Gulbis izkrīt no ATP ranga desmitnieka, Ostapenko karjeras rekords
Ernests Gulbis ATP rangā šonedēļ atkritis uz 13. pozīciju.
Citi sporta veidi
2014. gada 7. jūlijs, 10:50

Gulbis izkrīt no ATP ranga desmitnieka, Ostapenko karjeras rekords

Jauns.lv

Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis pēc dalības prestižajā Vimbldonas čempionātā jaunākajā ATP vienspēļu rangā, kas publicēts pirmdien, zaudējis trīs vietas un tagad ieņem 13.pozīciju, bet ranga augšgalā atgriezies serbs Novāks Džokovičs.

Gulbis labāko desmitniekā iekļuva pēc sekmīgā starta Francijas atklātajā čempionātā, kurā aizkļuva līdz pusfinālam. Pēc tam, sākot zālāja sezonu, Gulbis jau pirmajā mačā zaudēja Londonas "ATP World Tour 250" sērijas turnīrā, bet Vimbldonas čempionātā netika tālāk par otro kārtu, kas tagad viņam licis zaudēt savas pozīcijas rangā, palaižot priekšā bulgāru Grigoru Dimitrovu, amerikāni Džonu Isneru un Kei Nišikori no Japānas.

Šonedēļ latvietim starts sacensībās nav paredzēts.

Tikmēr ATP čempionu rangā, kurā tiek skaitīti tikai šogad izcīnītie punkti ATP turnīros, Gulbis zaudējis divas pozīcijas un tagad ir desmitais. Viņš ir viens no pretendentiem dalībai sezonas noslēguma turnīrā.

No citiem Latvijas tenisistiem rangā vēl par piecām vietām atkāpies Andis Juška, kurš nu ieņem 678.vietu, bet cīņā par valsts trešās raketes godu pozīcijas nostiprinājis Miķelis Lībietis. Viņš atkāpies par 12 pozīcijām uz 733.vietu, bet Mārtiņš Podžus zaudējis uzreiz 38 pozīcijas un tagad atrodams 760.vietā. Savukārt Jānis Podžus atkāpies par desmit pozīcijām un ieņem 875.vietu.

Vēl Deivids Jukša rangā ieņem 1468.vietu, Mārcis Garuts atrodams 1521.pozīcijā, bet nesen vienspēļu rangā debitējušais Artūrs Lazdiņš tagad ir 2159.vietā.

Ranga pirmajā desmitniekā notikusi virkne izmaiņu.

Līderis kopš pagājušā gada oktobra sākuma bija spānis Rafaels Nadals, bet viņu tagad apsteidzis Vimbldonas čempionātā uzvarējušais Džokovičs, kurš visu šo laiku rangā ieņēma otro pozīciju aiz spāņa. Savukārt labāko trijniekā atgriezies Vimbldonas čempionāta finālists Rodžers Federers no Šveices, kurš tik augstu rangā nebija bijis kopš pagājušā gada jūnija.

Austrālijas atklātā čempionāta uzvarētājs Stans Vavrinka no Šveices zaudējis vienu vietu un tagad ir ceturtais, bet par pozīciju uz augšu pakāpies čehs Tomāšs Berdihs. Kanādietis Milošs Raoničs ar ieņemtu sesto vietu sasniedzis jaunu karjeras rekordu, bet attiecīgi septītais un astotais joprojām ir spānis Davids Ferrers un argentīnietis Huans Martins del Potro. Ranga labāko desmitniekā pirmoreiz ielauzies Dimitrovs, kurš tagad ir devītais, bet pirmo desmitnieku noslēdz brits Endijs Marejs, kurš pēc pērnā gada Vimbldonas titula neaizstāvēšanas zaudējis piecas vietas.

Tikmēr dubultspēļu rangā no Latvijas tenisistiem visaugstāko pozīciju ieņem Gulbis, kurš atguvis sešas pozīcijas un atrodams 438.vietā, savukārt valsts otrais dubultspēļu numurs ir Lībietis, kurš zaudējis 14 pozīcijas un nu ieņem 830.vietu.

