
Ko dienā apēd divkārtējais olimpiskais čempions maratonā Kipčoge? 4 dienas līdz "Rimi" Rīgas maratonam

Divkārtējais olimpiskais čempions maratonā un bijušais pasaules rekordists Eliuds Kipčoge savu uzturu uztver ar tādu pašu disciplīnu kā treniņus. Viņa dienas ir piepildītas ar skriešanu – nedēļā viņš noskrien līdz pat 220 kilometriem –, tāpēc viņa uzturā dominē ogļhidrāti un proteīni. Ikdienā Kipčoge izvēlas vienkāršu, vietējo pārtiku no savas treniņu bāzes apkārtnes Kaptagatā, Kenijā. Viņa iecienītākais ēdiens ir ugali – no kukurūzas miltiem gatavota bieza putra.
Brokastis – dienas pamats
Pēc rīta treniņiem, kas bieži ietver garas distances vai ātruma vingrinājumus, Kipčoge sāk savu dienu ar vienkāršām, bet barojošām brokastīm. Parasti tā sastāv no baltās tējas bez piena, kurai viņš pievieno trīs tējkarotes cukura – šis ir viņa ikrīta rituāls. Kopā ar tēju viņš ēd mājās ceptu baltmaizi, kas ir populārs brokastu ēdiens viņa treniņu nometnē Kaptagatā. Smagākajās dienās brokastīs tiek iekļautas arī olas, banāni un dažādi augļi, lai palīdzētu organismam ātrāk atjaunoties pēc intensīvas slodzes.
Pusdienas – vienkāršība ar uzturvērtību
Pusdienās Kipčoge izvēlas vienkāršu maltīti, tomēr viņam ir svarīgi, lai tā nodrošinātu ķermeni ar pietiekamu enerģijas daudzumu. Viens no biežākajiem ēdieniem, ko viņš bauda pusdienās ir ugali – biezs kukurūzas miltu ēdiens, ko viņš bauda kopā ar liesu liellopa gaļu un vārītiem zaļajiem dārzeņiem. Bieži šie dārzeņi ir managu – vietējie lapu salāti, kas bagāti ar vitamīniem, šķiedrvielām un minerālvielām. Tāpat viņš uzturā patērē kāpostus vai sukumu (kāpostiem līdzīgs dārzenis), kas palīdz daudzveidot un līdzsvarot viņa ēdienkarti.
Vakariņas – maltīte, kas palīdz atjaunoties
Vakariņās Kipčoge praktiski ieturas ar to pašu, ko viņš baudījis pusdienās, bieži apvienojot ugali ar pupiņām un kartupeļiem, kas ir bagāti ar ogļhidrātiem un palīdz uzpildīt organisma enerģijas rezerves. Ja tajā dienā netiek ēsts ugali, viņš vakariņās izvēlas rīsus ar sarkanajām pupiņām vai čapati – vietējo bezrauga plācenīti, ko Kenija aizguvusi no Indijas kulinārās ietekmes. Šos ēdienus viņš dažkārt papildina ar vietējiem augļiem, piemēram, banāniem vai mango, kas remdina viņa kāri pēc saldumiem un nodrošina ķermeni ar nepieciešamajiem vitamīniem.
Uzturs ceļojot un dzērieni
Brīžos, kad viņš dodas uz citām valstīm, kurās nepasniedz viņa iecienīto ugali, Kipčoge izvēlas makaronus, kas nodrošina ķermeni ar līdzvērtīgu ogļhidrātu daudzumu. Viņš ēdienkartē vienmēr fokusējas uz vienkāršību, sagremojamību un enerģijas līdzsvaru. Līdztekus regulārajai ūdens uzņemšanai (līdz trim litriem dienā), Kipčoge dažkārt bauda mursiku – tradicionālu fermentētu pienu ar viegli skābenu garšu un jogurtam līdzīgu konsistenci. Šis dzēriens papildina viņa ēdienkarti ar probiotikām un kalciju.