Duālā karjera basketbolistiem Latvijas augstskolās: līdz 100% atlaidei studiju maksai un specializētām budžeta vietām
foto: Evija Trifanova/LETA
Latvijas Universitātes (LU) komanda pēdējos gados kļuvusi par donoru Latvijas vadošajiem klubiem. LU kvalitatīvi sagatavo jaunos basketbolistus, kas pēc studiju beigām var turpināt profesionālās karjeras.
Basketbols
2024. gada 21. augustā, 05:49

Duālā karjera basketbolistiem Latvijas augstskolās: līdz 100% atlaidei studiju maksai un specializētām budžeta vietām

Kaspars Apsītis

Jauns.lv

Pavisam drīz sāksies gan jaunā basketbola sezonu, gan arī studijas augstskolās. Jau ilgus gadus lielākās augstskolas Latvijā sportot gribētājiem piedāvā iespēju apvienot mācības ar profesionālo sportu, ko sauc par duālo karjeru. Arī 2024./2025. mācību gadā lielākās Latvijas augstskolas turpinās profesionālos sportistus (tostarp basketbolistus) atbalstīt ar mācību maksas atvieglojumiem.

Duālā karjera basketbolistiem Latvijas augstskolās...

Latvijas Universitāte

Duālās karjeras ziņā jaunajiem sportistiem viena no apjomīgākajām programmām ir Latvijas Universitātē, kur ik katru mācību gadu kā studiju maksas atlaide tiek piedāvāta stipendija līdz pat 50 sportistiem, ieskaitot basketbolistus.

Latvijas Universitātes (LU) vīriešu komanda kļuvusi par patstāvīgu Latvijas Basketbola līgas (LBL) un Latvijas – Igaunijas apvienotās līgas dalībnieci. Divas reizes LU, spēlējot tikai ar studentiem, izdevies tikt LBL pusfinālā. Pēdējo reizi tas noticis 2021./2022. gada sezonā, kad ceturtdaļfinālā līdz trīs uzvarām apspēlēta “Valmiera Glass”/ViA. 2023./2024. gada sezonā klubs septiņu komandu konkurencē Latvijas – Igaunijas līgā iekrāja pieticīgāko bilanci un LBL izslēgšanas spēlēs netika. Piramīdā izveidota arī komanda Nacionālajā līgā – LU/BS “Rīga” vienība pagājušajā sezonā 20 spēlēs iekrāja astoņas uzvaras un 12 zaudējumus.

Lai jaunie basketbolisti varētu pieteikties Latvijas Universitātes sportistu atbalsta programmas “Duālā karjera” sporta stipendijas iegūšanai, ir jāveic sekojošas darbības – jāiesniedz pieteikums kādā no LU studiju programmām, jāaizpilda anketa par saviem labākajiem sasniegumiem pēdējo divu gadu laikā, kā arī jāiesniedz pieteikums LU Sporta centrā ar pievienotiem pielikumiem kā pieteikšanās anketu, brīvā formā aizpildītu CV, rekomendāciju no LU sporta trenera (attiecas uz sportistiem, kuri spēlē kādā no LU komandām),Latvijas Olimpiskās komitejas vai sporta veida federācijas (basketbola gadījumā Latvijas Basketbola savienības) un citi dokumenti, kas var palīdzēt izvērtēt pieteikumu. Lēmums par studiju stipendijas piešķiršanu tiek pieņemts ne vēlāk kā piecas dienas pirms rudens semestra reģistrācijas nedēļas sākuma.

Uz duālās karjeras sportojošo stipendiju var pretendēt tie, kuri ir iekļauti kādā no LU komandām, pārstāv LU republikas sporta sacensībās vai augstskolu čempionātos, vai ir iekļauti Latvijas nacionālajās izlasēs (pieaugušo, U-18, U-20, U-21) individuālajos vai komandu sporta veidos. Uz stipendiju var pretendēt arī tie, kuri ir iekļauti nacionālo izlašu kandidātos. Stipendija var tikt piešķirta arī LU karsējmeiteņu komandas pārstāvēm. Stipendija netiek izmaksāta naudā, bet to piešķir kā studiju maksas atvieglojumu. Ik pēc semestra tiek pārskatīta studējošā, kam piešķir stipendiju, atbilstību noteikumiem. To dara arī gadījumos, ja studējošajam ir mācību priekšmetu parādi.

