Dārziņš pēdējās sekundēs divreiz pārspēj Masaļski un nodrošina "Dinamo" laimīgu uzvaru
Lada vārstsargs Iļja Ježins.
Hokejs
2017. gada 16. februāris, 22:20

Dārziņš pēdējās sekundēs divreiz pārspēj Masaļski un nodrošina "Dinamo" laimīgu uzvaru

Jauns.lv

Latvijas komandas Rīgas "Dinamo" uzbrucējs Lauris Dārziņš ceturtdien Kontinentālās hokeja līgas (KHL) sezonas pirmspēdējā mačā guva vārtus pamatlaika beigās un pagarinājuma pēdējās sekundēs, kaldinot mājinieku uzvaru.

"Dinamo" sezonas priekšpēdējā spēlē savā laukumā ar rezultātu 2:1 (0:1, 0:0, 1:0, 1:0) pagarinājumā pārspēja Arta Ābola stūrēto Toljati "Lada" komandu, kuras rindās šodien spēlēja arī vārtsargs Edgars Masaļskis un Kristaps Sotnieks.

Par mājinieku galveno varoni kļuva Dārziņš, kurš 17 sekundes pirms pamatlaika beigām panāca neizšķirtu 1:1, bet četras sekundes pirms pagarinājuma beigām viņš izrāva uzvaru "Dinamo" komandai.

Jānis Kalniņš "Dinamo" cietoksnī atvairīja 25 no 26 pretinieku metieniem, bet pretinieku komandā Masaļskis atvairīja 22 no 24 rīdzinieku mestajām ripām.

Tikmēr Sotnieks laukumā pavadīja 23 minūtes un 32 sekundes, kuru laikā divas reizes meta pa Kalniņa sargātajiem vārtiem un bloķēja divus metienus.

Mača rezultāts tika atklāts 14.minūtē, kad Gļebs Korjagins ar spēcīgu metienu vārtu augšējā stūrī panāca 1:0 mājinieku labā. Rīdzinieki pirmajā periodā nespēja apdraudēt pretinieku vārtu drošību. Trešdaļas beigās pēc svilpes atskanēšanas "Lada" hokejists izpildīja metienu pa vārtiem, kā rezultātā hokejisti saplūcās, turklāt ķīviņā ar saviem bijušajiem komandas biedriem iesaistījās arī Sotnieks.

Otrās trešdaļas pirmajā pusē Latvijas komanda savērpa uzbrukumus pie pretinieku vārtiem, un "Lada" no ielaistas ripas glāba ne tikai Masaļskis, bet arī Sotnieks. Tikai četras minūtes pirms otrā perioda beigām "Dinamo" tika pie iespējas spēlēt vairākumā, taču tas netika izmantots. Lai gan otrajā trešdaļā laukuma saimnieki bija krietni aktīvāki, tomēr "Lada" nosargāja vadību.

Trešā perioda pirmajās minūtēs Tima Sestito metienu ar pašaizliedzīgu bloku apturēja Vasīlijs Streļcovs, kurš tikai ar ārstu palīdzību spēja atstāt laukumu. Arī turpinājumā visi mājinieku centieni panākt neizšķirtu tika neitralizēti, turklāt perioda 14.minūtē "Dinamo" pēc kārtējā noraidījuma nonāca trijatā pret pieciem.

Četras minūtes pirms pamatlaika beigām "Dinamo" ieguva savu otro vairākumu mačā, kas arī šoreiz palika nerealizēts. Pamatlaika beigās "Dinamo" nomainīja vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju, kas 17 sekundes pirms finālsvilpes nesa augļus, precīzi metot Dārziņam. Tā kā uzvarētājs pamatlaikā netika noskaidrots, bija jāaizvada pagarinājums. Kad līdz pagarinājuma beigām bija palikušas sešas sekundes, Dārziņam izdevās izslidot vienatnē pret Masaļski un ar precīzu metienu atnest "Dinamo" komandai skaistu uzvaru.

Rīdziniekiem šī bija pirmā spēle pēc desmit dienu pārtraukuma, kurš bija saistīts ar nacionālo izlašu pauzi. Tās laikā liela daļa Rīgas "Dinamo" spēlētāju piedalījās Latvijas izlases četru dienu treniņnometnē, kurā pie darba ķērās valstsvienības jaunais galvenais treneris Bobs Hārtlijs, bet viens no viņa palīgiem bija tieši Ābols, kurš šajā amatā tika iecelts vien pagājušajā nedēļā. Hārtlijs ceturtdien pirmo reizi klātienē varēja novērtēt izlases spēlētāju sniegumu.

