Kaspars Dimiters kopā ar ģimeni svin tēva blociņa atrašanu
Stefans Ezra (no kreisās), Kaspars un Jēkabs Dimiteri, Smiļģa muzejā godinot dzeju.
Kultūra
2013. gada 18. oktobris, 20:24

Kaspars Dimiters kopā ar ģimeni svin tēva blociņa atrašanu

Jauns.lv

Skandalozais dziesminieks Kaspars Dimiters kopā ar ģimeni ceturtdien Eduarda Smiļģa muzejā Rīgā rīkoja dzejas pasākumu, ar kuru atzīmēja sava tēva – leģendārā aktiera Artūra Dimitera – dzejoļu blociņa atrašanu un Dimiteru dzejošanu vispār.

Pasākuma nosaukums „Dzejas bērni” vidēja arī uz vāciņiem albumiem, kas tikko ar Kaspara sievas Līgas gādību bija atgādāti no ierakstu studijas Lietuvā. „Jau pirms pieciem gadiem gribēju apkopot Dimiteru dzejoļus, taču mammas [aktrise Vija Artmane] aiziešana to iepauzēja. Nesen tik atradu tēva 1936. gada piezīmju blociņu. Tajā ir daudz naivu un mūs uzrunājošu dzejoļu, kas mani neatstāja vienaldzīgu,” ideju pamato Dimiters.

Kā zināms, Kaspars pats ir daudzu dziesmu tekstu un uzvedumu libretu autors, bet viņa jaunākais dēls Stefans Ezra (19) jau deviņu gadu vecumā izdeva savu pirmo dzejoļu krājumu, un tam sekojuši vēl pieci. Tāpat ar dzeju uz jūs nav Dimiteru vecākais dēls Jēkabs. Tā nu par visiem sanācis, ar ko pārsteigt. „Piedzimu Dzejas laikmetā. Maniem dēliem laimējās, ka par dzīvi Dzejā tiem vēl paguva liecināt Imants Ziedonis, Imants Auziņš, Knuts Skujenieks, Māris Čaklais, Olafs Gūtmanis, Valdis Bisenieks un citi. Dzīvojam Āgenskalnā, gandrīz līdzās Ojāra Vācieša Māras dīķim. Kad 1.oktobrī mūsu Smiļģa ielas puspagraba miteklīša logā uz mirkli iespīdēja saule, sacīju savējiem: „Garām pagāja Ojārs Vācietis…” „Dzejas bērni” ir mūs dzimtas ieguldījums Dzejas pagodināšanai,” stāsta Kaspars Dimiters.

Kā vienmēr viņa pasākumos, arī šoreiz par visu gādāja sieva Līga. Apmēram 20 tuvāko domubiedru – Dzejas bērnu – lokā Dimiteri lasīja dzejoļus un klausījās tos ierakstā Vijas Artmanes izpildījumā, cienājās ar konfektēm un vīnu, būdami pārliecināti, ka visi kopā stiprinājuši dzejas nozīmību Latvijā.


Kasjauns.lv / Foto: Anete Janševica