Basketbols
2024. gada 12. septembrī, 23:23

VIDEO, FOTO: LBS izveidojusi “Ekselences centru”, lai jaunie basketbola talanti savas prasmes varētu attīstīt tepat Latvijā!

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Latvijas Basketbola savienība (LBS) prezentējusi savu jaunizveidoto "Ekselences centra" programmu, kas sevī ietver ne vien jauno basketbolistu sagatavošanu augstākajām sporta prasībām, bet arī jauniešu vispusīgu attīstību duālai karjerai.

VIDEO, FOTO: LBS izveidojusi “Ekselences centru”, ...

Jaunizveidotā programma "Ekselences centra" iekļauj regulāras nodarbības basketbola laukumā, svaru zālē, vieglatlētikas manēžā, treniņu plānu pieskaņojot sportistu individuālajām vajadzībām un mācību grafikam, kvalificētu fizioterapeitu aprūpi, sporta psihologu un uztura speciālistu konsultācijas, kā arī iespējas treniņos apgūto pārbaudīt kvalitatīvās spēlēs, īstenojot inovatīvu daudzpusīgu pieeju jauno basketbola talantu attīstībai. Tajā jau darbojas 16 – 20 jaunieši, bet programma aptvers vēl krietni plašāku jauno basketbolistu loku, sadarbojoties ar sporta skolām galvaspilsētā un reģionos.

Latvijas Basketbola savienības prezidents Raimonds Vējonis programmas prezentācijā pateicās sporta skolu ieguldījumam, tomēr izcēla, ka daudzviet pasaulē jau pusaudžu vecumā darbs tiek organizēts vēl profesionālākā līmenī, nekā to pašlaik spēj nodrošināt sporta skolas:  “Paldies sporta skolām, kas iesaista bērnus basketbolā un iemāca pamatlietas, paldies klubiem, kuri mērķtiecīgu attīsta junioru vecuma spēlētājus. Tomēr jāņem vērā, ka Spānijas, Itālijas un citu valstu bagātās organizācijas pulcē jau 13 – 14 gadus vecus talantus no visas pasaules, arī Latvijas, lai gatavotu viņus modernā profesionālā basketbola prasībām."

"Tā ir mežonīga konkurence, kam ne visi tik agrā vecumā ir gatavi. Mums saudzīgi jāizturas pret saviem talantiem, tāpēc LBS vēlas jau no U-14 vecuma, sākot ar reģionu izlasēm, radīt kvalitatīvus apstākļus talantu attīstībai. Tas ir ilgtermiņa process, kura rezultātus redzēsim pēc 3 – 5 gadiem,” uzvēra LBS prezidents.

Latvijas Basketbola savienība (LBS) prezentējusi savu jaunizveidoto "Ekselences centra" programmu, kas sevī ietver ne vien jauno basketbolistu sagatavošanu augstākajām sporta prasībām, bet arī jauniešu vispusīgu attīstību duālai karjerai.

Latvijas Basketbola savienība prezentējusi "Ekselences centru"

Latvijas Basketbola savienība (LBS) prezentējusi savu jaunizveidoto "Ekselences centra" programmu, kas sevī ietver ne vien jauno basketbolistu sagatavošanu augstākajām sporta ...

Vējonis atgādināja, ka LBS katru gadu organizē vismaz sešu jaunatnes izlašu startu Eiropas čempionātos, nodrošinot 4 – 6 treniņu nedēļas. Ar to pietiek, lai būtu normāli rezultāti, bet pilnvērtīgai spēlētāju attīstībai kvalitatīvs darbs vajadzīgs visas sezonas garumā.

Tikmēr LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss izcēla, ka "Ekselences centra plānos ir kas vairāk nekā basketbolistu tehniskā un taktiskā sagatavošana: “LBS kā basketbola jumta organizācijai jāskatās plašāk, attīstot ne tikai labus basketbolistus, bet arī izglītotus sabiedrības locekļus. Tāpēc “Ekselences centram” esam pieaicinājuši plaša spektra speciālistus, lai jauniešus daudzpusīgi gatavotu duālai karjerai. Katru gadu pieaug to basketbolistu skaits, kuri ne tikai labi spēlē, bet arī labi mācās. Pavasarī 346 jaunie talanti Arēnā saņēma izglītības un zinātnes ministres un LBS prezidenta balvas."

"Mūsu uzdevums ir kopā ar valsti izveidot apstākļus, lai viņi savas prasmes varētu attīstīt tepat Latvijā. Valstsvienības labais starts un lielā skatītāju interese palielinājusi LBS finansiālās iespējas. Vēlamies un ieguldīsim naudu attīstībā, un vēlamies pierādīt, ka šis ir valsts nozīmes projekts, kam ilgtermiņā nepieciešams stabils atbalsts,” skaidro Cipruss.

foto: Juris Rozenbergs
"Ekselences programmu" prezentēja Latvijas Basketbola savienības vadība - (no labās) ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss, preizdents Raimonds Vējonis, kā arī programmas treneri Edijs Šlesers un Ivars Ikstens.
"Ekselences programmu" prezentēja Latvijas Basketbola savienības vadība - (no labās) ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss, preizdents Raimonds Vējonis, kā arī programmas treneri Edijs Šlesers un Ivars Ikstens.

“Ekselences centra” fiziskās sagatavotības un attīstības treneris Ivars Ikstens atklāj, ka programmu tika sākts īstenot jau pērn, bet tagad radīta iespēja arī piedalīties "Ramirent" Nacionālajā līgā (otra spēcīgākā līga Latvijā), kas ļaus treniņos apgūto pielietot arī spēles apstākļos: "Pagaidām strādājam ar Rīgas un tuvāko reģionu puišiem, jo ir svarīgi tik agrā vecumā neatraut jauniešus no ģimenēm. Būs organizēti treniņi, būs arī laiks patstāvīgam individuālajam darbam."

Tāpat Ikstens skaidro, ka tiks rūpīgi sekots, lai jaunieši nepārsniegtu Starptautiskās basketbola federācijas rekomendētās 65-70 spēles sezonā, kas tiks panākts ar labāko spēlētāju nepārslogošanu maznozīmīgos Latvijas jaunatnes līgas mačos, kas savukārt ļaus pie lielākas lomas tikt spēlētājiem, kuri iepriekš nebija paši labākie savā komandā.

Savukārt “Ekselences centra” galvenais treneris Edijs Šlesers izceļ, ka šāda sporta veida federācijas un valsts atbalstīta programma nebūt nav nekas unikāls un tiek piekopta daudzviet Eiropā: “Uzvēršu divas svarīgākās lietas, ko vēlamies nodrošināt  – plašas iespējas un labus apstākļus jauno spēlētāju progresam. Neesam izgudrojuši neko jaunu, jo līdzīgi jauno basketbolistu sagatavošanas centri jau darbojas Francijā, Somijā, arī citās valstīs. Lai saglabātu konkurētspēju, negribam un nedrīkstam atpalikt.”

LBS “Ekselences centra” programma ir ilgtermiņa projekts, kurā šogad tiek iesaistīti Uo16 vecuma grupas puiši (2009. dzimšanas gads) no Rīgas un tuvākās apkaimes. Sezonas laikā “Ekselences centra” komanda piedalīsies "Ramirent" NBL čempionātā, Eiropas Jaunatnes basketbola līgas U-17 grupas čempionātā, kā arī starptautiskos turnīros. Dalībnieki jaunatnes sacensībās pārstāvēs arī savas sporta skolas, nepārsniedzot kopējo sezonā aizvadāmo spēļu skaitu.