Sabiedrība
2013. gada 23. augusts, 22:06

JRT ēkas rekonstrukcijas metu konkursā neviens neuzvar

Jauns.lv

Noslēdzies Valsts nekustamo īpašumu (VNĪ) organizētais arhitektūras metu konkurss "Jaunā Rīgas teātra (JRT) ēku kompleksa rekonstrukcija", kur pirmā vieta netika piešķirta, bet otrajā vietā ierindojusies personu apvienība ""MADE arhitekti" un "GAISSmets".

JRT rekonstrukcijai tika iesniegti 17 priekšlikumi, kas atspoguļo dažādus, atšķirīgus redzējumus par veidu, kādā realizējama JRT rekonstrukcija.

Izvērtējot iesniegtos darbus, pirmo vietu nepiešķīra, bet tika piešķirtas godalgas otrajai vietai un divām trešajām vietām.

Otro vietu un 3000 latu saņem "MADE arhitekti un GAISSmets". "MADE" autori ir Linda Krūmiņa, Miķelis Putrāms, Liena Amoliņa, bet "GAISS" autori - Arnita Melzoba, Kārlis Melzobs).

Trešo vietu un 2000 latu saņem pilnsabiedrības "Zaigas Gailes birojs un partneri" mets, kura autori ir Zaiga Gaile, Dāvis Gasuls, Māris Alsiņš, Ingmārs Atavs, un SIA "Jaunromāns un Ābele, arhitekti" mets, kura autori ir Mārtiņš Jaunromāns un Māra Ābele.

Žūrijas komisija nolēma piešķirt veicināšanas balvas pēc mākslinieciskā un arhitektoniskā redzējuma vēl diviem metiem - arhitektūras studijas "1.618" metam, kura autori ir Ilze Didrihsone, Reinis Saliņš, Anita Apele, Vents Vīnbergs, Zane Karpova, Arona Tomariņa, un "Processoffice UAB" metam, kura autori ir Vitauts Biekša, Rokas Kilčiausks, Egle Matulaitīte, Inga Urbonaite, Migle Nainīte, Auste Kuliešiūte, piešķirot katra meta autoram veicināšanas balvu 700 latu apmērā.

Godalgotie meti tiks publicēti VNĪ un JRT mājaslapās. Meti no 28.augusta līdz 10.septembrim tiks izstādīti apskatei JRT lielajā foajē. Pārējie meti, ja to autori piekritīs, tiks publicēti VNĪ mājaslapā.

Konkursa žūrijas sastāvā ir Latvijas Arhitektu savienības, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas un JRT pārstāvji - Baiba Strautmane, Viktors Valgums, Juris Dambis, Pēteris Blūms, Uldis Balodis, Līga Apine, Gundega Palma un Vilis Daudziņš.

Metu konkursa mērķis ir nodrošināt JRT ar tam piemērotām telpām, rekonstruējot teātra ēku kompleksu atbilstoši mūsdienu prasībām, tajā pašā laikā maksimāli respektējot ēku vēsturisko atmosfēru, iegūt pilsētbūvnieciski, arhitektoniski un funkcionāli augstvērtīgu projekta priekšlikumu ēku kompleksa rekonstrukcijas iecerei, iegūt iespējami labāko risinājumu, nodrošinot racionālu līdzekļu izmantošanu.

Konkursa vērtēšanas kritēriji bija projekta risinājuma atbilstība metu konkursa mērķim, plānošanas un arhitektūras uzdevumam, tā arhitektoniski telpiskā kvalitāte, plānojums, funkcionalitāte un vides pieejamība, projekta risinājuma atbilstība pilsētvides kontekstam, projekta risinājuma atbilstība JRT prasībām un ēkas kultūrvēsturiskajam mantojumam, idejas oriģinalitāte, projekta detalizācijas pakāpe un grafiskā pasnieguma kvalitāte, paredzamās būvprojekta izstrādes izmaksas, paredzamās autoruzraudzības izmaksas projekta realizācijas laikā, piedāvātais būvprojekta izstrādes termiņš un aptuvenās būvniecības izmaksas.

LETA