1dienas
19stundas
35minūtes
13sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kultūra

Oktobrī pie skatītājiem nonāks divas jaunas animācijas filmas

Jauns.lv

Oktobrī pie skatītājiem nonāks divas jaunas "Animācijas brigādes" veidotas animācijas filmas

Oktobrī pie skatītājiem nonāks divas jaunas animāc...

Skatītāji tiks priecēti ar Jāņa Cimermaņa animācijas filmu "Vāsa" un Daces Rīdūzes animācijas filmu "Sārtulis", informēja Nacionālā kino centra Latvijas filmu nozares informācijas vadītāja Astra Spalvēna.

Cimermaņa jaunākā animācijas filma "Vāsa" ir otrā sērijā "Avārijas brigāde Eiropā" un stāsta par to, kā trīs varonīgi vīri dodas glābt zviedru kuģi "Vāsa" no žurku uzbrukuma. Pirmā animācijas filma šajā sērijā bija "Korida", kas vēstīja par pazīstamās "Avārijas brigādes" notikumiem Spānijā.

Animāciju filmu sēriju ciklā "Avārijas brigāde Eiropā" iecerēts radīt filmas par Eiropas Savienības valstīm un kopumā uzņemt 26 sērijas.

Savukārt Rīdūzes jaunā animācijas filma "Sārtulis" tapusi pēc Margaritas Stārastes stāsta motīviem. Šī animācijas filma vēstīs par krāsu zīmuļa piedzīvojumiem ārpus pasaku grāmatas.

Līdz šim Rīdūze, balstoties uz Stārastes stāsta motīviem, radījusi animācijas filmu "Zīļuks", kas piedalījusies dažādos animācijas filmu festivālos, un dalība pēdējā festivālā "Albany Park IC" Čikāgā animācijas filmai atnesa balvu nominācijā "Labākā filma".

Spalvēna minēja, ka šī vasara filmu studijai "Animācijas brigāde" bijusi balvām bagāta, jo bez animācijas filmas "Zīļuks" pie vairākām balvām tikusi arī Ēvalda Lāča animācijas filma "Eži un lielpilsēta".

Filma "Eži un lielpilsēta" saņēmusi žūrijas atzinību Sardīnijas filmu festivālā "Carta Giovani", balvu par labāko bērnu īsfilmu "Traverse City" filmu festivālā ASV un Starptautisko žūrijas balvu Tokijas bērnu filmu festivālā Japānā. Vēl viens ļoti būtisks panākums ir divas balvas 11.Starptautiskajā animācijas filmu festivālā "Fantoche" Šveicē, kur "Eži un lielpilsēta" saņēma bērnu žūrijas galveno balvu "Best Kids" un arī publikas balvu kategorijā "Animācija bērniem".

LETA