Vai baznīcām Ziemassvētkos vajadzētu pelnīt ar maksas koncertiem? VIDEO
Šajā Ziemassvētku laikā tautā populāri mūziķi saspringtās koncerttūrēs apbraukā Latvijas baznīcas un par maksu sniedz svētku koncertus. Cilvēkiem rodas jautājums, vai tik tiešām šis par lielo dāvināšana laiku dēvētais periods ir piemērotākais brīdis, lai mākslinieki un baznīcas pelnītu ar koncertu rīkošanu?
Sabiedrība
2013. gada 13. decembris, 12:06

Vai baznīcām Ziemassvētkos vajadzētu pelnīt ar maksas koncertiem? VIDEO

Jauns.lv

Ziemassvētku laiks nav periods, kad baznīcām būtu jāpelna ar maksas pasākumu rīkošanu dievnamos. Vairākas sabiedrībā pazīstamas literātes aizsākušas diskusiju par nepieņemamo baznīcas rīcību Adventes laikā – dāvināšanas laikā – rīkot svētku koncertus par maksu.

Gada pēdējās nedēļās tautā populāri mūziķi rīko koncertceļojumus pa Latvijas baznīcām, piedāvājot gan klasisku, gan mazākzināmu un jaunradītu Ziemassvētku dziesmu programmas. Lielajās pilsētu baznīcās šādi koncerti Ziemassvētku laikā notiek teju katru dienu, mijoties ar dievkalpojumiem. Tāpat koncerti notiek arī mazpilsētu un lauku dievnamos, tikai mazliet retāk. Jo baznīca atrodas tuvāk pilsētas centram, jo koncerta biļete dārgāka. Lai apmeklētu Ziemassvētku koncertu pilsētas centra baznīcā var nākties šķirties pat no desmit latiem, bet attālākā lauku dievnamā var pietikt tikai ar pāris latiem. Pārsvarā šādi koncerti notiek luterāņu un katoļu dievnamos, bet dažus rīko arī baptistu baznīcās.

Reklāmās čum un mudž aicinājumi apmeklēt Ziemassvētku programmas baznīcās: Uldis Marhilevičs un Rēzija Kalniņa piedāvā programmu „Mana roka Tavējā”, Ieva Akuratere, Ingus Pētersons un Evita Zālīte - „Pie Tavas sirds”, Marija Naumova un Marts Kristians Kalniņš - „Tev tuvumā”. Tāpat savas svētku dziesmu programmas piedāvā Igo, Niks Matvejevs, Sergejs Jēgers un citi pazīstami mūziķi. Jāteic, ka gandrīz visu programmu nosaukumos dažādos locījumos minēts vai uzrunāts Dievs, pārsvarā pirmajā personā – uz Tu.

Tomēr ir cilvēki, kuri uzskata, ka Ziemassvētku laiks nav tas piemērotākais, lai baznīcās nodarbotos ar maksas koncertu rīkošanu. Piemēram, dzejniece Amanda Aizpuriete savā interneta dienasgrāmatā raksta: „Baznīca nav vieta, uz kuru pārdot biļetes. Kā ar Jēzu un naudas mijējiem... Bet Haralds Sīmanis, tais daudzajās baznīcās pie ērģelēm sēdēdams, gan ne reizi neiedomājās, ka uz viņu varētu pārdot biļetes.”

Līdzīgās domās ir literāte Agnese Rutkēviča: „Ceru, mans viedoklis nav pārāk sentimentāls, bet koncertiem baznīcās tiešām vajadzētu nemaksāt naudu.”

Neskatoties uz lielo koncertu skaitu un brīžiem nebūt ne lētajām biļetēm, daudzi koncerti jau ir izpārdoti. Piemēram, Rēzija Kalniņa un Uldis Marhilevičs desmit dienās sniegs 16 koncertus dažādās Latvijas baznīcās un tie jau ir gandrīz izpārdoti.

Pieprasījums ir necerēti liels, LTV Ziņām apliecina koncertu producents Sandis Mohovikovs, kurš saka: „Pirmo reizi mūžā man ir tā, ka zvana mācītāji un aicina koncertēt. Saku, ka mums ir pilns grafiks un mēs nevaram.”

Savukārt gan mācītāji, gan koncerta organizētāji noliedz, ka Ziemassvētku koncerti būtu „lielā naudas sile”. „Praktiski baznīcai vienīgais ieguvums ir kādas brīvbiļetes. Un, iespējams, ka baznīca koncerta organizēšanā ieliek vēl lielāku savu daļu,” LTV Ziņām saka Āgenskalna baptistu baznīcas mācītājs Edgars Mažis, piebilstot: „Tas paradokss ir tajā, ka, ja koncerts ir par brīvu, uz to atnāk pustukša baznīca, taču, ja tas ir par maksu, baznīca ir pilna.”

Koncertu organizatori apgalvo, ka liela daļa līdzekļu tiek tērēti tehniskajam nodrošinājumam. Daļa nopelnītā paliek arī pašai baznīcai. „Baznīcām arī paliek nauda. Ir dažas baznīcas, kurās apkure vien izmaksā 2000 latu mēnesī, tāpēc cilvēki bieži vien nesaprot, kāpēc biļešu cenas ir tik lielas,” skaidro Mohovikovs. Sīkāk par maksas koncertiem Latvijas baznīcās skatieties LTV Ziņu videosižetā.

Vai Ziemassvētku koncertiem baznīcās ir jābūt par maksu? (LTV Ziņas)

Kasjauns.lv/Foto: publicitātes foto