Citi sporta veidi

Apbrīnojams gara spēks! Pirms gada meitenei haizivs nokoda kājas daļu, taču viņa piedalīsies peldēšanas sacensībās paralimpiskajās spēlēs

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Amerikāņu meitene, kura pavisam nesen haizivs uzbrukumā pazaudēja pusi kājas, spējusi kļūt par profesionālu peldētāju un piedalīsies Paralimpiskajās spēlēs.

Apbrīnojams gara spēks! Pirms gada meitenei haiziv...

“Man patīk stāsti par atgriešanos,” ir pārliecināta 24 gadus vecā Ali Truvita. “Pilnīgi noteikti es paļāvos uz citu cilvēku atgriešanās stāstiem, lai sev palīdzētu turēties pie tā, kas šķiet drosmīgs un nereāls sapnis — viena gada laikā atkauties no haizivs, pazaudēt ķermeņa daļu un tikt līdz paralimpiskajām spēlēm.”

Konektikutas štata iedzīvotāja ar draudzeni 2023. gada 24. maijā snorkelēja pie Tērksas un Kaikosas salām, kad viņai uzbruka haizivs un iekodās kreisās kājas apakšstilbā. “Mana pirmā doma bija: “Vai es esmu sajukusi prātā vai arī man tiešām vairs nav pēdas?”” Taču nebija laika ļauties nepatīkamām domām, un bijusī Jēla universitātes peldētāja nopeldēja apmēram 70 metrus līdz laivai, kamēr haizivs turpināja ap viņu riņķot. Laivā viņas draudzene spēja mazināt asiņošanu, līdz cietušo nogādāja slimnīcā, bet tieši 23. dzimšanas dienā viņai amputēja apakšstilbu.

Savas rehabilitācijas laikā meitene sākusi apsvērt domu piedalīties 2028. gada paralimpiskajās spēlēs Losandželosā, bet tad nolēmusi negaidīt tik ilgi un rīkoties, lai tiktu jau uz Parīzi. “Es neesmu no tām, kas gaida,” viņa atzina.

Lai pienācīgi sagatavotos prestižajām spēlēm, nācās trenēt ne tikai miesu un pierast pie mākslīgā apakšstilba, bet arī stiprināt garu, strādājot ar traumu terapeitiem. “Tas bija vajadzīgs, lai es neļautu bailēm valdīt pār manu dzīvi,” viņa paskaidroja. “Es biju zaudējusi pietiekami daudz un es biju apņēmusies cīnīties, lai atgūtu visu to, ko var atgūt.”
“Būtībā viņa ir kā darba zirgs, kas atsakās padoties,” sacīja viņas māte Džodija. “Tāda viņa bija pirms uzbrukuma un amputācijas, un tāda viņa ir katru dienu.”

Viņas kluba treneris palīdzēja sagatavoties paralimpiskajām spēlēm, Vispirms viņa kvalificējās ASV atlasei peldēšanā brīvajā stilā un uz muguras, bet aprīlī jau piedalījās starptautiskās sacensībās Portugālē, pirmo reizi kopš haizivs uzbrukuma dodoties uz ārzemēm. Jūnija beigās Mineapolē viņa uzvarēja ASV atlases sacensībās 100 metru peldējumā uz muguras, 400 metru peldējumā brīvajā stilā un 100 metru peldējumā brīvajā stilā. Tādējādi viņa nopelnīja tiesības būt komandā, kurā ir paralimpisko spēļu leģenda Džesika Longa un vairākas 2020. gada Tokijas spēļu medaļnieces.

“Dzirdēt savu vārdu šajā komandā man bija vienkārši atgādinājums, ka es esmu spēcīgāka nekā pati domāju,” sacīja Truvita. “Atgādinājums, ka mēs visas esam spēcīgākas, nekā pašas domājam.”

Parīzes paralimpiskās spēles norisināsies no 28.augusta līdz 8.septembrim.