Hokejs

VIDEO: ar 617 dārgakmeņiem: Uvis Balinskis saņem vienu no elegantākajiem NHL čempionu gredzeniem

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

Dienu pirms sezonas sākuma privātā, ne kā sākotnēji bija paredzēts publiskā, pasākumā Floridas “Panthers” pasniedza tās spēlētājiem NHL čempionu gredzenus. Tie ir iespaidīgi un ar vairāk karātiem nekā čempiona gredzenos, ko pasniedza Teodoram Bļugeram un Lasvegasas “Golden Knights”.

VIDEO: ar 617 dārgakmeņiem: Uvis Balinskis saņem v...

Viens no NHL vēsturē ekstravagantākajiem čempiona gredzeniem ticis Uvim Balinskim. Floridas “Panthers”, kas ieguva čempiona titulu pagājušajā sezonā, savā jubilejas 30. sezonā ir krietni pacentusies gredzena izveidē. 

Gredzenam ir 617 dārgakmeņi – 554 dimanti, 16 četrstūrainie rubīni, viens apaļais rubīns, deviņi zilie safīri un 37 dzeltenie safīri. Dārgakmeņu svars ir ap 15,6 karātiem. Tajā iegravēts katra spēlētāja numurs un vārds, katras izslēgšanas spēļu sērijas rezultāts, Floridas “Panthers” logo ar štata ģērbonī attēloto palmu un citiem interesantiem elementiem. Pagaidām gan nav publiski pieejama informācija par to, cik katrs no šiem gredzeniem izmaksājis. Uvis Balinskis kļuva par trešo latvieti – NHL čempionu. 2023. gadā par līgas uzvarētāju Lasvegasas “Golden Knights” sastāvā kļuva Teodors Bļugers, bet tālajā 1996. gadā ar Kolorādo “Avalanche” – Sandis Ozoliņš. Zīmīgi, ka abās šajās finālsērijās zaudētāja bija tieši “Panthers”. 

Ja salīdzina šo gredzenu ar pirms gada Bļugera iegūto, tad Floridas “Panthers” relikvijai ir vairāk karātu. Lasvegasas veidotajā čempionu gredzenā bija 12 karāti no baltiem un dzelteniem dimantiem, kuri attēloja “Golden Knights” vārdu. Uz gredzena bija 16 zvaigznes, kas norādīja uz visām iegūtajām uzvarām izslēgšanas spēļu laikā. Ar lieliem burtiem uz gredzena mājoja uzraksts “Stanley champions”, tāpat attēloti bija sēriju iznākumi un Stenlija kausa izskats no sudraba dimantiem. Katrs gredzens tika arī personalizēts ar spēlētāja uzvārdu un numuru. Lēšams, ka šī gredzena replikas varēja iegādāties par aptuveni 75 tūkstošiem ASV dolāru (aptuveni 68,5 tūkstoši eiro). Tas nozīmē, ka visdrīzāk Floridas “Panthers” čempiona gredzena replika izmaksās vairāk. 

Gredzenus Floridas “Panthers” pasniedza privātā pasākumā dienu pirms sezonas sākuma. Sākotnēji to bija paredzēts darīt publiski, taču plānus izjauca viesuļvētras “Milton” tuvošanās. Tikmēr pirmajā spēlē pret Bostonas “Bruins” pirms ripas iemetiena pirmajā trešdaļā tika pacelts čempionu baneris kluba mājvietā.