Apbalvoti Latvijas jaunatnes basketbolisti izcilnieki
foto: LBS/ Mārtiņš Goldbergs
Jaunos basketbolistus sveica Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša un LBS prezidents Raimonds Vējonis.
Basketbols
2024. gada 27. jūnijā, 11:18

Apbalvoti Latvijas jaunatnes basketbolisti izcilnieki

Marta Metuzāle

Jauns.lv

Pirms pirmās Latvijas basketbola izlases olimpiskās kvalifikācijas pārbaudes spēles 26. jūnijā “Arēnā Rīga” tika apbalvoti aizvadītā mācību gada Latvijas Jaunatnes basketbola līgas (LJBL) izcilnieki – bērni un jaunieši, kas māk basketbola spēlēšanu apvienot ar labām sekmēm visa mācību gada garumā.

Apbalvoti Latvijas jaunatnes basketbolisti izcilni...

Jau astoņus gadus Latvijas Basketbola savienība sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju rūpējas par jauno basketbolistu izglītību un palīdz zinības apvienot ar slodzi basketbola laukumā. Saskaņā ar šo iniciatīvu tie LJBL licencētie spēlētāji, kuru atzīmes visos mācību priekšmetos gan katrā semestrī, gan gada vērtējumos sasniedz vismaz septiņas balles, mācību gada nogalē saņem īpašas atzinības balvas. Pagaidām basketbols ir vienīgais sporta veids Latvijā, kur ieviesta šāda iniciatīva, kas motivē bērnus labāk mācīties, lai brīvo laiku varētu atvēlēt savam hobijam – basketbolam.

Latvijas Jaunatnes basketbola līgā spēlē bērni un jaunieši no 12 līdz 19 gadu vecumam, savukārt jaunākie censoņi savas iemaņas trenē Mini kausā, kas paredzēts bērniem, kuriem vēl jāpaaugas līdz LJBL vecumam. Mācību gada izskaņā visi šie bērni un jaunieši tiek apbalvoti ar unikālām balvām – šogad tās bija īpaši šim pasākumam izveidotas medaļas, ko jaunie izcilnieki var pievienot savam bagātajam iegūto medaļu klāstam.

Latvijas Basketbola savienības prezidents Raimonds Vējonis atzīst, ka šāda iniciatīva ir ārkārtīgi svarīga, jo, kā norāda šī brīža skaudrā pieredze, arī vislabākie basketbolisti cieš no traumām, un smagu traumu gadījumā spēlētājam var nākties atteikties no šī karjeras ceļa un meklēt citus nākotnes virzienus. Šādās situācijās ir būtiski, lai jaunietim ir labas zināšanas arī citās jomās un izglītība, kas ļautu nepieciešamības gadījumā karjeru virzīt citās nozarēs. “Mācības, manuprāt, vienmēr ir pirmajā vietā, sportošana ir sekundāra,” piebilst Raimonds Vējonis. Vairāki basketbola treneri ņem vērā izglītības nozīmi jauno basketbolistu trenēšanā. Ir bijuši gadījumi, kad jaunieši, kuri neizpilda atzīmju kritērijus, netiek uz finālsacensībām, lai pārdomātu savu mācību pieredzi un sekmes. Tā kā finālspēles notiek tieši pavasarī, kad mācībās izšķiras vērtējumi daudziem skolēniem, bērni un jaunieši ir sevišķi motivēti atgūt iekavēto un sasniegt nepieciešamos rezultātus.

Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša piebilst, ka loģika un stratēģiskā domāšana ir ļoti aktuāla arī sportā. “Basketbols ir gudra spēle, tāpēc arī spēlētājiem jābūt gudriem un jāattīstās vispusīgi. Šādi noteikumi parāda, ka ir svarīgi, lai jaunieši, kas sporto, būtu arī izglītoti un veltītu laiku mācībām,” viņa stāsta. Raimonds Vējonis gan atzīst, ka reizēm vēl aizvien nākas dzirdēt skolu un bērnu vecāku bažas par to, ka spēlētājiem ir grūti apvienot mācības un basketbolu slodzes dēļ – pat ja mācību rezultāti ir apmierinoši, nedēļas nogales tiek veltītas spēlēm, nevis mācībām. Līdz ar to Latvijas Basketbola savienība ir apņēmības pilna stiprināt sadarbību un nākotnē arvien vairāk plānot spēles tā, lai nekaitētu mācībām.

