Kultūra
2013. gada 9. augusts, 12:10

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 10. un 11. augustā. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Brīvdienās sola mazliet vēsāku laiku, nekā tas bija nedēļas vidū, un tādēļ gan sestdien, gan svētdien atkal varam doties uz neskaitāmiem brīvdabas svētkiem un festivāliem, jo, visdrīzāk, saules svelmē nebūs jāiznīkst.

Seno tradīciju festivālā Tērvetē varēsim iepazīt ne tikai savu senču dzīvesveidu, bet arī „saķerties” cīņā starp pagāniem un bruņiniekiem, kuri mūsu zemē arī ar uguni un zobenu ieviesa kristīgo ticību. Viduslaiku gars un bruņinieku cīņasspars valdīs arī Jaunpilī un Cēsīs, kur vietējās senajās pilīs notiks ikgadējie Viduslaiku svētki. Savukārt par to, kādas cīņas un mūzika šodien valda pils sētās, varēsim redzēt pasaules ielu un mūzikas festivālā „RE RE Rīga!” – gan pilsētas centrā, gan uz AB dambja. Tiem, kuri labāk laiku pavada slēgtās mākslas telpās, jādodas uz kādu no koncertzālēm, kur plašs klasiskās mūzikas klāsts, vai arī uz muzejiem un galerijām, jo atkal daudz jaunu izstāžu.

1. Seno tradīciju festivāls Tērvetē

Sestdien un svētdien, 10. un 11. augustā, Tērvetē norisināsies Seno tradīciju festivāls ar koncertiem, senajiem rituāliem, amatnieku prasmju demonstrējumiem, pagānu un bruņinieku turnīriem, kā arī senajām rotaļām bērniem. Pilskalna pakājē mirdzēs šķēpi un rotas, iejusties senās dzīves ritmā palīdzēs vairāk nekā četrdesmit folkloras kopas un vēstures rekonstrukcijas klubi no Latvijas un ārzemēm.

Sestdien, pulksten 12.00 sāksies festivāla dalībnieku gājiens un svētku atklāšana Tērvetes estrādē ar koncertiem un cilvēka dzīves gājumu rituālu izspēli visas dienas garumā, bet pusdeviņos vakarā uzstāsies grupas „Iļģi” un „Skyforger”.

Savukārt netālu esošajā Senajā apmetnē aiz Tērvetes pilskalna tiks radīta vīzija ar izbūvētu 13. gadsimta zemgaļu sētu, ap kuru grupēsies vairāki desmiti pašmāju un viesu celtas senlaicīgas teltis cīnītajiem un amatniekiem. Divu dienu garumā te tiks demonstrēts 9. - 13. gadsimta. dzīvesveids, apmeklētājiem rādot amatu prasmes, jātnieku paraugdemonstrējumus, senās Zīlēšanas rituālus, māla podu apdedzināšanu, krāsns kurināšanas un pirts rituālus.

Vīri no Latvijas, Lietuvas, Baltkrievijas, Krievijas un Igaunijas demonstrēs seno cīņu mākslas gan Baltijas reģiona karavīru turnīrā, gan komandu cīņās, gan kaujā pie pilskalna – „Zemgaļi atvaira sirotājus”. Varēs vērot arī kaujā kritušā vadoņa kremēšanas rituālu pie Svētā kalna, kā arī ziedošanu auglības dieviem un uguns rituālu. Arī te abas dienas koncertēs folkloras kopas un darbosies amatnieku tirdziņš.

Festivāla apmeklētājiem iejusties senatnes dzīves ritmā palīdzēs iespēja greznoties senajos tērpos, izmēģināt šaušanu ar loku un apgūt senās amatu prasmes.

Seno tradīciju festivāla pasākumos un koncertos - apmeklētājiem ieeja bez maksas. Svētkus organizē Tērvetes vēstures muzejs un biedrība „Latviešu karavīrs”. Sīkāk internetā: www.zemgale.lv.

