Sabiedrība
2013. gada 26. novembris, 07:33

Apspriedīs Mežotnes pils attīstības iespējas

Jauns.lv

Otrdien, 26.novembrī, VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) sadarbībā ar Mežotnes pils apsaimniekotāju SIA "VNĪ pilis" rīkos plenēru, kurā kopā ar nozaru ekspertiem tiks diskutēts par Mežotnes pils darbības paplašināšanas un dažādošanas iespējām, informēja VNĪ pārstāve Daiga Laukšteina.

"1802.gadā celtā Mežotnes pils ir viens no izcilākajiem klasicisma ēras pieminekļiem Latvijas muižu arhitektūrā. Līdz šim pils ir veiksmīgi darbojusies kā tūrisma objekts, piesaistot ārvalstu tūristus, kā arī piedāvājot telpas kāzām, citām privātām svinībām un korporatīviem pasākumiem. Šos darbības virzienus plānots saglabāt arī turpmāk, taču nepieciešams izvērtēt līdz šim neizmantoto pils potenciālu - identificēt patlaban nepilnvērtīgi izmantoto pils kompleksa ēku - pārvaldnieka ēkas, sporta zāles - , kā arī pils parka teritorijas iespējamos izmantošanas veidus un rast jaunus darbības virzienus, kurus varētu attīstīt Mežotnes pilī," skaidro VNĪ valdes priekšsēdētāja Baiba Strautmane.

Plenēra laikā plānots izveidot vienotu redzējumu par Mežotnes pili Bauskas novada attīstības stratēģijas kontekstā, atklāt līdz šim neizmantotas sinerģijas sadarbībā ar Rundāles pili, identificēt patlaban neizmantoto ēku iespējamos izmantošanas veidus, izvērtēt iespējas biežāk organizēt pilī dažādus kultūras un mākslas pasākumus.

VNĪ mērķis ir turpināt labiekārtot pils kompleksa teritoriju. Pilnveidojot pils teritorijas infrastruktūru, uzbūvēts pontonu tilts pār Lielupi. Tas savieno Mežotnes pili ar Mežotnes pilskalnu jeb Viestura kalnu, kas atrodas Rundāles novadā iepretim Mežotnes centram Lielupes kreisajā krastā. Pārvaldnieka ēkai nomainīts jumts, ir veikts siltumtrases remonts un atjaunotas ūdens atdzelžošanas iekārtas. Patlaban pilī notiek lifta būvniecība, ņemot vērā ārvalstu tūristu vidējā vecuma pieauguma tendenci pasaulē un Latvijā.

VNĪ uz diskusiju aicina dažādu organizāciju pārstāvjus: valsts, pašvaldības, nevalstiskā sektora pārstāvjus, kā arī kultūras un mākslas jomas ekspertus.

Diskusija notiks 2013.gada 26.novembrī no plkst.9 Mežotnes pilī. Pasākums sāksies ar VNĪ valdes priekšsēdētājas Strautmanes, Bauskas novada pašvaldības vadītāja Raita Ābelnieka un Rundāles novada pašvaldības priekšsēdētāja Aivara Okmaņa uzrunām. Turpinājumā Rundāles pils muzeja direktors Imants Lancmanis sniegs īsu ieskatu Mežotnes pils kultūrvēsturē, kā arī iezīmēs savu redzējumu par iespējamo sadarbību starp Mežotnes un Rundāles pilīm.

Diskusijas rezultāti sekmēs pils turpmākās attīstības vīzijas formulēšanu un nepieciešamo investīciju plāna izstrādi, norāda Laukšteina.

LETA