2dienas
3stundas
08minūtes
41sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Mūžībā devies Latvijas hokeja izlases kādreizējais treneris Haralds Vasiļjevs
foto: Ieva Makare/LETA
Latvijas hokeja leģenda Haralds Vasiļjevs (1952 - 2024).
Hokejs

Mūžībā devies Latvijas hokeja izlases kādreizējais treneris Haralds Vasiļjevs

Sporta nodaļa

Jauns.lv

72 gadu vecumā mūžībā devies Latvijas hokeja veterāns un pazīstamais treneris Haralds Vasiļjevs.

Mūžībā devies Latvijas hokeja izlases kādreizējais...

23. oktobrī miris kādreizējais Latvijas hokeja izlases galvenais treneris Haralds Vasiļjevs, vēsta Latvijas Hokeja federācija (LHF).

Kā norāda LHF, Vasiļjevs, spēlējot Rīgas "Dinamo" rindās, aizvadījis 15 sezonas, no kurām 10 PSRS augstākajā līgā, trenējis ne vienu vien vietējo spēlētāju, kā arī ilgus gadus darbojies kā treneris Vācijā, ierakstot savu vārdu starp nozīmīgākajām personībām Latvijas hokejā.

Jauns.lv jau vēstīja, ka Haralds Vasiļjevs pēdējos gados mocījās ar veselības problēmām, kas viņu piemeklēja pēc insulta pārciešanas.

Vasiļjevs Latvijas hokeja izlasi trenēja divos posmos no 1999. gada līdz 2001. gada un 2016. gadā. Abas reizes, stājoties pie Latvijas hokeja izlases stūres, Vasiļjevs nomainīja Leonīdu Beresņevu, bet abas reizes viņā vietā nāca ārzemju speciālisti Kurts Lindstrēms un Bobs Hārtlijs.

2000. gadā pasaules čempionātā Sanktpēterburgā Vasiļjeva vadībā Latvijas izlases izcīnīja astoto vietu un kvalificējās 2002. gada Soltleiksitijas olimpiskajām spēlēm. Sanktpēterburgas čempionātā Vasiļjeva vadībā tika izcīnīta viena no Latvijas hokeja vēsturiskākajām uzvarām pret NHL zvaigžņu pārbagāto Krievijas izlasi.

Tāpat valstsvienību Vasiļjevs vadīja 2018. gada olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, tieši pirms atlases sacensībām pārņemot pienākumus no Leonīda Beresņeva. Toreiz "Arēnā Rīga" tika piedzīvot zaudējums Vācijai un mūsu hokejisti nekvalificējās olimpiskajām spēlēm.

Kļūstot par Latvijas izlases treneri, Vasiļjevs gadsimtu mijā centās valstsvienībā izskaust divkopienu komandu, un komunicēja ar visiem hokejistiem latviski. Latvijas hokeja izlases krievvalodīgais atzars nebija sajūsmā ar šādu notikumu pavērsienu. Vasiļjevs allaž bija ļoti principiāls treneris, kurš nerespektēja dažādus spēlētāju untumus un sagaidīja no visiem vienlīdzīgu attieksmi pret spēlēšanu valstsvienībā.

Tāpat karjeras laikā Vasiļjevs Vācijas augstākās līgas (DEL) komandu Krēfeldes "Pinguine", Dortmundes vienību EHC, Austrijas kluba "Graz99ers" jauniešus, kā arī Latvijas klubus "Rīga 2000" un "Zemgale"/LLU.

Haralda Vasiļjeva dēls ir kādreizējais Latvijas izlases kapteinis Herberts Vasiļjevs, kurš savulaik uzspēlējis arī Nacionālajā hokeja līgā, bet tagad gājis tēva pēdās, strādājot par treneri. Hokejā kā treneris un spēlētājs bija arī viņa brālis Haralda brālis Edmunds Vasiļjevs.

Portāls Jauns.lv izsaka visdziļāko līdzjūtību Haralda Vasiļjeva tuviniekiem, draugiem un visai Latvijas hokeja saimei.