“Tas nebija naudas jautājums!” Dāvis Bertāns skaidro, kāpēc NBA un Eiropas grandu vietā izvēlējies Dubaiju
foto: BC "Dubai"
Dāvis Bertāns iesildās pirms spēles pret ''Crvena zvezda''.
Basketbols

“Tas nebija naudas jautājums!” Dāvis Bertāns skaidro, kāpēc NBA un Eiropas grandu vietā izvēlējies Dubaiju

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

Adrijas līgas jaunpienācējas “Dubai” skaļākais starpsezonas papildinājums Dāvis Bertāns plašāk izteicies, kāpēc vasaras beigās lēmis par labu Dubaijas projektam. 

“Tas nebija naudas jautājums!” Dāvis Bertāns skaid...

Septembra sākumā pārsteidzošu nākamo karjeras soli izraudzījās Latvijas basketbolists Dāvis Bertāns, kurš kopš 2016./2017. gada sezonas spēlēja basketbola mekā NBA tādu komandu kā Sanantonio “Spurs”, Vašingtonas “Wizards”, Dalasas “Mavericks”, Oklahomsitijas “Thunder” un Šarlotas “Hornets” rindās. Turpmāk viņš pārstāvēs ambiciozo “Dubai” komandu, kas papildinājusi Adrijas līgas dalībnieku pulku un visai iespējams nākotnē piedalīsies ULEB rīkotajos turnīros. Ar Dubaijā bāzēto klubu Dāvis noslēdza trīs gadu līgumu, pirmajā spēlē uzvaru pār “Crvena zvezda” kaldinot ar sešiem punktiem desmit minūšu laikā. Viņš gan spēlēja vien pirmajā puslaikā. 

Plašākā intervijā Serbijas medijam “Meridian Sport” Dāvis skaidroja apsvērumus, kas lika viņam izvēlēties Dubaijas klubu pār NBA vai Eirolīgas kādu no vienībām. “Brīdis, kurā no manis atteicās Šarlota, nebija no labākajiem. Personīgi cerēju vēl vismaz vienu sezonu pavadīt NBA, un pēc sezonas beigām “Hornets” biju pārliecināts, ka saņemšu šādu iespēju.” NBA pastarītes “Hornets” rindās Bertāns iespēja labāko statistiku kopš 2019./2020. gada sezonas – vidēji pavadītajās 20,8 minūtēs 8,8 punkti, 1,8 atlēkušās bumbas, 0,9 rezultatīvās piespēles un 37,5 % precizitāte tālmetienos. 

Vienu iespēju Dāvis NBA apcirkņos gan bija ieguvis – Goldensteitas “Warriors” piedāvāja latviešu snaiperim sevi pierādīt divu nedēļu ilgos treniņos, taču īsi pirms izlidošanas viņš tomēr nosvēries par labu Dubaijas kluba piedāvājumam, kas viņu lencis visu starpsezonu. “Cilvēki Dubaijas klubā interesējās par manu statusu un ko tas prasītu no finansiālā aspekta, lai es pievienotos komandai. Viņi vēlējās mani piesaistīt ilgtermiņā. Man ģimenē aug bērni, bet ASV bieži nācās pārvākties, kas to ietekmēja. Man bija sāpīgi to redzēt. Varēju uz divām nedēļām doties trenēties pie Goldensteitas “Warriors”, taču praktiski pirms paša lidojuma izlēmām, ka piekritīšu Dubaijas piedāvājumam. Ātri atgriezos Dalasā, sapakoju tur esošās mantas, kā arī daudz ko pārdevu, ieskaitot māju. Pēc septiņām dienām Dalasā pa taisno devos uz Dubaiju.”

Runājot konkrētāk, Dāvis vēlējies iegūt ilgtermiņa līgumu, un Dubaija šajā vasarā bijusi vienīgā, kas to piedāvājusi. Eirolīgā neviena komanda nav devusi vairāk par viena gada līgumu, par ko mierā atkal nav bijis pats basketbolists. “Aģents runāja ar komandām Eirolīgā, taču, godīgi sakot, man nepiedāvāja ilgtermiņa līgumu. Tas nebija naudas jautājums. Zinu, ka vēl varu spēlēt augstākajā līmenī, tāpēc negribēju parakstīt viena gada līgumu, lai pēc gada atkal pārvāktos. Man tomēr vairs nav 18 gadu. Man ir jādomā par savu ģimeni. Dubaija ir lieliska un ļoti droša pilsēta. Bērniem ir daudz iespēju apmeklēt starptautiskās izglītības iestādes. Trīs gadu līgums bija tieši tas, ko vēlējos.”

Bez ilgtermiņa līgumu Dāvis šo sezonu mērķē veltīt tam, lai sagatavotos 2025. gada vasaras beigās Rīgā gaidāmajam 2025. gada Eiropas čempionātam. “Vēlos aizvadīt labu sezonu, kas ļautu man būt gatavam uz nākamgad notiekošo “Eurobasket”. Lai to paveiktu, šeit ir visi nepieciešami apstākļi. Spēles ir reizi nedēļā, un visa nedēļa tiek veltīta, lai tai sagatavotos. Man arī būs iespēja pārstāvēt izlasi FIBA logos.” Šajā sezonā tādi gaidāmi divi – šī gada novembrī, kad plānotas divas spēles pret Beļģiju, un nākamā gada februārī, kad būs jāspēkojas pret Spāniju un Slovākiju. 

Pēdējo reizi Eiropā Dāvis spēlēja 2015./2016. gada sezonā, kad pārstāvēja Vitorijas “Baskonia”, bet pirms tam viņš trīs sezonas spēlēja vienā no Serbijas grandiem Belgradas “Partizan”. Līdz ar to latvietim ir zināšanas par Adrijas līgu, sakot, ka tajā novērojams augsta līmeņa un fizisks basketbols. Viņa spēles manierei gan lielas grūtības pāreja nesagādās. “Pēdējās divās, trijās sezonās vairāk esmu spēlējis izlasē nekā klubā. Manu spēles stilu pāreja no NBA uz Eiropu īpaši neapgrūtinās. Pierast grūtību nebūs.” 

Nākamo spēli Adrijas līgā “Dubai” aizvadīs svētdien, 29. septembrī, kad viesosies pie Ļubļanas “Cedevita Olimpija”.