pēc Jāņiem vakari atkal kļūs garāki un arvien aktuālāk kļūs šo ēku izmantot starošanai un izgaismošanai. Par ēkas izgaismošanu jau ir pieteikušies festivāla „Staro Rīga” „starotāji”, un šis ir tas mirklis, ko mēs gaidījām, kad ēka jau top un pati saka priekšā jaunas idejas,”  pauž „Rīga 2014” vadītāja.

Rīgas pilsētas arhitekta biroja direktors Gvido Princis novērtē arhitekta, inženieru un pasūtītāju paveikto. Viņaprāt, telpas risinājums ir funkcionāls un iederīgs vidē, konstrukcijas veidotāji iejūtīgi izturējušies pret visai sarežģīto parka vidi, mēģinājuši meklēt kompromisus, un tas viņiem arī izdevies.

„Esmu patīkami iepriecināts. Tas svarīgākais, kā arī minēja arhitekts Austris Mailītis, ir notikumu plūsma šajā telpā. Lai vienmēr kaut kas notiek, lai rīdzinieki un viesi atrod laiku un iespēju šeit atnākt. Šī ir patīkama vieta, kur satikties. Arī es atradīšu laiku un iemeslu šeit atnākt uz kādu pasākumu,” piebilst Rīgas pilsētas arhitekta biroja direktors.

Jau ziņots, ka „Rīga 2014” radoši informatīvā telpa „Esplanāde 2014” apmeklētājiem būs atvērta no 27. jūnija un darbosies līdz pat septembra vidum. Dziesmu un deju svētku laikā tajā darbosies svētku informācijas centrs un ikvienam būs iespēja skatīties koncertu tiešraides uz lielajiem ekrāniem. Bet pārējā laikā Esplanādē varēs iepazīt „Rīga 2014” notikumus un to veidotājus, apmeklētājus priecēs radošās darbnīcas, teātra, kino, dejas un citu žanru norises.

Raksts tapis sadarbībā ar Rīga 2014 /Foto: Kaspars Garda