Unikāla klātbūtnes sajūta: Žaņa Lipkes memoriālā Vecpilsētas teātris izrādīs „Annu Franku”. FOTO. VIDEO
Vecpilsētas teātris 21. novembrī Žaņa Lipkes memoriālā izrādīs „Annas Frankas dienasgrāmatu” (attēlā – galvenās lomas atveidotāja Signe Ķipure). Izrāde radīs nebijuši klātbūtnes sajūtu, jo notiks laikā, kad skatāma ceļojošā starptautiskā izstāde par Annu Franku.
Kultūra
2013. gada 17. novembris, 17:31

Unikāla klātbūtnes sajūta: Žaņa Lipkes memoriālā Vecpilsētas teātris izrādīs „Annu Franku”. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Nesen atklātajā ebreju glābējam holokausta laikā Žanim Lipkem veltītajā memoriālā Ķīpsalā, kurā skatāma izstāde „Anna Franka – vēstījums mūsdienām”, 21. novembrī būs vienreizēja iespēja izbaudīt traģiskā laika klātbūtnes sajūtu - Vecpilsētas amatierteātris tur izrādīs lugu „Annas Frankas dienasgrāmata”.

Šī Vecpilsētas teātra psiholoģiski spriedzes pilnā un dziļi cilvēciskā izrāde par ebreju meitenes traģisko likteni, kas 2. pasaules kara laikā slēpās nacistu okupētajā Amsterdamā, ir guvusi atzinību gan skatītāju, gan teātra profesionāļu vidē. Izrāde 2012. gadā festivālā „Rīga spēlē teātri” ieguva galveno balvu – „Ceļojošais Toms”, tāpat tā arī ar panākumiem rādīta Starptautiskajā teātra festivālā „Soli pa solim” Rēzeknē.

Tagad izrāde pēc ilgāka pārtraukuma atkal atgriežas pie skatītājiem. Kādu laiku izrāde nebija skatāma, kaut arī daudzi teātra mīļotāji to vēlējās redzēt. Galvenās lomas –Annas Frankas atveidotāja Signe Ķipure gaidīja bērniņu, tagad viņa audzina savu mazo dēliņu un atkal atgriezusies uz skatuves.

Jāteic, ka izrāde, kura nu piedzīvos jaunu kvalitāti, ļaus izdzīvot unikālu klātbūtnes sajūtu. Pirmkārt, tā tiks spēlētā vidē, kur tik tiešām 2. pasaules kara laikā slēpās ebreji un, otrkārt, izrādes skatītājiem notiekošā autentiskumu liks sajust Nīderlandes Karalistes ceļojošā izstāde „Anna Franka – vēstījums mūsdienām”, kas būs skatāma līdz nākamā gada 26. janvārim.

Jāatgādina, ka Annas Frankas liktenis aizkustinājis visu pasauli – viņa savu dienasgrāmatu sāka rakstīt trīspadsmit gadu vecumā Amsterdamā nacistu okupācijas laikā.

Šobrīd Annas Frankas dienasgrāmata ir tulkota vairāk nekā 70 valodās. Arī ceļojošā izstāde „Anna Franka - vēstījums mūsdienām” ir apceļojusi teju visu pasauli. Tās ekspozīcija sastāv no vairākām unikālām fotogrāfijām un liecinieku atmiņām. Izstādes organizatori ir pārliecināti, ka arī pēc 70 gadiem - 2013. gadā - tajā izstādīto eksponātu vēstījums joprojām ir aktuāls.

Rīgas kultūras tautas mākslas centra „Mazā ģilde” kolektīvs - Vecpilsētas teātris izrādi „Annas Frankas dienasgrāmata” izrādīs ceturtdien, 21. novembrī, pulksten 19.00 Žaņa Lipkes memoriālā (Balasta dambī 8, Ķīpsalā). Uz izrādi vēlams ierasties mazliet ātrāk, lai varētu aplūkot gan Annai Frankai veltīto ceļojošo izstādi, gan iepazīties ar pašu Žaņa Lipkes memoriālu un tā ekspozīciju.

Anna Franka - vēstījums mūsdienām (LTV „Panorāma”)

Elmārs Barkāns/Foto: Mārtiņš Eglītis