Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
"Zelta viļņa" nominants: labākie sporta spēļu komentētāji
Sadalot balvas „Zelta vilnis”, nominācija „Gada sporta komentētājs” ir jaunums. Tas nozīmē, ka pirmo reizi varam izvēlēt, kurš šajā jomā ir labākais – Anatolijs Kreipāns, Madars Bergmanis vai Edgars Buļs.
Kultūra

"Zelta viļņa" nominants: labākie sporta spēļu komentētāji

Jauns.lv

Turpinot stāstīt par Nacionālo TV skatītāju balvu „Zelta vilnis”, pievēršamies nominācijā „Gada sporta komentētājs” izvirzītajiem sava amata meistariem. Pārsvarā televīzijā dzirdam tikai viņu balsis, tāpēc nemaz nav jābrīnās, ka uz ielas entuziasma pilnos sporta ekspertus neatpazīst. Anatolijs Kreipāns, Madars Bergmanis un Edgars Buļs ir ar dažādu pieredzi sporta spēļu komentēšanā, bet visi kā viens – savas pārstāvētās spēles visdedzīgākie līdzjutēji.

"Zelta viļņa" nominants: labākie sporta spēļu kome...

Anatolijs Kreipāns padomu neatsaka

Viņa vārdu un balsi, šķiet, atpazīst un zina ikviens, kurš ir skatījies, kādu no populārākajām sporta pārraidēm, kurās piedalās arī Latvijas sportisti. Pastāvīgi Anatolijs Kreipāns komentē sporta pārraides jau 20 gadus, un kolēģi viņu sauc par „staigājošu enciklopēdiju”. Pirms tam viņš ilgāku laiku bija sporta vidē – rakstošais žurnālists, tad pamazām arvien vairāk iesaistījās komentēšanas darbā, tagad tā ir neatņemama dzīves sastāvdaļa, taču ne vienīgais darbs, jo Anatolijs joprojām arī raksta par sporta notikumiem dažādiem medijiem. „Sāku komentēšanu ar rokasbumbas turnīriem, tad Zaķusalā izveidoja Sporta studiju, veidoju sporta apskatus, strādāju arī kā producents. Un pirmās lielāka mēroga ugunskristības man bija 1996. gada Atlantas olimpiskajās spēlēs,” atceras Kreipāns. Kopš tā laika ir uzkrāta bagātīga pieredze, komentētas neskaitāmas sporta pārraides, Eiropas, pasaules meistarsacīkstes, citas Olimpiskās spēles un sacensības, ar savu pieredzi viņš dalās arī ar mazāk pieredzējušajiem sporta komentētājiem. „Speciāli neuzbāžos ar savām pamācībām, bet nav bijis tādu gadījumu, kad es atteiktu padomu. Ja man gadās kāda interesanta informācija, bet zinu, ka pats tad nebūšu un spēli nekomentēšu, iedošu to kolēģim. Tas ir tikai normāli, lai tiem, kas skatās un klausās, būtu interesanti. Tāds jau ir mūsu galvenais uzdevums,” teic Kreipāns.

Anatolijs pārsvarā komentē futbolu, hokeju, biatlonu, vieglatlētiku, arī motokrosu. „Kādreiz komentēju arī basketbolu un rokasbumbu, ar to vispār sāku šo lietu, bet nevar aptvert neaptveramo. Vajag nolikt kaut ko malā. Tāpēc citus sporta veidus komentēju tikai dažkārt,” piebilst Kreipāns. Informāciju par sporta aktualitātēm viņš gūst, katru dienu caurskatot gan ārzemju, gan Latvijas interneta ziņu portālus. „Laiku, ko veltu, lai sagatavotos spēlēm, nevar izmērīt stundās. Tas nav iespējams, jo tas ir nepārtraukts process,” teic Kreipāns.

Anatolija Kreipāna balsi, šķiet, atpazīst ikviens.
Anatolija Kreipāna balsi, šķiet, atpazīst ikviens.

Vaicājot, kuri sporta veidi pēdējos gados ir būtiski progresējuši, pieredzējušais sporta komentētājs nešauboties izceļ trīs – skeletonu, BMX un pludmales volejbolu. „Tas ir redzams ne vien Latvijā, bet arī starptautiskā mērogā,” par latviešu panākumiem priecājas Kreipāns.

