Cīkstone Grigorjeva izcīna bronzu pasaules čempionātā
Pērnā gada Latvijas labākā sportiste Anastasija Grigorjeva.
Citi sporta veidi
2014. gada 12. septembris, 17:20

Cīkstone Grigorjeva izcīna bronzu pasaules čempionātā

Jauns.lv

Pagājušā gada Latvijas labākā sportiste cīkstone Anastasija Grigorjeva piektdien smagā cīņā piedzīvoja neveiksmi pasaules čempionāta kvalifikācijas kārtas mačā, tomēr turpinājumā gandarījuma turnīrā viņa izcīnīja bronzu.

Svara kategorijā līdz 63 kilogramiem Grigorjeva pirmajā cīņā ar 4:5 piekāpās spēcīgajai Jeļenai Sergejai Pirožkovai no ASV.

Cīņas sākumā Grigorjeva pārņēma vadību ar 2:0, tomēr pirmā raunda pēdējās sekundēs amerikāniete pamanījās nopelnīt uzreiz četrus punktus, iegūstot vadību. Otrais raunds ritēja ļoti līdzīgi, un tā pēdējās sekundēs Grigorjeva ar metienu panāca izlīdzinājumu 4:4, tomēr uzvara tika piešķirta viņas pretiniecei, jo priekšrocības deva četru punktu metiens.

Pagājušā gada pasaules čempionāta bronzas laureāte Pirožkova turpinājumā sasniedza finālu, tāpēc Grigorjeva varēja piedalīties gandarījuma turnīrā, kurā iespējams iegūt bronzu. Šī turnīra pirmajā kārtā Latvijas sportiste sacentās ar pērnā gada pasaules vicečempioni Batsetsegu Soronzonboldu no Mongolijas, ko Pirožkova uzveica otrajā cīņā.

Pēc pirmā raunda Grigorjeva atradās vadībā ar 3:2, bet turpinājumā jau nokļuva iedzinējos ar 3:7. Tomēr pēdējā minūtē Latvijas sportiste veica metienu četru punktu vērtībā, kas sportistei deva neizšķirtu, un tiesnesis tieši viņu pasludināja par uzvarētāju.

Kā zināms, Grigorjeva ar Pirožkovu tikās arī Londonas olimpisko spēļu pirmajā kārtā, kad Latvijas sportiste izcīnīja uzvaru. Tomēr toreiz turpinājumā Grigorjeva piekāpās tieši Soronzonboldai.

Nākamajā gandarījuma turnīra mačā Grigorjeva pieveica Danielu Suzannu Lapedžu no Kanādas. Kaut cīņas sākumā Grigorjeva tika pie viena soda punkta, otrā raunda vidū viņa jau bija priekšā ar rezultātu 6:1, bet vēlāk svinēja panākumu ar 6:2.

Šis panākums nodrošināja iespēju Grigorjevai vakarā aizvadīt cīņu par bronzas medaļu, kurā viņa ar 5:1 pārspēja polieti Moniku Evu Mihaliku.

Cīņas sākumā viņa izvirzījās vadībā ar 2:0, taču tad sāncense vienu punktu atguva. Tiesa, atlikušajā cīņas gaitā Latvijas sportiste demonstrēja pārliecinošāku sniegumu, gūstot trīs punktus pēc kārtas un izcīnot bronzu.

Tāpat zaudējumu jau kvalifikācijas kārtā piektdien piedzīvoja arī grieķu-romiešu stila cīkstonis Aleksandrs Višņakovs, kurš svarā līdz 75 kilogramiem ar 0:4 zaudēja Petram Novākam no Čehijas.

Turpinājumā Novāks zaudēja astotdaļfināla mačā, kas nozīmēja, ka Višņakovam nebūs iespēju sacensties gandarījuma turnīrā.

Kā ziņots, Latvija šajā čempionātā jau tikusi pie vienas medaļas, kad bronzu svara kategorijā līdz 69 kilogramiem trešdien izcīnīja Laura Skujiņa. Viņa vairākas reizes par Eiropas čempioni kļuva jaunatnes un junioru vecumā, bet pēdējo lielo panākumu pirms šī gada bija guvusi vien 2006.gadā, kad tika pie sudraba Eiropas čempionātā U-20 vecuma grupā.

Tomēr aprīlī Skujiņa jau ieguva bronzu Eiropas čempionātā, pēc sacensībām stāstot, ka starts pagājušā gada pasaules čempionātā, kurā tika izcīnīta septītā vieta, viņai devis pārliecību par saviem spēkiem un arī finansiālo atbalstu.

Tikmēr pārējie Latvijas sportisti palikuši bez uzvarām - kvalifikācijas kārtā zaudēja gan brīvā stila cīkstoņi Dmitrijs Mihailovs un Imants Lagodskis, gan arī cīkstone Karalīna Tjapko.

Savukārt viens no labākajiem Latvijas brīvā stila cīkstoņiem Armands Zvirbulis uz pasaules čempionātu neaizbrauca slimības dēļ.

Čempionāta noslēdzošajā dienā sestdien uz starta grieķu-romiešu cīņā stāsies arī Kristaps Kalnakārklis (līdz 66 kilogramiem).

Pagājušā gada pasaules čempionātā labākā no Latvijas pārstāvjiem ar ieņemtu septīto vietu bija Skujiņa, bet valsts vadošā šī sporta veida pārstāve Grigorjeva sacensības izlaida, tomēr tieši Grigorjeva gada beigās tika atzīta par Latvijas labāko sportisti.

Šogad Grigorjeva trešo reizi karjerā kļuva par Eiropas čempioni, bet Skujiņa Eiropas meistarsacīkstēs izcīnīja bronzu, tiekot pie savas karjeras pirmā lielā panākuma pieaugušo konkurencē.

LETA/Foto: Andrejs Baburovs/LETA