Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Latvijas Boksa federācijai atņem atzītās sporta federācijas statusu
foto: LETA
LSFP Latvijas Boksa federācijai atņem atzītās sporta federācijas statusu.

Latvijas Boksa federācijai atņem atzītās sporta federācijas statusu

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) valde pieņēmusi lēmumu atņemt Latvijas Boksa federācijai atzītās sporta federācijas statusu. Šis lēmums ir balstīts uz LSFP Sporta federāciju komisijas un Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmumiem, kā arī juridisko un normatīvo prasību neizpildi no federācijas puses.

Latvijas Boksa federācijai atņem atzītās sporta fe...

Lēmums atņemt atzītās sporta federācijas statusu biedrībai „Latvijas Boksa federācija” (LBF) pieņemts 2024. gada 16. oktobra LSFP valdes sēdē. 

Šāda lēmuma pamats ir 2023. gada 22. jūnija SOK sesijā pieņemtais lēmums izslēgt Starptautisko Boksa asociāciju (IBA) no atzīto starptautisko sporta federāciju saraksta, jo organizācija neatbilda SOK noteiktajiem labas pārvaldības principiem. Tas nozīmē, ka boksa sporta veidam olimpiskajā kustībā šobrīd jāatrod jauni starptautiski pārstāvji. SOK lēmums tiešā veidā ietekmējis arī Latvijas Boksa federācijas statusu, jo tā ir saistīta ar IBA, kas pēc lēmuma pieņemšanas vairs nav starptautiski atzīta federācija.

Atzītās sporta federācijas statuss LBF tika piešķirts, ievērojot Sporta likumā un  08.12.2009. Ministru kabineta noteikumos Nr. 1396 “Sporta federāciju atzīšanas un atzīto sporta federāciju kontroles kārtība” noteikto, LBF piešķirot tiesības vadīt un koordinēt darbu boksa sporta veidā valstī, kā arī pārstāvēt valsti attiecīgajā starptautiskajā sporta organizācijā – Starptautiskajā Boksa asociācijā (IBA), ietverot pārstāvniecību Eiropas Boksa konfederācijā.

Kontrolējot LBF kā atzītās sporta federācijas darbības atbilstību Sporta likumā noteiktajiem sporta federācijas atzīšanas kritērijiem, kā arī citiem normatīvajiem aktiem sporta jomā, LSFP valde 21.08.2024. konstatēja, ka, pamatojoties uz SOK 23.07.2024. Sesijas lēmumu, Starptautiskā Boksa asociācija ir izslēgta no Olimpiskās Hartas. LSFP valde  nolēma saņemto informāciju saistībā ar IBA un LBF kā atzīto sporta federāciju nodod izvērtēšanai LSFP Sporta federāciju komisijā, pieprasot papildu informāciju no LBF.

Izvērtējot saņemto informāciju un dokumentāciju, Sporta federāciju komisija 02.10.2024. vienbalsīgi pieņēma lēmumu – rekomendēt LSFP valdei atņemt atzītās sporta federācijas statusu LBF, šādu lēmumu pamatojot ar Sporta likuma 10.2 panta 2.punktu, kas paredz, ka atzītās sporta federācijas statusu atņem, ja sporta federācijas darbība neatbilst normatīvajiem aktiem sporta jomā un sporta federācijas statūtiem. Sekojoši, LBF tika atzīta atbilstoši regulējumam laikā, kad LBF  starptautiskā sporta organizācija – IBA bija atzīta Starptautiskajā Olimpiskajā komitejā, un šobrīd ir notikusi faktisko un tiesisko apstākļu maiņa LBF kā atzītās sporta federācijas statusā. 

LBF kā atzītās sporta federācijas statusa saglabāšanai nav ievērojusi arī LBF statūtu 1.3. punktu, kas nosaka, ka LBF savā darbībā vadās no Latvijas Republikas likumdošanas. To var vērtēt arī kā LBF darbības neatbilstību Sporta likuma 3. pantā noteiktajam labas pārvaldības principam, kas ietver sadarbību ar ieinteresētajām personām, efektīvu un ilgtspējīgu regulējumu, skaidrus pārraudzības un atbildības līmeņus. Konstatējams, ka LBF dokumentāri neveic darbības  atzītās sporta federācijas statusa saglabāšanai, tai skaitā APL 59. pantam –  saistībā ar informācijas sniegšanu procesa ietvaros. 

Saskaņā ar Sporta likuma 10.1panta septīto daļu, lēmuma par atzītās sporta federācijas statusa atņemšanu pārsūdzēšana neaptur tā darbību. Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 76. panta otro daļu, 77. Pantu, 79. panta pirmo daļu un Sporta likuma 10.1 panta sesto daļu, lēmumu var apstrīdēt Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijā viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas, iesniedzot iesniegumu LSFP.