Tā kā komentētāja darbs ir sava subjektīvā viedokļa paušana, tad šajā amatā neiztikt gan bez kritikas, gan uzslavām, ko savā ilgajā komentēšanas darba laikā ir pieredzējis arī Kreipāns. „Vajadzīgi ir abi, jo viss, ko daru, ir subjektīvi. Tāds moments būs neizbēgams, ka kādam kaut kas nepatiks, un nav arī nepieciešams visiem izpatikt, jo tad var iebraukt dziļā purvā,” spriež cienījamais sporta komentētājs Anatolijs Kreipāns. Viņš tagad televīzijā komentē vienu no vasaras grandiozākajiem sporta pasākumiem – pasaules meistarsacīkstes vieglatlētikā.

Biologs Madars Bergmanis

Pazīstamais basketbola spēļu komentētājs Madars Bergmanis jau 19 gadus ir viens no basketbola spēļu apskatniekiem. Interesanti ir tas, ka profesionālajā jomā Madars ir biologs un strādā Latvijas Universitātē, kā arī arvien vairāk interesējas par vēsturi un arheoloģiju.

Televīzijā Madars komentē basketbola spēles. Interese par šo sporta veidu Madaram bija jau no skolas laikiem, arī pats jaunatnes komandās spēlēja. Jau daudzus gadus viņš seko līdzi basketbola notikumiem Amerikā – NBA. Tas arī palīdzējis uzsākt komentētāja gaitas televīzijā.

Madars Bergmanis jau 19 gadus ir viens no basketbola spēļu apskatniekiem.
Madars Bergmanis jau 19 gadus ir viens no basketbola spēļu apskatniekiem.

Madars televīzijā būs dzirdams atkal septembrī, kad būs jākomentē gan Eiropas meistarsacīkšu, gan Eirolīgas spēles.

Basketbolists Edgars Buļs

Nominēto sporta komentētāju vidū ir arī bijušais basketbola spēlētājs un Latvijas nacionālo izlašu bijušais menedžeris Edgars Buļs. Viņš jau sešus gadus komentē basketbola spēles un vienu reizi ir komentējis arī pludmales volejbola spēles.

Kopš Edgars beidza Latvijas nacionālo izlašu menedžera gaitas, viņš nopietnāk pievērsies basketbola spēļu komentēšanai – sieviešu, vīriešu un jauniešu izlases, VEF un Eirolīgas spēles. Arī pats Edgars turpina aizrautīgi uzspēlēt basketbolu, futbolu un tenisu.

Strādājot ar sportu saistītā jomā, Edgars ir novērojis arī dažādu sporta veidu attīstību Latvijā. „Manuprāt, visstraujāk progresējušais sporta veids Latvijā ir pludmales volejbols. Tas ir arī pietiekami demokrātisks sporta veids, nepieciešama vien bumba, divi stabi un tīkls, to var spēlēt gan atlētiski, gan mazāk atlētiski cilvēki. Prieks, ka arvien vairāk apkārt parādās volejbola laukumi. Bet par basketbolu es varētu teikt, ka tas atdzimst! Pavisam noteikti. Tam ir visdziļākās tradīcijas, domāju, ka pēc trīs gadiem basketbols atkal būs augšgalā, jo jaunā paaudze ir talantīga un balstās uz citām, labākām vērtībām. Bet par hokeju gribētos teikt, ka tas ir līmenī, bet stāv uz vietas. Kaut gan līdzjutēju ziņā joprojām viņi ir priekšā,” domā Buļs.

Edgars Buļs pats turpina uzspēlēt basketbolu, kā arī futbolu un tenisu.
Edgars Buļs pats turpina uzspēlēt basketbolu, kā arī futbolu un tenisu.

Bez komentēšanas Edgara pamatdarbs tagad ir panākumiem veiksmīgākā pludmales volejbolistu pāra Jāņa Šmēdiņa un Aleksandra Samoilova menedžēšana, viņš arī  plāno uzsākt ar sportu nesaistītu uzņēmējdarbību.

Par TV skatītāju balvu balso šeit:  http://www.zeltavilnis.lv

Žurnāls „Rīgas Viļņi” / Foto: publicitātes