Pasaulē

"Bēdziet vai mirsiet": Tampas mēre brīdina iedzīvotājus par katastrofālās viesuļvētras "Miltons" tuvošanos; pilsētas NHL klubā "Lightning" spēlē latvietis Zemgus Girgensons

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Uzreiz pēc postošās viesuļvētras "Helēna" ASV Floridas štata rietumi gatavojas pēdējo 100 gadu briesmīgākai viesuļvētrai "Miltons". Reģiona lielākās pilsētas Tampas mēre Džeina Kastora izsakās skarbi: mirs ikviens, kurš paliks evakuācijai paredzētajā zonā, Jāpiebilst, ka tieši šīs pilsētas Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubā "Lightning" spēlē latviešu hokejists Zemgus Girgensons.

"Bēdziet vai mirsiet": Tampas mēre brīdina iedzīvo...

"Miltona" vēja brāzmas kādu laiku sasniedza 260 kilometrus stundā (72 metrus sekundē), bet ūdens līmenis sevišķi smagi skārtajos rajonos var paugstināties par 2,5 līdz 3,5 metriem, izraisot plašus un postošus plūdus.

Vietējās varas iestādes pirmdien jau sākušas iedzīvotāju evakuāciju. Sagaidāms, ka "Miltons" trieksies pret Floridas rietumu piekrasti jau trešdienas vakarā.

Pirmdienas pusdienlaikā "Miltons" sasniedza piektās kategorijas viesuļvētras spēku, un otrdienas rītā "Miltons" tika novērtēts kā ceturtās kategorijas viesuļvētra, tomēr meteorologi brīdina, ka tas joprojām rada ārkārtīgi nopietnus draudus Floridai, prognozējot postošus plūdus Tampas līča rajonā.

Ilustrācija, ko nozīmē ūdens līmeņa strauja celšanās viesuļvētras rezultātā (klips ir tapis pirms viesuļvētras "Maikls" 2018. gadā, taču aktuāls visiem gadījumiem).

Tampas mēre Džeina Kastora atzinusi, ka Tampas līča rajons vairāk nekā gadsimtu nav cietis no tik spēcīgas viesuļvētras tieša trieciena. Tampas starptautiskā lidosta otrdienas rītā pārtrauc visus reisus, vienlaikus brīdinot, ka tā nav patvēruma vieta ne cilvēkiem, ne automašīnām. Darbību pārtrauc arī Sentpītersbergas-Klīrvoteras starptautiskā lidosta.

Jāpiebilst, ka "Miltona" tuvošanās dēļ tika atcelta 7. oktobrī savā arēnā paredzētā latvieša Zemgus Girgensona pārstāvētā NHL kluba "Lightning" pirmssezonas spēle pret Našvilas "Predators", bet kluba spēlētāji pēc pirmdienas treniņa "Amalie Arena" steigšus sakravāja mantas, lai  evakuētos uz Ziemeļkarolīnas pilsētu Roliju, kur piektdien paredzēta regulārās sezonas pirmā spēle pret Karolīnas klubu ar šobrīd ļoti simbolisku nosaukumu ... "Hurricanes" (viesuļvētras). Interesanti, ka pirms diviem gadiem klubam nācās pārcelt treniņnometni uz Našvilu, lai izvairītos no viesuļvētras "Aiens", taču "Miltona" radītais risks ir vēl lielāks.

"Mēs knapi atguvāmies no iepriekšējās [viesuļvētras], pirms tā sākas atkal," nopūtās "Lightning" kapteinis Viktors Hedmans. "Ir smagi, bet mums vienalga jāgatavojas piektdienai. Protams, ir grūti, taču uz ledus mums ir jābūt profesionāļiem. Tiem, kurus ["Miltons"] skars, klāsies sliktāk."

"Ligthning" spēlētāji dosies uz Ziemeļkarolīnu ar savām ģimenēm un mājas mīluļiem, kaut gan daži jau ir parūpējušies par savu ģimeņu evakuāciju, vēsta "Tampa Bay Times".

Pagaidām nav skaidrs, vai Tampā būs iespējams aizvadīt pirmo "Lightning" mājas spēli 12. oktobrī pret to pašu "Hurricanes".