Rekords rekorda galā: “Māla karalis” Rafaels Nadals ierakstījis savu vārdu diženāko tenisistu ailē
foto: AFP/Scanpix
Rafaels Nadals 2024. gada Parīzes olimpisko spēļu turnīrā.
Citi sporta veidi

Rekords rekorda galā: “Māla karalis” Rafaels Nadals ierakstījis savu vārdu diženāko tenisistu ailē

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

10. oktobrī par karjeras beigām pēc novembra beigās plānotā Deivisa kausa finālā Spānijas pilsētā Malagā paziņojis 38 gadus vecais Rafaels Nadals. Viņš karjeru noslēgs ar vairākiem sasniegtiem rekordiem un viņu atcerēsies kā vienu no visu laiku labākajiem spēlētājiem.

Rekords rekorda galā: “Māla karalis” Rafaels Nadal...

“Manuprāt, ir pienācis laiks likt punktu karjerai. Tā bija garāka un veiksmīgāka nekā spēju iztēloties,” savā atvadu paziņojumā teicis 38 gadus vecais spāņu tenisists Rafaels Nadals, kurš pēc šī gada novembri gaidāma Deivisa kausa fināla Spānijas pilsētā Malagā noslēgs garo un titulēto karjeru.

Nadalu tenisa vēsturē atcerēsies kā māla karali. Viņa karjeras pīķa gados Nadals bija praktiski neuzvarams turnīros, kuri tika spēlēti uz māla seguma. No saviem 22 “Grand Slam” tituliem veseli 14 nāk no “Roland Garros”. Spānim pieder visi iespējamie “French Open” rekordi – visvairāk izcīnītie tituli (14), visvairāk izcīnītie tituli pēc kārtas (5), kas arī nozīmē, ka Nadalam ir vislielākā uzvaru sērija sezonas otrajā “Grand Slam”. Viņam šajā turnīrā ir arī labākā uzvaras un zaudējumu bilance – 112 uzvaras un tikai četri zaudējumi. 

38 gadus vecais tenisists karjeru būs noslēdzis ar apskaužamu bilanci – viņš uzvarējis 82% spēļu (1080-227). Karjeras laikā viņš izcīnīja veselus 92 vienspēļu titulus, kas ir piektais visu laiku labākais sasniegums – 109 tituli bijuši Džimijam Konorsam, 103 citam jau karjeru beigušajam tenisistam Rodžeram Federeram, bet 99 – vēl aktīvajam Novākam Džokovičam. Ar 94 tituliem sarakstā atrodas arī čehs Ivans Lendls. 

Ja titulu skaita ziņā viņš ir piektais visu laiku labākais, tad nopelnītajās naudas balvās viņu var saukt par otro visu laiku labāko. Aplēsts, ka tikai no turnīros iegūtajām naudas prēmijām, Nadals karjeru beigs ar vairāk nekā 134 miljoniem dolāru. Pārliecinošs līderis ir serbs Novāks Džokovičs, kurš līdzšinējā karjerā ticis pie 184 miljoniem, kamēr Rodžers Federers karjeru noslēdza ar naudas balvās nopelnītiem 130 miljoniem dolāru. Mūsdienās naudas balvu apjoms mēdz pieaugt ne samazināties, līdz ar to, iespējams, kādai no nākamajām paaudzēm būs iespēja šos rekordus vēl lauzt. 

Bez 14 tituliem “French Open” Nadals uzvarēja arī citos sezonas “Grand Slam”. Četras reizes viņš par čempionu kļuva “US Open”, bet divas – Vimbldonā un “Australian Open”. Savus pēdējos divus “Grand Slam” titulus Nadals izcīnīja 2022. gadā vēl tobrīd 35 gadu vecumā. Austrālijas finālā viņš piecos setos ar 2:6, 6:7 (5) 6:4, 6:4 un 7:5 pieveica neitrālo sportistu Daniilu Medvedevu, bet sev mīļajā Parīzē viņš dominēja pār norvēģi Kasperu Rūdu (6:3, 6:3, 6:0). Sākot ar 2023. gadu Nadalu sāka vajāt savainojumu, kas liedza viņam pilnvērtīgi atgriezties kortā. 

Bez tituliem “Grand Slam” turnīros viņš ir vienīgais tenisists, kurš līdz šim gan izcīnījis titulus visos četros sezonas nozīmīgajos turnīros, gan kļuvis par olimpisko čempionu gan vienspēlēs, gan dubultspēlēs. 2008. gadā Nadals vienspēļu finālā ar 6:3, 7:6 (2) un 6:3 apspēlēja Čīles tenisistu Fernando Gonsalesu, bet 2016. gadā dubultspēļu finālā kopā ar Marku Lopesu viņš finālā ar 6:2, 3:6, 6:4 pieveica rumāņus Florinu Mergea un Horiju Tekau. 

Nadals savu karjeru noslēgs ar vēl vairākiem rekordiem, tostarp visilgāko atrašanos ranga līdera godā. Tajā viņš pavadīja veselas 209 nedēļas. Savukārt piecas sezonas Nadals noslēdza kā ATP ranga līderis, bet no 2005. gada aprīļa līdz pat 2023. gada martam jeb 912 nedēļu garumā viņš nepameta ATP ranga pirmo desmitnieku.