Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kas ir Dario Šits? Latvijas futbola uzlēkusī zvaigzne sācis labāko sezonu karjerā
foto: LFF.lv
Dario Šits (pa labi) UEFA Nāciju līgas spēlē pret Fēru salām.
Futbols

Kas ir Dario Šits? Latvijas futbola uzlēkusī zvaigzne sācis labāko sezonu karjerā

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

13. oktobra vakarā tikai savā otrajā spēlē Latvijas nacionālajā futbola izlasē ar vārtiem izcēlās 20 gadus vecais uzbrucējs Dario Šits, kas UEFA Nāciju līgas spēlē izrāva neizšķirtu pret Fēru salām. Viņš futbola pamatus ieguvis Latvijā, bet turpinājis slīpēt Itālijā slavenās “Parma” sistēmā. 

Kas ir Dario Šits? Latvijas futbola uzlēkusī zvaig...

Svaigu elpu Latvijas futbolā pēdējos mēnešos ienesis 20 gadus vecais uzbrucējs Dario Šits. Septembrī pēc U-21 izlases spēles pret Norvēģiju viņš paziņoja, ka šajā valstsvienībā vairs nespēlēs, bet oktobrī, pēc sarunas ar nacionālās izlases galveno treneri Paolo Nikolato, saņēma pirmo uzaicinājumu uz Latvijas izlasi. Jau savā otrajā spēlē izlases rindās viņš izcēlās ar precīzu sitienu, palīdzot nospēlēt neizšķirti (1:1) pret Fēru salām. 

Šits dzimis 2004. gada 4. februārī Kuldīgā. Bērnībā viņš ar futbolu nodarbojies JFC “Skonto” un FS “Metta”, uz kuru pārcēlās deviņu gadu vecumā. “Mettas” futbola skolas paspārnē viņš futbola iemaņas mācījās vairāk nekā septiņu gadu garumā, līdz pat 2020. gada oktobrim. Tad tika paziņota viņa pārcelšanās uz slavenā Itālijas kluba “Parma” U-18 komandu. Ar Itālijas klubu, kas deviņdesmitajos gados divreiz triumfē UEFA kausā (UEFA Eiropas līgas priekštecis) uzbrucējs noslēdza līgumu līdz 2026. gada vasarai. Šits “Metta” sastāvā bija kļuvis par U-13 Latvijas čempionu un sudraba medaļas ieguvēju U-15 vecuma grupā. Pirms nonākšanas “Parma” sistēmā Šits spēlēja gan “Metta” U-16, gan U-18 komandās.

Pārceļoties uz Itāliju, Šits bija 16 gadus vecs. “Parma” sastāvā viņš sākotnēji atradās U-18 un U-19 komandās, bet diezgan ātri viņam izdevās arī iekļūt lielās komandas pieteikumā. 2021./2022. gada sezonā Šits devās laukumā trijās B sērijas (pēc spēka otrais spēcīgākais čempionāts Itālija) spēlēs, bet sezonu vēlāk – divās. Pirms 2023./2024. gada sezonas “Parma” lēma izīrēt Šitu uz C sērijas komandu Ferrāras SPAL, turklāt klubam bija iespēja izpirkt tobrīd 19 gadus vecā latvieša līgumu. Jau pirmā spēle nesa ne tās priecīgākās vēstis – tajā jaunās komandas rindās, laukumā dodoties sākumsastāvā, otrā puslaika sākumā viņš guva ceļgala savainojumu, kas vēlāk izrādījās ļoti nopietns. Šits pārrāva ceļgala krusteniskās saites, kas lika izlaist atlikušo sezonu. 

Sportistam no smagās traumas izdevās atlabt un atgriezties pat spēcīgākam nekā iepriekš. Par labu nāca vasarā “Parma” pieņemtais lēmums izīrēt Šitu uz Nīderlandes pēc spēka otrās līgas komandu “Helmond”. Līdzīgi kā iepriekšējā sezonā C sērijas klubam, arī “Helmond” pēc šīs sezonas ir iespēja Šita līgumu izpirkt (šobrīd Šita vērtība ir ap 300 tūkstošiem eiro). Astoņās spēlēs sezonas ievadā 20 gadus vecais uzbrucējs paspējis jau gūt trīs vārtus, bet klubs, pēc 11. vietas iepriekšējā sezonā, jauno sācis krietni labāk. Piecas uzvaras, trīs neizšķirti un viens zaudējums astoņos mačos devis 18 punktus un otro vietu tabulā – pirmie ar tikpat ir Hertogenbošas “Den Bosch” komanda. Uz augstāko divīziju automātiski iekļūst divas labākās, bet trešās vietas ieguvēja cīnās pārspēlēs pret “Eredivisie” 16. spēcīgāko komandu.

Bez līdzšinējās klubu karjeras Dario Šits pārstāvējis visa līmeņa Latvijas izlases, un 10. oktobrī pret Ziemeļmaķedoniju pēc Vladislava Gutkovska priekšlaicīgās traumas Šits debitēja izlases sastāvā. “Viņš ir labs uzbrucējs. Viņš ir spēcīgs. Dario ir plašs arsenāls. Viņš ir tehnisks futbolists,” par jauno futbolistu pirms divām Nāciju līgas spēlēm oktobrī teica valstsvienības galvenais treneris Paolo Nikolato. Šitam izdevās ar savu enerģiju pastiprināt Latvijas izlases sniegumu gan pret Ziemeļmaķedoniju, gan Fēru salām, pret otrajiem gūstot debijas vārtus. 

“Ja būs maiņa, jābūt gatavam. Tas arī izdevās,” pēc spēles komentārā Latvijas Televīzijai teica Šits. “Par debijas vārtiem tik ļoti nedomāju, vairāk koncentrējos uz trim punktiem, jo tas ir vissvarīgākais,” teica 20 gadus vecais uzbrucējs. Viņu uzslavēja cits uzbrucējs – Roberts Uldriķis. “Labi sadarbojāmies uzbrukumā ar Dario. Maiņas noteikti deva pienesumu. Priekšā bijām divi uzbrucēji un tādā veidā arī iesitām. Es aizskrēju uz tuvo stabu, aizsargam bija jāizšķiras, vai ņemt mani vai Dario. Viņš izvēlējās mani. Cigaņiks iedeva perfektu piespēli un Dario lieliski nofinišēja.” 

Ja raugās Šita spēles stilā, tad tiek novērotas viņa fiziskās un tehniskās prasmes, darba prasmes, ātrums un spēja realizēt savas iespējas. Dario prot iesist ar abām kājām, taču par spēcīgo var uzskatīt labo. Nākamās spēles Latvijas izlase aizvadīs novembrī, kad 14. novembrī jāviesojas pie Ziemeļmaķedonijas un 17. novembri jāuzņem Armēnija. Ja Šits turpinās mēneša garumā sekmīgi spēlēt Nīderlandes otrajā līgā, neizpaliks uzaicinājums no Nikolato arī uz novembra nometni.