Kultūra
2013. gada 14. oktobris, 22:43

Desmit brīvdabas izrādēs varēs iepazīt Eiropas modes vēsturi 20.gadsimtā

Jauns.lv

Kino un televīzijas režisores, kā arī žurnālistes Ilonas Brūveres režijā top autordarbs "Dāmu paradīze", kas nākamvasar desmit brīvdabas izrāžu formā iepazīstinās ar Eiropas modes vēstures attīstības tendencēm no 1900.gada līdz 2000.gadam, informēja režisore.

Izrādes būs iekļautas Rīgas kā 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā.

Desmit "Dāmu paradīzes" brīvdabas izrādes nākamgad piedāvās plašu vēsturiskās izziņas materiālu, spilgtu ekrāna, scenogrāfijas un skatuves darbības sintēzi, aicinot ienākt krāšņā vizuālo tēlu pasaulē, kurus veidojusi grima māksliniece Baiba Grīna. Ekrāna desmitgades modes stāstu "Dāmu paradīze" filmēšanas periods ilgs līdz pat novembra beigām, kustīgās bildēs izspēlējot 150 laikmetam raksturīgas sadzīves ainiņas.

Iestudējuma autore un režisore Brūvere skatuves mēģinājumus ar "Dāmu paradīzes" aktieru trupu, dejotājiem un modeļiem, sāks 2014.gada pavasarī, lai uz brīvdabas izrādēm, kas stāsta par Eiropas modes vēsturi, aicinātu nākamās vasaras nedēļas nogales vakaros.

Stilizētajās sadzīves ainās "Dāmu paradīze" prezentēs pirmo modes mākslinieku Polu Puarē, Koko Šaneli, Džekiju Kenediju, Endiju Vorholu, Žanu Polu Sartru, Matu Hari, Ivu San Lorānu, Kristianu Dioru, Pablo Pikaso, Ģertrūdi Stainas kundzi u.c. modes un kultūras vēsturē zināmus personāžus, kas iezīmē izteiktākās laikmeta modes tendences un konkrētos modes attīstības laika posmus.

Kostīmus ekrāna tēliem un skatuvei uzaicināti veidot modes dizaineri - tērpu mākslinieki Natālija Jansone, Žanete Auziņa, Indra Salcēviča, Ieva Veita, Elita Patmalniece, Rūta Kuplā, Roberts Krauze, Dace Krieviņa-Bahmane, Vita Radziņa un Sabīne Groza, bet ekrāna tēlus atveidos Maija Doveika, Dārta Daneviča, Ieva Aleksandrova-Eklone, Jūlija Ļaha, Zane Daudziņa, Ligita Skujiņa, Raimonda Vazdika, Ērika Eglija, Normunds Bērzs, Ivars Brakovskis, Ģirts Rāviņš, Mārtiņš Liepa, Jānis Āmanis, Egīls Melbārdis u.c. aktieri. Izrādes komentārus būs ierunājušas tādas skatuves personības kā Mārtiņš Vilsons, Baiba Broka, Ģirts Ķesteris, Kristīne Nevarauska, Indra Roga, Elita Kļaviņa. Andris Freidenfelds u.c.

"Rīga - Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014" projekta producents ir Mediju komunikācijas darbnīca un filmu studija "Kinolats". Bez Rīgas Eiropas galvaspilsētas projektiem "Dāmu paradīze" un "Liktens lietu muzejs" "Kinolats" nākamgad nodos skatītāju vērtējumam pilnmetrāžas dokumentālo spēli "Tapieris", kas stāsta par tango karali Oskaru Stroku. Tapiera dzīves notikumus uz ekrāna izspēlēs Gints Grāvelis, Jakovs Rafalsons, Marija Bērziņa un Andris Bulis. Filma ne tikai vēstīs par mūziķi un viņa karjeras līkločiem, bet gan arī stāstīs par dzīves nejaušībām, laimīgu sakritību un tās nepastāvīgo dabu.


LETA