2. Valmieras pilsētas svētki

Valmierā 730. dzimšanas ballītē sestdiena, 10. augusts, ir galvenā svinību diena un tajā piedalīties aicināti it visi. Nenožēlosiet, ja sestdien dosieties uz Valmieras pusi! Pa ceļam uz vai no Valmieras varat piestāt arī netālajās Cēsis, kur notiks Viduslaiku svētki.

10.augustā Valmierā notiks gan Viduslaiku tirdziņš un Siera svētki, gan dažādas aktivitātes bērniem un jauniešiem. Īpaša uzmanība tiks pievērsta zaļajām lietām un videi draudzīgam dzīvesveidam. Svētku noslēgumā jau tradicionāli tiks sveikti apbalvojumu „Gada valmierietis” un „Goda valmierietis” ieguvēji un notiks balle pilsētas estrādē:

* Rātslaukumā no pulksten 9.00 līdz 16.00 norisināsies gadatirgus, kurā amatnieki, daiļamatnieki, tirgotāji, mājražotāji un daudzi citi meistari piedāvās savu produkciju, padarot svētku programmu īpaši krāšņu;

* tajā pašā laikā muzeja teritorijā norisināsies vēsturiska spēle „Dzīve senā pilsētā”, kas atspoguļos tirgus dzīvi tādā gaisotnē, kāda tā bija pirms daudziem gadsimtiem. Ikvienam būs iespēja īstenā viduslaiku stilā cept maizi, darināt podus, krāsot dziju, iepazīties ar galma pūralādi, senajiem lopu laidariem, mācīties bruņinieku skolā, gūt arodu amatnieku darbnīcās un pils virtuvē, kā arī iekļūt Raganu pagalmā;

* savukārt pilsdrupās no pulksten 9.00 līdz 15.00 Valmiermuižas kultūras biedrība sadarbībā ar Valmiermuižas alusdarītavu rīkos tirdziņu „Ar gardu muti”, kas aicinās

baudīt Māras dienas ēdienus un izdarības;

* pie Kultūras nama pulksten 10.00 notiks Siera svētki, bet pie Hanzas sienas no pulksten 10.00 līdz 15.00 - pasākums „Lauki ienāk pilsētā”. Tā laikā pilsētā tiks izveidota īsta lauku sēta ar degustācijām, Latvijai raksturīgajiem mājdzīvniekiem un mājputniem, ar lauksaimniecības nozaru dižošanos, kā arī spēlēm un konkursiem visām paaudzēm;

* jau otro gadu svētku ietvaros Valmierā notiek arī teātra festivāls bērniem un jauniešiem „NoMadI”, izrādot gan latviešu, gan ārzemju teātru izrādes;

* tāpat svētkus bagātinās Starptautiskais gaisa balonu festivāls „Valmieras kauss 2013”;

* toties Vecpuišu parkā no pulksten 11.00 līdz 17.00 svētku viesi būs aicināti iepazīt „Zaļo Valmieru”. Interaktīvā veidā – ar tausti, redzi, ožu, dzirdi un redzi – gan lieli, gan mazi svētku apmeklētāji varēs iegūt pozitīvas emocijas un izbaudīt piedāvātās vides aktivitātes sajūtu stacijās;

* galvenā svētku diena noslēgsies pulksten 19.00 ar Noslēguma koncertu, kuram vienpadsmitos vakarā sekos Svētku balle līdz rīta agrumam. Koncertā uzstāsies koncertapvienība „Solo”, grupas „Zodiaks” un „The Sound Poets”. Protams, koncerta kulminācija būs leģendārās latviešu rokgrupas „Zodiaks” koncerts. Tā tika dibināta pagājušā gadsimta 80. gadu sākumā. 1991. gadā pēc koncertturnejas Amerikā grupa pārtrauca savu darbību. Šobrīd tā ir atkal apvienojusies, un valmieriešiem būs ekskluzīva iespēja dzirdēt labi zināmās dziesmas jaunā skanējumā.

Sīkāk internetā: www.valmiera.lv.

