Nīderlandes futbolisti sīvā cīņā pārspēj Austrāliju
Nīderlandiešu prieks un austrāļu izmisums pēc pēdējā vārtu guvuma.
2014. gada 18. jūnijs, 21:01

Nīderlandes futbolisti sīvā cīņā pārspēj Austrāliju

Jauns.lv

Pie otrās uzvaras Pasaules kausa izcīņas B apakšgrupas spēlēs trešdien tika pirms četriem gadiem finālā spēlējušie Nīderlandes futbolisti, kas ļoti spraigā cīņā ar 3:2 (1:1) pārspēja Austrāliju.

Austrālijas izlasei tas bija otrais zaudējums turnīrā, kas atstāj vien teorētiskas izredzes iekļūt astotdaļfinālā. Tikmēr Nīderlande pēc šīs uzvaras tikai teorētiski var no savas apakšgrupas neizkļūt.

Nīderlandes izlases labā vārtus guva Arjēns Robens, Robins van Pērsijs un Memfiss Depajs, bet Austrālijas komandā izcēlās Tims Keihils un Mails Džedineks.

Robens un van Pērsijs šajā turnīrā katrs tagad guvuši pa trim vārtiem.

Spēles ievadā neviena no komandām netika pie vārtu gūšanas iespējām, nīderlandiešiem nekādi nespējot laukumā apliecināt savu favorītu statusu. Pēc tam 18.minūtē pie iespējas sist no ļoti labas pozīcijas tika Austrālijas futbolists Marks Breščiāno, tomēr viņa raidījums tika nobloķēts. Pāris minūtes vēlāk nīderlandiešiem izdevās rezultātu atklāt, kad pēc teicama individuālā reida savus trešos vārtus turnīrā guva Robens. Tomēr jau nākamajā minūtē Austrālija rezultātu izlīdzināja, kad lieliskus vārtus, sitot bumbu no gaisa, guva Keihils. Pussargs ar precīziem raidījumiem ir izcēlies trīs Pasaules kausa finālturnīros pēc kārtas.

Turpinājumā neliels pārsvars piederēja Austrālijas izlasei, kas 31.minūtē pēc mazliet neprecīza Breščiāno sitiena bija tuvu otrajiem gūtajiem vārtiem, bet uzreiz pēc tam no teicamas pozīcijas soda laukuma vidū kārtīgi pa bumbu netrāpīja Austrālijas vienības aizsargs Džeisons Deividsons. Puslaika izskaņā brīdināts ar otro dzelteno kartīti turnīrā tika Keihils, kuram tādējādi būs jāizlaiž komandas nākamā spēle, bet laukumu uz nestuvēm šajā epizodē gūtas traumas dēļ pameta Nīderlandes vienības aizsargs Bruno Martins Indi, kura vietā laukumā devās Depajs.

Otrā puslaika izskaņā otro dzelteno kartīti turnīrā saņēma arī Robins van Pērsijs, kuram arī savas komandas nākamā spēle būs jāizlaiž, bet Austrālijas izlases vārtiem draudus radīja Veslijs Snaijders, kura raidījumu lieliski atsita vārtsargs Mets Raiens. Spēles 53.minūtē savā soda laukumā ar roku nospēlēja Nīderlandes izlases aizsargs Darils Janmāts, par ko uz viņa komandas vārtiem tika nozīmēts 11 metru soda sitiens. To ļoti pārliecinoši realizēja Džedineks, izvirzot Austrāliju vadībā ar 2:1. Tomēr arī šoreiz kāda no komandām pārsvaru ilgi nenosargāja, jo četras minūtes vēlāk Austrālijas komandas aizsardzību saraustīja nīderlandiešu saspēle, kas ļāva van Pērsijam atjaunot neizšķirtu un gūt savus trešos vārtus turnīrā.

