Kultūra

Liepājas teātrī pirmizrāde kārtējam Dž. Dž. Džilindžera darbam - "Sasodītais sarkanais mēness". VIDEO

Jauns.lv

Liepājā 15. novembrī notiek kārtējā Dž. Dž. Džilindžera iestudējuma pirmizrāde šīs piejūras pilsētas teātrī. Šoreiz tas ir pirmais Bertolda Brehta lugas „Bungas naktī” iestudējums Latvijā - traģikomēdija „Sasodītais sarkanais mēness”.

Liepājas teātrī pirmizrāde kārtējam Dž. Dž. Džilin...

„Bungas naktī” ir vācu dzejnieka un dramaturga Brehta otrā luga, ko viņš sarakstījis 1919. gadā, un pirmā, kas iestudēta. Tās pirmizrāde 1922. gadā notika Minhenes teātrī „Münchner Kammerspiele”. Tajā pašā gadā tobrīd vēl mazpazīstamais autors par šo darbu saņēma nozīmīgo Kleista balvu. Kāds kritiķis tolaik rakstīja: „Divdesmit četrus gadus vecais Berts Brehts vienā naktī ir mainījis vācu literatūras seju”.

Izrādē stāstīts par Annu un Kragleru, kuri reiz mīlēja viens otru, bet tad sākās karš. Ir pagājuši gadi un Anna, vecāku mudināta, piekritusi kļūt par turīgā Murka sievu. Ir viņu saderināšanās vakars… Un pie debesīm parādās sarkans mēness, un no kara atgriežas Annas kādreizējais mīļotais. Lugas darbība notiek vienas nakts laikā – Kraglera atgriešanās mājās pēc vairāk nekā četriem gadiem rada pamatīgu apjukumu ikvienā, liekot pārvērtēt gan jūtas, gan vērtības. Džilindžera interpretācijā tapusi stilizēta izrāde, kuru apdzīvo savdabīgi un hiperbolizēti tēli, un kurā līdz galējai robežai sakāpinātas emocijas.

Galvenās lomas režisors uzticējis savam iemīļotajam aktierim Egonam Dombrovskim, Anetei Berķei un Gatim Malikam. Vēl izrādē spēlē Edgars Pujāts, Inese Kučinska, Gatis Maliks, Kaspars Gods un Signe Ruicēna. Scenogrāfs – Kristians Brekte, kostīmu māksliniece – Ilze Vītoliņa, horeogrāfe – Liene Grava un gaismu mākslinieks – Mārtiņš Feldmanis. Pirmizrādes notiks 15. novembrī pulksten 19.00 un 16. novembrī pulksten 18.00. Pēc tam „Sasodīto sarkano mēnesi” varēs redzēt tikai 29. decembrī un nākamā gada 12. janvārī.