Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Politiski represētajiem tiks indeksētas pensijas
Gunārs Resnais neslēpa, ka no komisijas sēdes mājās dosies ļoti pozitīvā noskaņojumā. "Iešu mājās ļoti smaidīgs," viņš sacīja.
Sabiedrība

Politiski represētajiem tiks indeksētas pensijas

Jauns.lv

Šogad rudenī, paredzams, tiks indeksētas pensijas visiem politiski represētajiem neatkarīgi no pensijas lieluma. To bija ierosinājis Latvijas Politiski represēto apvienības priekšsēdētājs Gunārs Resnais.

Politiski represētajiem tiks indeksētas pensijas...

Šādu priekšlikumu ceturtdien atbalstīja Saeimas Sociālo un darba lietu komisija, kas sagatavoja Pensiju likuma grozījumus galīgajam lasījumam.

To bija ierosinājis Latvijas Politiski represēto apvienības priekšsēdētājs Gunārs Resnais. Viņš neslēpa, ka no komisijas sēdes mājās dosies ļoti pozitīvā noskaņojumā. "Iešu mājās ļoti smaidīgs," viņš sacīja.

Savukārt nekādi citi priekšlikumi netika atbalstīti. Tālāk balsošanai virzīs variantu, kas paredz indeksēt visiem pārējiem tikai tās pensijas, kas nepārsniedz 200 latu robežu.

Latvijas Pensionāru federācija lūdza atbalstīt indeksāciju plašākam cilvēku lokam – rudenī pārskatīt pensijas līdz 250 latiem. Taču tas netika atbalstīts. "Mūsu priekšlikums ir ļoti liels kompromiss. (..) Zvani un vēstules, ko mēs masveidā saņemam par pensiju indeksāciju, liecina par pensionāru sašutumu," atkārtoti uzsvēra federācijas līderis Andris Siliņš.

Pēc komisijas lēmuma Siliņš atzina, ka bija cerējis, ka pensionāru priekšlikumu atbalstīs, un pauda vilšanos, ka cerības nav piepildījušās.

"Es zinu, ka ļoti daudzi pensionāri, kuri vērsās federācijā, tālāk vērsīsies tiesā, lai komisijas lēmumu pārsūdzētu," norādīja Siliņš.

Pensiju likuma grozījumi tiks skatīti steidzamības kārtībā, lai pensiju palielināšana notiktu jau septembrī. Paredzams, ka Saeimas ārkārtas sēde tiks sasaukta 9.jūlijā.

Latvijā 16 517 pensionāru saņem politiski represētajām personām domātas pensijas, kuru vidējais apmērs ir 243 lati.

Ja atbalstu galīgajā lasījumā gūs Labklājības ministrijas virzītais variants, par ko iepriekš kompromiss panākts Senioru konsultatīvajā padomē par pensijas līdz 200 latiem pārskatīšanu šogad, vecuma pensijas pieaugs vidēji par 5,58 latiem, bet invaliditātes pensijas – par 3,79 latiem. Šāda indeksācija šā gada budžetā papildus prasīs 10,2 miljonus latu, bet 2014.gadā – 30,1 miljonu latu.

Pēc senioru padomes tikšanās Pensionāru federācija tomēr paziņoja, ka prasa lielāku slieksni – indeksēt pensijas līdz 250 latiem.

Saeima iepriekš bija saņēmusi 106 004 iedzīvotāju parakstītu aicinājumu indeksēt pensijas par visu krīzes laiku. Indeksācija tika iesaldēta 2009.gadā ekonomiskās krīzes laikā.

BNS, Foto: Evija Trifanova/LETA