3. Viduslaiku svētki Jaunpilī un Cēsīs

Ik gadu augusta otrajā sestdienā Jaunpils pilī notiek Viduslaiku svētki. Tie notiks arī šosestdien, 10. augustā, un būs veltīti Jaunpils pils kunga meitas precībām. Pilī valdīs prieks un līksme līdz pat vēlai nakts stundai!

No pulksten 14.00 darbosies tirdziņš un radošās darbnīcas, bet no pulksten 15.00 norisināsies svētki pils pagalmā un apkārtnē. Svinībās piedalīsies folkloras ansamblis „Putni”, mūzikas ansamblis „Trakula”, deju grupa „Calendula”, Rīgas cirka mākslinieki, teātris „Pasaku nams” un Mūzikas un mākslas atbalsta fonda aktieri ar izrādi „Lauva ziemā”. Pilskunga lomā iejutīsies aktieris Jānis Jarāns.

Vakarā, pulksten 21.00, atzīmējot lielo notikumu, pils pagalmā norisināsies balle kopā ar muzikālo apvienību „Vēja runa”. Ieejas biļetes: Ls 4 – 8. Sīkāk internetā: www.jaunpilspils.lv .

* Sestdien, 10. augustā, Viduslaiku svētki notiks arī Cēsu pilī. Visas dienas garumā pils apmeklētājus priecēs viduslaiku mūzika un dejas, bruņinieku un lokšāvēju sacensības, kā arī dažnedažādas aktivitātes ģimenēm ar bērniem. Šī gada īpašais notikums būs viduslaiku pavārmākslas meistarklase ar pavāru Filipu Masonu, kurš uz autentiski rekonstruētas plīts gatavos pārsteidzošus viduslaiku ēdienus. Ne mazāk ekskluzīva būs iespēja apmeklēt īstu viduslaiku ārstu, lai atklātu, ar kādām metodēm sirdzēji tika ārstēti 500 gadus senā pagātnē.

Svētki sāksies desmitos no rīta un noslēgsies pulksten 16.30 ar dokumentālās filmas „Terija Džonsa viduslaiku dzīves” izrādi. Sīkāk internetā: www.cesis.lv.

4, Aizputes pilsētas svētki

Līdz 11. augustam pilsētas svētkus svin Aizputē. To laikā būs dažādas aktivitātes un izklaides no orientēšanās un makšķerēšanas sacensībām līdz pat suņu izstādei. Ja apstākļi būs labvēlīgi, iespējams, Aizputes vidusskolas stadionā pirmo reizi nolaidīsies helikopters. Galvenā svētku diena būs sestdien, 10. augustā. Sestdienas programmā paredzēts:

* no pulksten 11.00 - izstāde un mākslinieku darbu prezentācijas – mākslinieku rezidenču centrā „Serde”, amatnieku tirgus diena „Dižandelē Aizputē”, Aizputes Mūzikas skolas audzēkņu un pedagogu koncerts, „Jarmarka” galerijā „Mētras māja”, suņu izstāde;

* pulksten 14.00 - spēkavīru konkurss „Ērik, uznes mani kalnā!”;

* pulksten 19.00 - svētku gājiens pa vecpilsētu uz Aizputes vidusskolas stadionu;

* pulksten 20.00 – Aizputes novada „Dziesma manai paaudzei” koncerts;

* pulksten 22.00 - grupas „Bet, bet” koncerts;

* no pulksten 23.30 – dejas nakts garumā ar grupu „Mākoņstūmēji”;

* tieši pusnaktī – uguņošana „Kalējs kala debesīs ...”.

Protams, svētku laikā paredzētas vēl citas aktivitātes, kuru sīkāku programmu meklējiet internetā: www.aizputesnovads.lv.

