“Latvijas izlasē vairs nespēlēs!” LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss komentē Jāņa Timmas lēmumu spēlēt Krievijā
foto: AP/Scanpix
Jānis Timma (no kreisās) savā pēdējā spēlē Latvijas izlasē.
Basketbols

“Latvijas izlasē vairs nespēlēs!” LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss komentē Jāņa Timmas lēmumu spēlēt Krievijā

Toms Mālmeisters

Jauns.lv

Latvijas basketbola izlasē sev durvis visdrīzāk aizvēris 32 gadus vecais Jānis Timma, kurš lēmis šobrīd ar basketbolu nodarboties maz zināmā turnīrā Krievijā, portālam Jauns.lv apliecināja Latvijas Basketbola savienības (LBS) ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss, pie reizes nosodot šādu karjeras izvēli. 

“Latvijas izlasē vairs nespēlēs!” LBS ģenerālsekre...

Jau ziņojām, ka 32 gadus vecais basketbolists Jānis Timma lēmis basketbolu turpmāk spēlēt agresorvalstī Krievijā. Viņš Maskavas “Alikson Team” rindās piedalīsies maz zināmā "Media Basket" turnīrā, ko organizē bukmeikers “Liga Stavok”. Savā ziņā to var saukt par analogu ASV rīkotajam “Big3”, taču tajā spēle notiek pa visu laukumu formātā 3x3. Iespējamā Timmas debija turnīrā gaidāma šajā nedēļas nogalē, 3. novembrī. 

Līdz ar šo soli Jānis Timma ir pārkāpis Latvijas sporta likumu, kurš tika grozīts pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 2022. gada 24. februārī. Tas paredz, ka sportistiem un sporta darbiniekiem ir liegts piedalīties sporta sacensībās, kas norisinās Krievijā un Baltkrievijā. Ja šie noteikumi tiek pārkāpti, tad konkrētās personas nevar tikt iekļautas valsts izlases sastāvā un nevar pretendēt uz valsts vai pašvaldības finansējumu treniņu vai sacensību izdevumu segšanai.

Jānis Timma Latvijas basketbola izlases spēlēs un treniņos

Jānis Timma Latvijas basketbola izlases spēlēs un treniņos.

Sarunā ar Jauns.lv Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss, nosodot Jāņa Timmas lēmumu, apliecināja, ka organizācija ievēros esošos Sporta likuma normatīvus, vispirms gan pārbaudot, vai tik tiešām Timma ir pievienojies Krievijas "Media Basket" turnīra "Alikson Team" un tajā arī spēlēs. Ja informācija apstiprināsies, tad Jānis Timma būs pārvilcis strīpu kandidēšanai uz dalību Latvijas vīriešu basketbola izlases sastāvā. Lukas Banki vadībā gan viņš tāpat neieguva lielu uzticību – viņa uzbrucēja pozīcijā ir pietiekami augsta konkurence, kurā par minūtēm laukumā cīnās Rodions Kurucs, Artūrs Strautiņš, Mārcis Šteinbergs un citi, ieskaitot Robertu Blumbergu, kurš līdz šim izlasē vēl nav sevi pienācīgi apliecinājis. 

Ņemot vērā, ka Jānis Timma pievienojies maz zināmam Krievijas turnīram, tad aktuāls var būt jautājums par brīvlaišanas vēstuli, taču šajā gadījumā visdrīzāk tāda nav bijusi nepieciešama. Jānim Timmam pēc 23. novembra, kad noslēgsies “Liga Stavok” turnīrs, var būt apgrūtināta iespēja karjeru turpināt citviet Eiropā, taču arī vecajā kontinentā pastāv Krievijai draudzīgu valstu. Piemēri nav tālu jāmeklē – Serbijas izlases basketbolisti nekautrējas doties peļņā uz Krieviju un pat aizvadīt pārbaudes spēles starp klubiem pirms sezonām. 

Jānis Timma Latvijas izlases sastāvā spēlējis visa vecuma jauniešu valstsvienībās, bet pieaugušo izlasi pārstāvējis divos Eiropas čempionātos. Kopā ar U18 izlasi viņš kļuva par Eiropas čempionāta bronzas medaļnieku, bet produktīvāko “Eurobasket” aizvadīja 2017. gadā, kad septiņās spēlēs vidēji izcēlās ar 14,3 punktiem, 5,6 atlēkušajām bumbām un četrām rezultatīvajām piespēlēm. Pēdējās spēles valstsvienības rindās Timma aizvadīja 2024. gada Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijā, kad viņam 7,8 minūtēs laukumā 1,5 punkti un 1,8 atlēkušās bumbas.