Basketbols
2014. gada 16. jūlijs, 17:21

Latvijas U-20 basketbolisti saglabā vietu Eiropas labāko izlašu pulkā

Jauns.lv

Latvijas U-20 vīriešu basketbola izlasei trešdien izdevās nosargāt vietu Eiropas čempionāta A divīzijā.

Grieķijā notiekošā Eiropas čempionāta apakšgrupu cīņā par 13.-20.vietu Latvija izšķirošajā mačā ar 75:64 (20:14, 24:22, 16:16, 15:12) spraigā galotnē apspēlēja Zviedriju.

Latvijas sastāvā pārliecinoši rezultatīvākais bija Rolands Šmits, kurš guva 28 punktus, bet pa 12 punktiem guva Dāvis Geks un Anžejs Pasečņiks, kuram arī septiņas bumbas zem groziem.

Dueli labāk iesāka Latvija, pirmo ceturtdaļu noslēdzot sev par labu ar 20:14. Izvirzījušies vadībā, latviešu basketbolisti turpināja saglabāt dažu punktu pārsvaru arī cīņas turpinājumā, lai gan Zviedrija nedaudz vairāk kā četras minūtes pirms pirmā puslaika beigām samazināja starpību līdz diviem punktiem (31:33). Tomēr Latvija pēdējā minūtē panāca desmit punktu pārsvaru - 44:34.

Trešajā ceturksnī Latvija turējās salīdzinoši drošā 8-10 punktu atstatumā no sāncenšiem, bet nepilnas sešas minūtes pirms pamatlaika beigām Zviedrija pietuvojās līdz pieciem punktiem (59:64), bet mazāk nekā divas minūtes līdz beigām starpība bija vairs tikai divi punkti par labu Latvijai (66:64). Nākamajā uzbrukumā latvieši divus punktus atguva, bet atlikušajās sekundes prata vadību noturēt, izcīnot ļoti svarīgu uzvaru.

Jau vēstīts, ka pirmajā mačā par 13.-20.vietu Eiropas čempionātā Latvijas jaunie basketbolisti pirmdien ar 69:63 uzvarēja Bulgāriju, bet otrdien viņi ar 59:60 piekāpās Melnkalnei.

G apakšgrupā pa divām uzvarām trīs spēlēs izcīnīja Bulgārija un Latvija, kas tām turnīrā ļaus turpināt cīņu par 13.-16.vietu. Tikmēr Melnkalne un Zviedrija cīnīsies par vietas saglabāšanu starp Eiropas spēcīgākajām komandām.

Kā zināms, pirmajā posmā Latvijas izlase izcīnīja tikai vienu uzvaru četros mačos, A apakšgrupā ieņemot ceturto vietu piecu komandu konkurencē un nekvalificējoties otrajam posmam. Cīņā par 13.-20.vietu piedalās pirmā posma katras apakšgrupas divas vājākās komandas. Astoņas izlases bija sadalītas divās apakšgrupās, pa četrām katrā. Pēc grupu turnīra katras apakšgrupas divas labākās komandas izslēgšanas cīņās spēkosies par 13.-16.vietu, bet grupu vājākās vienības cīnīsies par 17.-20.vietu. Eiropas čempionāta A divīziju atstās sacensību trīs vājākās izlases.

Gatavojoties šim Eiropas čempionātam, Latvija aizvadīja piecas pārbaudes spēles. Vispirms savā laukumā divos mačos uzvaras tika dalītas uz pusēm ar Turciju, bet pēc tam Mālpilī divreiz pārliecinoši tika apspēlēta Somija. Noslēdzošo pārbaudes maču Latvijas U-20 basketbolisti aizvadīja jūlija sākumā Pērnavā, kad pieveica Igauniju, izcīnot ceturto uzvaru piecās pārbaudes cīņās.

Pēc mača ar Igauniju komandas galvenais treneris Nikolajs Mazurs oficiāli veica pēdējās korekcijas sastāvā, mājās atstājot Tomu Leimani, kurš iedzīvojās savainojumā.

Bez Leimaņa dažādu veselības problēmu dēļ komandai Eiropas čempionātā nepalīdz arī Armands Ginters, Dmitrijs Brizgalovs, Elvis Endzels, Kārlis Muižnieks, Gustavs Puhovs un Elvis Mičulis.

Pērn Latvijas U-20 komanda Eiropas čempionātā Tallinā izcīnīja otro vietu. Divi vicečempioni - Edgars Štelmahers un Iļja Gromovs - Eiropas čempionātā piedalās arī šogad. Komandai nepalīdz Kristaps Porziņģis, kurš nākamajā gadā būs reāls kandidāts uz Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) drafta pirmo piecinieku.

Latvijas U-20 vīriešu basketbola izlases sastāvs dalībai Eiropas čempionātā:

Kristaps Pļavnieks, Anžejs Pasečņiks, Dāvis Geks, Ivars Rihards Žvīgurs (visi - "VEF Rīga"), Roberts Pāže ("Ventspils Augstskola"), Edgars Štelmahers ("Ventspils"), Kristaps Gludītis (Prāgas "Sparta", Čehija), Roberts Krastiņš ("Liepāja"/"Triobet"), Kārlis Lasmanis ("Saldus"), Rolands Šmits ("Fuenlabrada", Spānija), Iļja Gromovs ("Jūrmala"/"Fēnikss"), Jānis Engers ("Valmiera"/BSS).

LETA