Turpinājumā uzbrukumā aktīvas bija abas komandas, bet 67.minūtē Austrālija bija ļoti tuvu trešajiem gūtajiem vārtiem. No teicamas pozīcijas ar krūtīm bumbu sita Metjū Lekijs, nespējot raidīt bumbu tukšajā vārtu stūrī, bet atbildes uzbrukumā savu panāca nīderlandieši, kad no patālas distances precīzs bija Depajs, gūstot savus pirmos vārtus valstsvienības rindās. Vienā no sekojušajām epizodēm austrāliešus glāba vārtsargs Raiens, bet 81.minūtē Džedineks neizmantoja labu iespēju no bīstamas soda sitiena pozīcijas. Atlikušajā laikā austrālieši uzbruka ļoti apņēmīgi, tomēr līdz bīstamiem sitieniem pa vārtiem netika.

Kā zināms, Nīderlande pirms četriem gadiem DĀR trešo reizi vēsturē ierindojās otrajā vietā, bet līdz pusfinālam vēl tikusi vien 1998.gadā. Pirmās kārtas mačā tā negaidīti pārliecinoši ar 5:1 sagrāva Spāniju, kas ir ne tikai pašreizējā pasaules, bet arī Eiropas čempione.

Savukārt Austrālija piedalās trešajā finālturnīrā pēc kārtas un kopumā ceturtajā vēsturē. Pirmajā kārtā pagājušajā piektdienā austrālieši ar 1:3 piekāpās Čīlei.

Pašlaik B grupā Nīderlande ieņem pirmo vietu ar sešiem punktiem divās spēlēs, trīs punkti vienā mačā ir Čīlei, bet bez punktiem attiecīgi divās un vienā spēlē sacenšas Austrālija un Spānija.

Spānijas un Čīles savstarpējais mačs B apakšgrupas otrajā kārtā notiks vēlāk trešdien.

Sacensības 12 Brazīlijas pilsētās un stadionos ilgs līdz 13.jūlijam. Izslēgšanas turnīrs startēs 28.jūnijā.

Sacensībās Eiropu pārstāv 13 valstsvienības, Dienvidameriku un Āfriku piecas, pa četrām izlasēm ir no Ziemeļamerikas, Centrālamerikas un Karību jūras reģiona, bet trīs - no Āzijas. Pirmo reizi kopš 2002.gada nevienai valstij neizdevās kvalificēties finālturnīram no Okeānijas reģiona sacensībām, tomēr finālturnīrā piedalīsies Austrālija, kas kvalifikācijas ciklā startē Āzijas zonā.

Valstsvienības sadalītas astoņās apakšgrupās, pa četrām izlasēm katrā. Visas turnīra dalībnieces aizvadīs trīs grupas spēles. Tālāk katras grupas divas labākās komandas turpinās cīņu izslēgšanas fāzē, kur sākotnēji nonāks 16 valstis, sadaloties astoņos pāros. Turpinājumā katrā izslēgšanās kārtā izlašu skaits saruks uz pusi, līdz finālā iekļūs divas spēcīgākās turnīra dalībnieces.

Pirms četriem gadiem DĀR čempionu titulu izcīnīja Spānija, kas finālā ar 1:0 papildlaikā uzvarēja Nīderlandi. Savukārt trešo vietu otrajā turnīrā pēc kārtas izcīnīja Vācija.

Austrālijas izlases sastāvs - Mets Raiens, Džeisons Deividsons, Metjū Špiranovičs, Tims Keihils (Bens Helourens, 69.min.), Tomijs Ors (Adams Tegerts, 77.min.), Metjū Lekijs, Mets Makkejs, Mails Džedineks, Alekss Vilkinsons, Raiens Makgovans, Marks Breščiāno (Olivers Bozaničs, 51.min.).

Nīderlandes izlases sastāvs - Jaspers Sīlesens, Rons Vlārs, Bruno Martins Indi (Memfiss Depajs, 45.min.), Stefans de Vrijs, Naidžels de Jongs (Džeordžino Vijnaldums, 78.min.), Deilijs Blinds, Džonatans de Guzmans, Darils Janmāts, Robins van Pērsijs (Žermeins Lenss, 87.min.), Arjēns Robens, Veslijs Snaijders.

LETA/Foto: AFP/LETA