5. Klasiskā atpūta: balets uz Daugavas salas, baroks Rīgas biržā un Svētās Cecīlijas mesa Rīgas domā

Šajās brīvdienās varam baudīt arī izcilu klasisko mūziku:

* Jēkabpilī, Krustpils saliņā, sestdien, 10. augustā, viesizrādi sniegs Latvijas Nacionālais balets ar Ādolfa Adāna baleta „Žizele” iestudējumu. „Žizele” ir viens no pirmajiem lielajiem romantisma baletiem un viens no retajiem, kas saglabājies līdz mūsdienām. Uz lauku ciemata idilles fona tajā risinās stāsts par naivās meitenes Žizeles pirmo iemīlēšanos - viņas nodoto mīlestību, kam seko ārprāts un nāve, baisi skaistā pēcnāves pasaule ar daiļajām vilām - mirušo jaunavu gariem, kas naktīs vīriešiem liek dejot līdz nāvei, un mīlestība, kas tomēr spēj uzveikt nāves nolemtību. Galvenajās lomās: Elza Leimane Martinova, Raimonds Martinovs, Baiba Kokina, Sabīne Guravska un Zigmars Kirilko. Izrāde notiks pulksten 20.00. Biļešu cenas: Ls 4- 8 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.jekabpils.lv.

* Savukārt mākslas muzejā „Rīgas Birža” (Doma laukumā 6, Vecrīgā) sestdien, 10. augustā, pulksten 18.00 Rīgas vēsturiskās mūzikas un dejas festivāla ietvaros ieskanēsies baroka mūzika. Koncertā piedalīsies baroka koris „Collegium Choro Musici Riga”, baroka orķestra „Collegium Musicum Riga” solisti un abu kolektīvu mākslinieciskais vadītājs diriģents Māris Kupčs, kurš ir Latvijā mērķtiecīgākais baroka un klasicisma mūzikas pētnieks, nenogurstošs jaunu mūziķu izglītošanā, aizraudams tos ar baroka laikmeta mūzikai vien raksturīgo greznumu un virtuozitāti. Klausītājiem būs iespēja baudīt Antonio Stradellas oratoriju „L’anime del Purgatorio” un Dītriha Bukstehūdes kantāti no cikla „Membra Jesu Nostri”. Ieeja koncertā ir bez maksas. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Toties Rīgas domā sestdien, 10. augustā, pulksten 19.00 tiks atskaņota franču komponista Šarla Guno (1818 – 1893) Svētās Cecīlijas Svinīgā mesa. To izpildīs pūtēju orķestris „Rīga”, kamerkoris „Ave Sol” un solisti Aira Rūrāne, Viesturs Jansons un Krišjānis Norvelis. Svētās Cecīlijas Svinīgo mesu pūtēju orķestrim pārlicis Nīderlandes komponists Kristiāns Jansens. Biļešu cenas: Ls 5 – 10 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.doms.lv.

* Savukārt Liepājas Svētā Jāzepa katedrālē (Rakstvežu ielā 13) svētdien, 11. augustā, pulksten 19.00 tiks atklāts 16. starptautiskais Garīgās mūzikas festivāls. Atklāšanas koncertā uzstāsies Liepājas Simfoniskais orķestris un Valsts akadēmiskais koris „Latvija” (diriģents Māris Sirmais), kuri atskaņos Ērika Ešenvalda kormūziku un igauņu komponista Arvo Perta skaņdarbu „Te Deum”. Biļešu cena: Ls 5 („Biļešu paradīzes”tīklā). Sīkāk internetā: www.lso.lv.

6. Mākslas un pasaules mūzikas festivāls „RE RE Rīga”

Rīgā šajā nedēļas nogalē norisinās Baltijā pirmais starptautiskais ielu mākslas un pasaules mūzikas festivāls „RE RE Rīga!”, kurā ar krāšņiem un līdz šim neredzētiem priekšnesumiem uz AB dambja un pilsētvidē uzstāsies 100 dalībnieki no 12 pasaules valstīm, tostarp Beļģijas, Nīderlandes, Krievijas, Lielbritānijas un Vācijas. Mākslinieki būs sarūpējuši katrs savu, īpašu un neatkārtojamu priekšnesumu

Festivālā ikviens Rīgas iedzīvotājs un viesis var baudīt skanīgāko no pasaules mūzikas un izcilāko no ielu mākslas, tajā skaitā jaunās paaudzes cirka izrādes un pārdrošas mākslinieku performances, kas liks brīnīties gan lieliem, gan maziem skatītājiem.

