Bēdīgs skats šobrīd paveras Lielajos kapos - Rīgas domes traktors nopostījis pieminekli. FOTO
Lielajos kapos šobrīd vērojams pagalam bēdīgs skats.
Sabiedrība
2016. gada 5. novembris, 11:59

Bēdīgs skats šobrīd paveras Lielajos kapos - Rīgas domes traktors nopostījis pieminekli. FOTO

Jauns.lv

Aktīvistu grupa "Lielo kapu draugi" sociālajā tīklā "Facebook" publiskojuši neiedomājami sāpīgu attēlu. Pēc Rīgas domes veiktās kapu uzkopšanas un sniega tīrīšanas izpostīts Ādolfa Agtes piemineklis. Par to, ka šāds vandālisms tiešāms noticis, liecina attēli - piemineklis PIRMS un PĒC.

Pamatīgi cietis piemineklis Ādolfam Agtem, kurš atdusas Lielajos kapos. Agte bija ievērojams vācbaltu inženieris, Mežaparka apbūves izplānotājs un tuvs kādreizējā Rīgas mēra Georga Armitsteda līdzgaitnieks.

Vēl pagājušajā nedēļā šis piemineklis stāvēja pilnīgā kārtībā, nesen tas ticis atjaunots. Tagad skatam paveras postaža - Rīgas domes realizētajā kapu uzkopšanas akcijā sniega traktors pieminekli sagrāvis. Lielo kapu draugu aktīviste Rita Eva Našeniece uzskata, ka šis vandālisms ir uz domes sirdsapziņas. Par notikušo informēta arī Valsts policija. Aktīvisti jau iepriekš norādīja, ka uzkopšana, ko dome veica pēc aktīvistu protesta pret plānoto Skanstes tramvaja līniju (tautā zināmu kā "kapu tramvajs"), daudziem pieminekļiem apskādētas malas un apmales, taču nu nopietni izpostīts Agtes piemineklis. Tas veidots no granīta plāksnēm un ir 2 metrus augsts un 6 metrus plats. Traktora vainu pierāda arī tā sliedes, kas labi pamanāmas zemē.

"Mēs baidāmies, ka līdz pavasarim no kapiem tiešām nekas nepaliks pāri. Šīs divas dienas bija baismīgas," savā feisbuka profilā raksta Našeniece. Viņa arīdzan informē, ka aktīvisti tikušies ar kultūras ministri Daci Melbārdi un uzstājuši, ka Rīgas rātes Lielo kapu uzkopšanai obligāti jānorīko inspektori no Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas, jo uzkopšana jau tagad atstājot brutālu iespaidu.

Zīmīgi, ka citkārt sociālajos tīklos tik aktīvais Rīgas mērs Nils Ušakovs Agtes pieminekļa "pārvērtības" vēl nav komentējis, viņš šodien Mežaparkā vēla sniegavīrus. Sākotnējie domes sabiedrisko attiecību speciālistu ieraksti tviterī vēstīja, ka postaža esot provokācija un ka vainojams nevar būt traktors, tomēr vēlāk šie ieraksti pazuda un tika pausta atvainošanās par notikušo.

 


Kasjauns.lv/Foto: Facebook/ Mihails Parahins/ Rita Eva Našeniece/ Edgars Purviņš