Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Latvijas futbola izlase pēdējos UEFA Nāciju līgas mačos cīnīsies par pārspēlēm uz B līgu
foto: LFF
Latvijas futbola izlase Fēru salās.
Futbols

Latvijas futbola izlase pēdējos UEFA Nāciju līgas mačos cīnīsies par pārspēlēm uz B līgu

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

UEFA Nāciju līgas grupu turnīrā Latvijas izlasei atlikušas vēl divas spēles – 14. novembrī izbraukumā pret Ziemeļmaķedoniju un 17. novembrī savā laukumā pret Armēniju. Šajos mačos var izšķirties, vai Latvija turpinās cīņu par B līgu vai paliks C līgā, vai varbūt izlidos uz D līgu.

Latvijas futbola izlase pēdējos UEFA Nāciju līgas ...

Līdzšinējās četrās spēlēs Paolo Nikolato trenētā komanda tikusi pie četriem punktiem. Visi izcīnīti pret Fēru salām – septembrī uzvaru ar 1:0 dāvāja Renāra Varslavāna debijas vārti valstsvienībā, bet 13. oktobra vakarā neizšķirtu 1:1 atnesa Dario Šita pirmie vārti. Četri punkti tabulā šobrīd dod trešo vietu grupā, kā arī pietiekami augstu varbūtību, ka vismaz C līgā vieta ir nosargāta. Lai arī Fēru salām ir trīs punkti, tai novembrī jāaizvada divas spēles izbraukumā pret Ziemeļmaķedoniju un Armēniju. Visi trīs punkti iegūti savā laukumā, kamēr viesos Fēras spēlē nepārliecinoši. Tāpat vienādu punktu skaita ziņā Latvija būs augstāk savstarpējo spēļu rezultātu dēļ. 

Pēdējās divās spēlēs Latvija var pacīnīties par otro vietu grupā. Šo pozīciju pirms noslēdzošajām divām spēlēm ar četriem punktiem ieņem Armēnija, kas pirmajā spēlē latviešus pieveica ar 4:1. Tā kļuvusi par armēņu līdz šim vienīgo uzvaru, jo pēcāk sekojis neizšķirts pret Fēru salām un divi zaudējumi pret Ziemeļmaķedoniju, kas licis šķirties no galvenā trenera Oleksandra Petrakova. Tāpat kvēlākie izlases līdzjutēji pulcējās pie valsts futbola federācijas, protestējot pret sliktajiem rezultātiem un aicinot organizācijas vadību uz diskusiju. 

Visdrīzāk, lai varētu cerēt uz otro vietu grupā, pēdējās divās spēlēs Nikolato trenētajai komandai būs jāizcīna punkti – izbraukumā vismaz neizšķirts pret Ziemeļmaķedoniju un savā laukumā jāapspēlē Armēnija. Šāds scenārijs ir, pieņemot, ka armēņi savā laukumā iegūs trīs punktus pret Fēru salām. Pastāv arī varbūtība uzvarēt Armēniju pārliecinošāk par zaudējumu šīs sezonas Nāciju līgas pirmajā spēlē, kas pie vienāda punktu skaita var dot augstāku vietu. C līgu katras grupas otrās vietas ieguvēja 2025. gada martā pret katras B līgas grupas trešās vietas īpašnieci spēkosies “play-off” par tikšanu B līgā. 

Ļoti tuvu tam, lai iekļūtu B līgā ir Ziemeļmaķedonija, kurai pēc četrām spēlēm ir desmit punkti. Pēdējos divos mačos Balkānu zemes pārstāvjiem jātiek pie viena punkta, lai nodrošinātu uzvaru apakšgrupā un tikšanu stāvu augstāk Nāciju līgas hierarhijā. Jaunais UEFA Nāciju līgas izspēles formāts paredz, ka no A līgas katras grupas divas labākās iekļūs ceturtdaļfinālā, kur cīnīsies par vietu “Final Four”. Katras A un B līgas grupu ceturto vietu ieguvējas automātiski izkrīt līgu zemāk, bet divas sliktākās C līgas grupu pēdējo vietu ieguvējas – uz D līgu. A un B līgu katras grupas trešo vietu ieguvējas spēlē pārspēles par palikšanu līgā pret B un C līgu grupu otrās vietu ieguvējām, bet C līgas divas labākās pēdējo vietu īpašnieces – pret D līgas grupu otro vietu ieguvējām. No D līgas uz C līgu pacelsies katras grupas uzvarētāja.

Katru sezonu UEFA Nāciju līgā, kas tika izveidota, lai ar konkurētspējīgākām spēlēm aizvietotu pārbaudes mačus, uzvarētājs bijis cits. 2018./2019. gada sezonā par čempioni kļuva Portugāle, 2020./2021. gada sezonā Francija, bet 2022./2023. gada sezonā Spānija. Latvija šogad pirmo reizi piedalās C līgā.