„Jaunais cirks un pasaules mūzika. Ceļojot pa pasauli, mani vienmēr ir pārsteigušas šīs divas cilvēku radošās brīvības izpausmes. Katrs priekšnesums ir bijis vitāls, demokrātisks, nepastarpināts. Katra uzstāšanās ir pārvērtusi mazos svētkos pat visgarlaicīgāko dienu. Kāpēc mēs neko tādu neredzam Rīgā? Kad esi uzdevis sev šādu jautājumu, atliek tikai divas iespējas. Sūroties, ka mums atkal kaut kā nav, vai meklēt domubiedrus un padarīt mūsu pilsētu par spilgtu zvaigznīti ielu mākslas un pasaules mūzikas debesīs. Mums paveicās,” uzsver festivāla radošais direktors Mārtiņš Ķibers.

Ikviens, kurš vēlēsies ļauties pārsteigumiem, iepazīt jaunu pasauli, baudīt pasaules kultūru un piedzīvot brīnumu, aicināts festivāla laikā augustam apmeklēt AB dambi, „Noasu”, Latvijas Nacionālās operas skvēru un Esplanādi.

* Esplanādē sestdien, 10. augustā, festivāla programma sāksies pulksten 17.00 ar Latvijas grupas „Dance performance Morning Star” dejas izrādi. Programma noslēgsies ap pusastoņiem vakarā.

* Savukārt Operas skvērā sestdien, 10. augustā, festivāla programma ar jaunā cirka programmu iesāksies septiņos vakarā un ilgs līdz pusvienpadsmitiem vakarā.

* Uz AB dambja gan sestdien, gan svētdien, 10. un 11. augustā festivāls publiku gaida jau no pulksten 14.00 un mākslinieki tur uzstāsies līdz vēlai naktij. Tikai ap pusnakti gaidāms pasākumu noslēgums. Mākslinieku uzstāšanās notiks uz divām skatuvēm – gan Mūzikas, gan Cirka skatuves.

Ieeja festivālā ir bez maksas. Sīkāk ar festivāla programmu var iepazīties internetā: www.rereriga.lv .

Video: Lielbritānijas grupa „Electric Jalaba” 10. augustā no pulksten 18.30 līdz 19.30 uzstāsies Rīgā – Esplanādē

10. augustā pēc vienpadsmitiem vakarā uz AB dambja uzstāsies franči – seši jauni akrobāti

7. Izstāžu ceļvedis: burinieki Vecrīgā, padomjlaika auto Jelgavā un Atmodas laika atmiņas Liepājā

 * Nu jau kā divas nedēļas kopš Rīgu pametusi vērienīgā burinieku regate „The Tall Ships Races” un liekas, ka visi kuģi devušies tālajos okeāna plašumos. Tomēr tā nebūt nav! Vecrīgas galerijā „Jēkabs” (Jēkaba ielā 26/28) skatāma „The Tall Ships Races” regates plenēra izstāde. Regates laikā vairāk nekā 30 latviešu mākslinieku piedalījās plenērā un uz audekliem iemūžināja burinieku parādi, kura rezultātus nu var palūkot izstādē „Mans buriniek...”. Lai arī tematikā vienoti, izstādē aplūkojamie darbi pārsteidz ar savu radošo daudzveidību, kas izpaužas atšķirīgos mākslinieku rokrakstos, motīvos un izmantotās tehnikās. Izstādē ar plenēra laikā tapušajiem darbiem piedalās vairāk nekā 30 autori, tai skaitā Alise Mediņa, Anna Laicāne, Ilze Markevičas - Caruka, Elizabete Melbārzde, Ilze Preisa, Sarmīte Caune, Ilze Smildziņa, Ingūna Krolle, Lāsma Pujāte, Andrejs Ģērmanis un daudzi citi. Sīkāk internetā: www.paintings.lv.