Rīgas Stradiņa universitāte

Kā norāda Rīgas Stradiņa universitātē (RSU(, tad tā nemaksā studējošajiem stipendijas, taču jaunie sportisti var iegūt atlaides maksu studijām. Šāda iespēja pastāv arī basketbolistiem, un, apvienojoties ar “VEF Rīga”, RSU komanda piedalās pēc spēka otrajā Latvijas basketbola līgā (Nacionālā līga). 2023./2024. gada sezonā klubs cīnījās par bronzu, sērijā līdz divām uzvarām ar 1-2 atzīstot Gulbenes “Buki” pārākumu. Savukārt sieviešu komanda Latvijas Sieviešu basketbola līgā sezonu pabeidza ar izcīnīto sudrabu.

Noteikumi nosaka, ka, lai pretendētu uz atlaidi, vispirms jāiesniedz iesniegums Rīgas Stradiņa universitātes Sporta klubā. Iesniegumu izskata un izvērtē komisija, kuras sastāvā atrodas pārstāvji no Sporta kluba, Studiju departamenta un Studējošo pašpārvaldes. Lemjot par studiju maksas atlaides piešķiršanu, tiek ņemti vērā vairāki faktori. Piemēram, priekšroku dod to sporta veidu studējošajiem, kuri trenējas pie RSU Sporta klubu treneriem. Tāpat prioritāte var būt komandas vai individuālo sporta veidu pārstāvji, kuri ir kandidāti vai dalībnieki Latvijas izlasē. Tāpat pieskaitāmi izcili sasniegumi, kas tādā veidā popularizē universitāti Latvijā un ārpus tās robežām.

Studiju maksas atlaide var tikt piemērota līdz maksimums 2500 eiro mācību gadā jeb 1250 eiro semestrī. Atlaidi piešķir uz studiju programmas apguves laiku, bet komisija ik pēc semestra veic saņēmēja atbilstības novērtēšanu. Svarīgākais noteikums studentam ir pēc katra semestra beigām būt sekmīgam mācībās, turklāt būt bez kādiem iekrātiem priekšmetu parādiem.

Rīgas Tehniskā universitāte

Stipendijas neizmaksā arī Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), taču sportistiem ir iespēja tikt pie budžeta vietām augstskolā, norāda universitātē. Arī RTU basketbolā izveidojusies komanda, kas spēlē gan vīriešu, gan sieviešu konkurencē. Nacionālajā līgā RTU komanda 2023./2024. gada sezonā iekrāja bilanci četras uzvaras un 14 zaudējumi, nekvalificējoties izslēgšanas spēlēm. Dāmu konkurencē ar bilanci trīs uzvaras un 15 zaudējumi devītā vieta desmit komandu konkurencē.

Uz budžeta vietu Rīgas Tehniskajā universitātē sportistiem var pretendēt tie, kuri vismaz piecus gadus nodarbojas ar konkrēto sporta veidu, vai arī ir Latvijas izlases kandidāts vai dalībnieks komandu vai individuālajos sporta veidos. Nozīmīgs faktors ir arī sekmes – lai varētu pretendēt uz vietu budžetā starp sportistiem RTU, nepieciešams sekmīgi pabeigt iepriekšējo semestri ar vismaz vidējo atzīmi 7. Vēl viens noteikums ir aktīva dalība atbilstošo sporta federāciju rīkotajās aktivitātēs, Latvijas Sporta Pedagoģijas akadēmijas organizētajās studentu sacensībās un RTU Sporta centra rīkotajās sacensībās.

