Hokejs

Zemgus Girgensona NHL komanda "Lightning" pamet Floridu, bēgot no viesuļvētras "Miltons"; Baidens un Tampas mēre atkārto: "Evakuējieties vai mirsiet!"

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Latvieša Zemgus Girgensona pārstāvētā Nacionālās hokeja līgas (NHL) komanda Tampabejas "Lightning" evakuējusies no Floridas pirms šodien gaidāmās, potenciāli nāvējošās viesuļvētras "Miltons".

Zemgus Girgensona NHL komanda "Lightning" pamet Fl...

Otrdien komandai bija treniņš Ziemeļkarolīnā pirms piektdien gaidāmās regulārā čempionāta pirmās spēles Rolijas "Lenovo Center" ar vietējo Karolīnas komandu, kurai ir tieši šobrīd ļoti simbolisku nosaukumu ... "Hurricanes" (viesuļvētras).

"Lightning" galvenais treneris Džons Kūpers paziņoja, ka komandas biedri evakuējuši savu ģimeņu locekļus un mājas mīluļus. "Jāpateicas Karolīnas "Hurricanes" par visu, ko viņi izdarīja, lai mums palīdzētu un šeit varētu turpināt mūsu treniņnometni. Mūsu līgā mīlu to, ka visi joprojām viens otru atbalsta, kaut gan pēc dažām dienām mēs viens otru sitīsim lupatās. Viņi ir pelnījuši lielu atzinību."

Pagaidām nav skaidrs, vai Tampā būs iespējams aizvadīt pirmo "Lightning" mājas spēli 12. oktobrī pret to pašu "Hurricanes".

Tikmēr miljoniem Floridas iedzīvotāju steigšus pamet savas mājas vai veic nepiešamos pasākumus teritorijas aizsardzībai, kamēr pussalas rietumu piekrastei strauji tuvojošais "Miltons" jau atkal ir kļuvis par piektās kategorijas viesuļvētru, kuras vēja brāzmu ātrums ssniedz 270 km/h un trešdienas vakarā ar visu spēku trieksies pret blīvi apdzīvoto Tampas līča apkaimi. Papildu apdraudējumu rada ne tikai postošais vējš, bet gaidāmā straujā ūdens līmeņa celšanās, vietumis paaugstinoties pat par 3 - 4,5 metriem.

ASV prezidents Džo Baidens otrdien aicināja Floridas iedzīvotājus evakuēties, situāciju nodēvējot par "dzīvības un nāves jautājumu". Arī Tampas mēre Džeina Kastora jau pirmdien brīdināja, ka evakuējamo zonu iedzīvotāji, kuri paliks savās mājās, riskē ar drošu nāvi

Tikai pirms nepilnām divām nedēļām ASV dienvidaustrumus, tostarp Ziemeļkarolīnu un Floridu postīja viesuļvētra "Helēna", kas bija nāvējošākā kopš 2005. gada "Katrīnas", paņemot vismaz 225 cilvēku dzīvību. Vairāki simti cilvēku joprojām ir pazuduši bez vēsts. Floridā bojā gāja vismaz 14 cilvēki.

Jāpiebilst, ka 2005. gada augusta viesuļvētra "Katrīna" paņēma 1392 cilvēku dzīvību, bet 135 pazuda bez vēsts. Tā nodarīja postījumus 125 miljardu dolāru apmērā tā laika izteiksmē.