* Sestdien, 10.augustā, pulksten 10.00 Jelgavā (Garozas ielā 15a), autoservisa firmas „AnRu Motors” telpās, svinīgā atmosfērā atklās vēsturisko spēkratu privāto kolekciju, kurā visi interesenti varās iepazīties ar padomjlaika auto - ZAZ, VAZ un GAZ. Uz svinīgo atklāšanu ieradīsies arī Vēsturisko spēkratu kluba Padomju sekcijas pārstāvji ar savām automašīnām, tādējādi sestdien Jelgavā varēs vienkopus redzēt ļoti daudzas padomju laika automašīnas. Privātajā kolekcijā ir padomju laika vieglais transports, kuru uzņēmumā paši ir atjaunojuši, iepriekš šos spēkratus uzmeklējot un nopērkot. Vecākais no auto ir 1961. gada GAZ 21, bet jaunākais 1980. gada VAZ 2103. Visas automašīnas ir ideālā vizuālā un tehniskā stāvoklī un tām piešķirts vēsturiskā spēkrata statuss.

* Liepājas muzeja nodaļā „Liepāja okupāciju režīmos” (Klāva Ukstiņa ielā 7/9) festivāla „VIA BALTICA” ietvaros atklāta Nacionālā vēstures muzeja veidotā izstāde „Baltijas brīvības ceļš. 1987. – 1991.”. Fotoizstādē dokumentēti ar Atmodu saistīti procesi un arī 1989. gada 23. augusta akcija „Baltijas ceļš”, kad pusotrs miljons cilvēku Latvijā, Lietuvā un Igaunijā sadevās rokās, lai izveidotu 600 kilometru garu cilvēku ķēdi un simboliski savienotu Baltijas valstu galvaspilsētas, atklājot šo valstu vienotību. Izstāde būs skatāma līdz 11. septembrim. Sīkāk internetā: www.liepajaskultura.lv.

* Savukārt Liepājas muzeja galvenajā ēkā (Kūrmājas prospektā 16/18) līdz 8. septembrim skatāma mākslinieka Valda Mackara retrospektīva izstāde „Nekā jauna”. Mākslinieks turpina izstāžu ciklu, kas veltīts viņa dzīves jubilejai un šoreiz muzeja mazajā izstāžu zālē vienkopus rāda gleznas, kas radītas šajā gadsimtā no 2006. līdz 2012. gadam. Valdis Mackars dzimis 1952. gadā Liepājā. Šobrīd mākslinieka visnozīmīgākā daiļrades izpausme ir glezniecība. Mākslinieks izstādē rāda radošos procesus un eksperimentus no cikliem „Meteņi”, „Smalki jo smalki”, „Iedzintarojums”. Izstādi papildina sietspiedes, zīmējumi un eļļas skices no pagājušā gadsimta astoņdesmitajiem gadiem, kurās attēlota ir mākslinieka Borisa Bērziņa modele Ieva Drande. Izstāde būs skatāma līdz 8. septembrim. Sīkāk internetā: www.liepajaskultura.lv.

* Rīgā, tirdzniecības centrā „Rīga Plaza” (Mūkusalas ielā 71, Pārdaugavā) apskatāma ceļojošā fotoizstāde „Tu esi. Tu vari.” par paralimpiskajām spēlēm Londonā. Fotoizstādē apskatāmas fotogrāfa Jura Bērziņa - Soma 52 fotogrāfijas, kurās iemūžināti Latvijas sportisti Londonas paralimpiskajās spēlēs. Izstādes darbi atspoguļo Londonas paralimpiskās spēles, kurās piedalījās 4300 sportistu no 166 valstīm. Viņu vidū bija arī astoņi atlēti no Latvijas. Kopumā Londonas paralimpiskajās spēlēs tika pārstāvēts 21 sporta veids, fotogrāfijās redzami 15 no tiem.

Kasjauns.lv/Foto: publicitātes foto, Ieva Čīka/LETA