Biznesa augstskola “Turība”

Basketbolisti var pretendēt uz studiju maksas atlaidi līdz pat 100% mācību gadā arī biznesa augstskolā “Turība”. Tās apvienotā komanda ar Daugavas Sporta namu, kas pie reizes bija Rīgas “Zeļļu” fārmklubs, pagājušajā sezonā Nacionālajā līgā 18 spēlēs iekrāja desmit uzvaras un astoņus zaudējumus.

Kā norādīts “Turības” mājaslapā atrodamajos noteikumos, tad, lai varētu pretendēt uz studiju maksas atlaidi līdz pat 100%, tad nepieciešams noslēgt līgumu par izglītības iegūšanu, kā arī jāatrodas “Turība” komandas pamatsastāva pirmo 16 spēlētāju sarakstā. Uz studējošo atlaidi var pretendēt arī komandas tehniskā personāla darbinieki, kā, piemēram, menedžeris, video operators un fotogrāfs. Ja studējošais ir pirmā gada students, tad viņam ir jābūt noslēgtam līgumam par izglītības iegūšanu un ir jābūt samaksātai iepazīšanās maksai augstskolas noteiktajā kārtībā. Studiju maksas atlaidi piešķir katram studiju semestrim atsevišķi – 1., 3., 5. un 7. semestrim līdz kārtējā studiju gada 15. oktobrim, bet 2., 4., 6., 8. semestrim līdz kārtējā gada 15. februārim. Par studiju maksas atlaides apjomu, pie reizes nosakot sportiskos mērķus, uzdevumus un katra spēlētāja ieguldījumu to sasniegšanā, lemj “Turības” basketbola komandas treneri un direktors.

Lai basketbolisti varētu iegūt studiju maksas atlaidi, viņiem jāuzrāda arī sekmīgi rezultāti mācībās. Basketbola komandas “Turība” direktors līdz šī gada 10. oktobrim un līdz 2025. gada 2. janvārim iesniedz basketbolistu sarakstu, kuriem pienākas studiju maksas atlaides, norādot arī to apjomu un pamatojumu gan uz rudens, gan pavasara semestri.

Reģionu augstskolas

Saistība ar basketbolu ir arī vairākām reģionu augstskolām. Vidzemes augstskola ilggadēji ir Latvijas Basketbola līgas “Valmiera Glass”/ViA atbalstītāja, ar savu vārdu rotājot vienības nosaukumu. Atsevišķi jaunie basketbolisti no Valmieras spēlē lielajā komandā, taču vairums no tiem pārstāv Bertānu Valmieras basketbola skolas vienību Nacionālajā līgā. Kā iepriekš medijiem atzinuši Vidzemes augstskolas pārstāvji, tad viņi basketbolā, kā arī citos atbalstītajos sporta veidos, var jaunajiem basketbolistiem piedāvāt studijas ar 100% atlaidi. Tiek uzskatīts, ka šis ir veids, kā tiek nesta augstskolas vārda atpazīstamība.

Ar sportu saistīta ir arī Daugavpils universitāte. Tās vārdu nes sieviešu basketbols, 2023./2024. gadā cīnoties par bronzas medaļām. Sērijā līdz divām uzvarām par bronzu nācās atzīt “Liepājas” pārākumu. Komanda startēja arī Baltijas sieviešu basketbola līgā, kurā iekrāja bilanci sešas uzvaras un 16 zaudējumi. Universitātē izveidota sporta katedra, kurā tiek piedāvāta bakalaura programma “Skolotājs”.

Sasaiste ar basketbolu ir arī Ventspils augstskolai, kurai ir izveidojusies jau ilga sadarbība ar BK “Ventspils”. Rezultātā Nacionālajā līgā, kas ir pēc spēka otrā līga, piedalās apvienotā Ventspils “Spars”/Ventspils augstskola komanda. 2023./2024. gada sezonā komanda regulārajā turnīrā iekrāja bilanci 12 uzvaras un seši zaudējumi, tiekot izslēgšanas spēlēs. Ceturtdaļfinālā līdz divām uzvarām tika zaudēts RSU/VEF komandai.