Juška pašlaik ieņem 989.vietu, M.Podžus meklējams 1004.pozīcijā, J.Podžus atrodams 1100.pozīcijā, Oskars Vaskis ir 1145.vietā, Juška ieņem 1409.pozīciju, bet Krišjānis Stabiņš un Lazdiņš atrodas attiecīgi 1631. un 1717.vietā.

Tikmēr Latvijas tenisiste Diāna Marcinkēviča jaunākajā WTA pasaules vienspēļu rangā pakāpusies par vienu pozīciju un tagad ieņem 198.vietu, bet pie kāpuma un jauna karjeras rekorda tikusi arī tikko prestižā Vimbldonas čempionāta junioru turnīrā triumfējusī Aļona Ostapenko.

Aprīļa beigās Marcinkēviča pirmoreiz karjerā iekļuva pasaules vienspēļu ranga labāko divsimtniekā, pakāpjoties uz 196.vietu. Kopš pagājušā ranga, pirms kura viņa neveiksmīgi centās kvalificēties Vimbldonas čempionātam, tenisiste startējusi Nīderlandes pilsētā Midelburgā notikušajā ITF 25 000 sērijas turnīrā, kur vienspēlēs netika tālāk par otro kārtu, bet dubultspēlēs aizkļuva līdz pusfinālam.

Visos trijos šī gada "Grand Slam" turnīros Marcinkēviča zaudējusi jau pirmajā kvalifikācijas mačā. Šie ir vienīgie mēģinājumi prestižākajos turnīros viņas karjerā.

Savukārt Ostapenko jaunākajā rangā pakāpusies uzreiz par 79 vietām uz 405.pozīciju, kas ir viņas karjeras rekords. Iepriekš Latvijas pārstāve rangā nebija bijusi augstāk par 477.vietu.

Svētdien Ostapenko gūtā uzvara Vimbldonas čempionāta junioru turnīrā kļuvusi par lielāko panākumu Latvijas tenisa vēsturē. Līdz šim Ostapenko labākais sasniegums "Grand Slam" junioru turnīros bija ceturtdaļfināla sasniegšana.

Savukārt Latvijas labākā tenisista Ernesta Gulbja pusmāsa Laura Gulbe rangā atguvusi divas pozīcijas un ieņem 1231.vietu.

Ranga pirmajā desmitniekā notikušas vairākas izmaiņas.

Līderes godu saglabājusi amerikāniete Serēna Viljamsa, kura ir gados vecākā ranga pirmā rakete tā vēsturē, bet otro vietu joprojām ieņem Austrālijas atklātā čempionāta uzvarētāja Na Li no Ķīnas. Savukārt trešā ir Francijas atklātā čempionāta fināliste Simona Halepa no Rumānijas, bet viņai tagad seko Vimbldonas čempionātā uzvarējusī čehiete Petra Kvitova.

Uz piekto vietu atkāpusies poliete Agņeška Radvanska, bet vienu pozīciju zaudējusi arī Francijas turnīra uzvarētāja Marija Šarapova no Krievijas. Uzreiz par sešām vietām uz septīto pozīciju pakāpusies Vimbldonas turnīra finālā iekļuvusī kanādiete Eižēnija Bušāra, bet pa vienai vietai zaudējušas pirmā desmitnieka beigās esošās Angelika Kerbere no Vācijas, serbiete Jeļena Jankoviča un Viktorija Azarenka no Baltkrievijas.

Dubultspēļu rangā Marcinkēviča pakāpusies par vienu vietu uz 149.pozīciju, bet Līga Dekmeijere zaudējusi sešas vietas un tagad ieņem 235.pozīciju. Tikmēr Ostapenko rangā saglabājusi iepriekš ieņemto 486.pozīciju.

LETA/Foto: AFP/LETA