Pirms pauzes Latvijas klubs aizvadīja neveiksmīgu sezonas pēdējo izbraukumu, atzīstot Hantimansijskas "Jugra" (1:2), Jekaterinburgas "Avtomobilist" (2:4) un Astanas "Baris" (0:1) klubu pārākumu, līdz ar to rīdziniekiem bija trīs zaudējumu sērija. Savukārt "Lada" ir zaudējusi trīs mačos pēc kārtas, jo otrdien viesos ar 3:8 cieta sagrāvi pret Minskas "Dinamo", bet vēl pirms pārtraukuma ar 2:3 pretinieku laukumā zaudēja arī Ņižņekamskas "Ņeftehimik" komandai.

Abas ceturtdienas pretinieces jau labu laiku kā ir zaudējušas izredzes iekļūt izslēgšanas spēlēs, tāpēc ar nākamajām spēlēm sestdien abām vienībām KHL regulārais čempionāts noslēgsies.

Rīgas "Dinamo" "play-off" turnīrā netiek trešo sezonu pēc kārtas, bet Toljati komanda vienīgo reizi KHL izslēgšanas spēļu gaisotni ir baudījusi tikai līgas pirmajā - 2008./2009.gada sezonā. Tiesa, laikā no 2010. līdz 2014.gadam "Lada" spēlēja Krievijas Augstākajā hokeja līgā (VHL).

Ābolam šī ir otrā sezona pie "Lada" komandas stūres. Trenera karjeru Ābols sāka 2008.gadā, četras ar pusi sezonas pildot Rīgas "Dinamo" galvenā trenera asistenta pienākumus, bet 2012./2013.gada sezonā kļūstot par šī kluba galveno treneri, nomainot atlaisto somu Peku Rautakallio. Pēc divām pilnām sezonām Rīgas "Dinamo" galvenā trenera amatā Ābols 2015.gada vasarā pārcēlās uz "Lada", kur vispirms bija asistents, bet ātri vien tika apstiprināts galvenā trenera amatā, šos pienākumus pildot līdz pat šim brīdim.

Sotnieks "Lada" komandai pievienojās vien pirms šīs sezonas, kurā viņš 55 spēlēs ir guvis sešus vārtus un atdevis septiņas piespēles, ar 13 punktiem esot komandas trešais rezultatīvākais aizsargs. Savukārt pirms tam viņš astoņas sezonas nospēlēja Rīgas "Dinamo" kreklā. Savukārt Masaļskim Toljati šī ir otrā sezona, kurā viņš gan lielāko daļu bija aiz kluba pirmā vārtsarga Iļjas Ježova muguras. Šosezon Masaļskis, kurš pērn pēc pasaules čempionāta paziņoja par karjeras beigšanu Latvijas izlasē, 15 spēlēs izcīnījis trīs uzvaras, vidēji mačā ielaižot 2,87 ripas un atvairot 88,5% metienu.

Abas komandas šosezon jau reizi tikās, kad sezonas sākumā septembrī savās mājās ar 4:0 labāka bija "Lada". Toreiz Sotnieks izcēlās ar rezultatīvu piespēli, bet Masaļskis palika rezervē. Savukārt KHL regulārajos čempionātos komandas nūjas krustojušas 11 reizes, rīdziniekiem izcīnot sešas uzvaras.

Rīgas "Dinamo" vienu no savām neveiksmīgākajām sezonā kluba vēsturē noslēgs sestdien mājās pret Ņižņekamskas "Ņeftehimik". Rīdzinieki ar 56 punktiem 59 spēlēs ir pārliecinoši pēdējā vietā 14 Rietumu konferences klubu konferencē, no tuvākajiem sekotājiem Maskavas "Spartak" atpaliekot par desmit punktiem. Savukārt visā līgā Latvijas klubs ieņem pirmspēdējo vietu starp 29 komandām un arī augstāk tikt vairs nevar.

Zīmīgi, ka "Lada" ar 65 punktiem 59 spēlēs ir vienu pozīciju augstāk, bet Austrumu konferencē viņi arī ir 14.vietā, taču starp 15 komandām.

Rīgas "Dinamo" tikai reizi deviņās aizvadītās KHL sezonās regulāro čempionātu noslēgusi ar mazāk punktiem nekā iegūts šoreiz. Tā 2012./2013.gada sezonā komanda izcīnīja vien 51 punktu, taču togad katra komanda regulārajā turnīrā aizvadīja tikai 52 spēles, kamēr pēdējos trīs gadus kalendārā katrai vienībai ir pa 60 mačiem.

KHL regulārais čempionāts noslēgsies 18.februārī, trīs dienas vēlāk sāksies izslēgšanas spēles, bet Gagarina kausa ieguvēji tiks noskaidroti ne vēlāk kā 20.aprīlī.

Aizvadītajā sezonā Gagarina kausa finālā Magņitogorskas "Metallurg" sīvā sērijā ar 4-3 uzvarēja Maskavas CSKA vienību, otro reizi kluba vēsturē tiekot pie KHL galvenās balvas.

LETA/Foto: Sputnik/LETA/Scanpix