Politika
2013. gada 29. jūnijs, 22:22

Latvijā viesosies UNESCO izpildpadomes prezidente

Jauns.lv

No 5.jūlija līdz 8.jūlijam Latvijā viesosies UNESCO izpildpadomes prezidente Alisandra Kaminsa, informēja UNESCO LNK konsultante Liene Krīvena.

Kaminsa Latvijā ieradīsies, lai apmeklētu Dziesmu un deju svētku pasākumus, godinot to, ka Dziesmu un deju svētku tradīcija ir iekļauta UNESCO Nemateriālā kultūras mantojuma reprezentatīvajā sarakstā. Viņa tiksies arī ar Latvijas amatpersonām un kultūras nozares speciālistiem, kā arī iepazīsies ar nozīmīgākajiem kultūras projektiem Latvijā.

Kaminsa ir no Barbadosas un pašlaik pilda UNESCO izpildpadomes prezidentes pienākumus. Vizītē Latvijā viņa ieradīsies, atsaucoties UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) prezidentes, kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes ielūgumam.

UNESCO LNK ģenerālsekretāre Dagnija Baltiņa stāstīja, ka Kaminsa ir viena no ietekmīgākajām personībām, kas patlaban nosaka UNESCO dienaskārtību, vīziju, mērķus un darba stilu. Īpaši aktīvi viņa iesaistoties jautājumos par mantojuma saglabāšanas un attīstības izaicinājumiem, starptautisko organizāciju lomu mantojuma un identitātes stiprināšanā, kolektīvās atmiņas veicināšanā un veidošanā, kā arī par muzeju attīstību un to lomu sabiedrības labklājības veicināšanā. "Ar savu bagātīgo pieredzi, strādājot dažādās valstīs, vairākās starptautiskās organizācijās un ar cilvēkiem no visas pasaules, viņai ir izveidojies unikāls viedoklis un vīzija par kultūras, mantojuma, kolektīvās atmiņas, arhīvu un bibliotēku attīstību, starptautisko sabiedrību un būtiskāko ikvienas kopienas identitātes saglabāšanā," uzskata Baltiņa.

Vizītes laikā Kaminsa uzstāsies Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas un UNESCO LNK Asamblejas kopsēdē par UNESCO mantojuma programmu mijiedarbību un nākotnes attīstības perspektīvām, tiksies ar kultūras un ārlietu ministriem, iepazīsies ar Latvijas Nacionālā kultūras centra darbu, apmeklēs Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju un Dziesmu un deju svētku pasākumus.

Kopā ar Lietuvas un Igaunijas UNESCO nacionālo komisiju un kultūras centru pārstāvjiem Kaminsa pārrunās Baltijas Dziesmu un deju svētku tradīcijas kā UNESCO atzīta cilvēces mutvārdu un nemateriālā kultūras mantojuma vērtības attīstības tendences.

UNESCO pārstāve apmeklēs arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas jauno ēku, kuras celtniecība ir UNESCO atbalstīts projekts, un tiksies ar tās direktoru, UNESCO LNK Zināšanu sabiedrības programmu padomes priekšsēdētāju Andri Vilku. Tāpat Kaminsa iepazīsies ar UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" Latvijas nacionālajā reģistrā iekļauto nomināciju "Latvijas Centrālās padomes memorands", kas glabājas Latvijas Kara muzejā, kā arī viesosies UNESCO LNK birojā.

UNESCO izpildpadome ir augstākā UNESCO pārvaldes institūcija, kas darbojas UNESCO Ģenerālās konferences starplaikos. Iepriekš Alisandra Kaminsa ir bijusi UNESCO Pasaules mantojuma komitejas priekšsēdētāja, UNESCO Ģenerālās konferences Administratīvās komisijas priekšsēdētāja, UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" starptautiskās ekspertu grupas prezidente, kā arī ilgus gadus vadījusi Starptautiskās muzeju padomes (ICOM) darbu kā tās prezidente.

Kaminsa ir atzīta par vienu no 60 UNESCO izcilākajām sievietēm, kuras sniedz būtisku ieguldījumu UNESCO misijas un ideju izvirzīšanā un īstenošanā.

LETA

Tēmas