Šogad vairāk nekā 300 bērnu un jauniešu basketbolistu no visas Latvijas saņēma apbalvojumu, kā arī tika pie iespējas svinīgi nofotografēties ar Latvijas Basketbola savienības prezidentu Raimondu Vējoni un izglītības un zinātnes ministri Andu Čakšu. Katru gadu apbalvoto izcilnieku skaits pakāpeniski pieaug, norādot uz pozitīvu izglītības tendenci. Svarīgais un atbildīgais balvas saņemšanas brīdis likās īpašas nopietnības pilns mazākajiem izcilniekiem, kurus pasākuma vadītājs regulāri mudināja vairāk smaidīt. Paralēli izcilnieku apbalvošanai "Arēnā Rīga" norisinājās arī Latvijas bērnu basketbola komandu spēles, kurās varēja noraudzīties gan jau suminātie bērni un jaunieši, gan viņu viesi. Laiku pa laikam pasākuma gaisotni atsvaidzināja iluzionists Edžus ar saviem burvju trikiem, kurš gan kāršu, gan dažādu citu triku izrādīšanā veikli iesaistīja arī skeptiskākos pasākuma dalībniekus. Garlaicīgi nebija ne mirkli, sevišķi jau tiem, kas mirdzošām acīm gaidīja, kad uz podesta tiks nosaukts arī viņu vārds.

foto: LBS/ Mārtiņš Goldbergs
Šogad vairāk nekā 300 bērnu un jauniešu basketbolistu no visas Latvijas saņēma apbalvojumu par labām un teicamām sekmēm.
Šogad vairāk nekā 300 bērnu un jauniešu basketbolistu no visas Latvijas saņēma apbalvojumu par labām un teicamām sekmēm.

Lai gan apbalvošanā ar izcilnieku ieejas aprocītēm rotājās gan lielāki, gan mazāki skolēni, bija diezgan pamanāms, ka lielāko daļu sastādīja tieši jaunāko klašu censoņi. Arī pasākuma vadītājs Emīls Liepiņš norādīja uz tendenci, ka mazo izcilnieku skaits ir krietni lielāks nekā vidusskolēnu, un mudināja izcilniekus nepadoties un arī nākamajos gados, kad mācības kļūs sarežģītākas un apjomīgākas, tiekties pēc apbalvojuma. Izglītības nozīmi nākamajos mācību gados uzsvēra arī izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša, kas atklāja, ka viņas pārraudzībā ir tieši Izglītības, kultūras un sporta departaments, tāpēc viņa bija īpaši pagodināta būt klāt šādā svarīgā brīdī, kad tiek godināti tie, kas izcili manevrē starp abām – sporta un izglītības – jomām. “Šīs tradīcijas ieviešana un nostiprināšana ir Latvijas Basketbola savienības nopelns. Šī organizācija pievērš uzmanību spēcīgas un gudras sportistu ataudzes veidošanai. Noteikti priecātos redzēt līdzīgas iniciatīvas arī citos sporta veidos,” viņa piebilst.

Tomēr, iespējams, nozīmīgākā balva jaunajiem censoņiem bija iespēja pēc apbalvošanas ceremonijas noraudzīties Latvijas vīriešu basketbola izlases pārbaudes spēlē pret Ēģipti. Šī bija pēdējā pārbaudes spēle Latvijā pirms olimpiskās kvalifikācijas turnīra sākuma 2. jūlijā. Arī Raimonds Vējonis uzsver, ka šī skolēniem ir unikāla iespēja iedvesmoties un redzēt, uz kādām virsotnēm basketbola gaitas viņus var aizvest – cerams, pat uz olimpiskajām spēlēm! “Jauniešiem būs iespēja satikties ar izlases sportistiem, lai arī viņi var atgādināt, cik svarīgi ir mācīties,” viņš piebilst. Tā ir fantastiska pieredzes apmaiņa abām pusēm, jo arī pieaugušajiem basketbolistiem ir liels prieks redzēt nākamo spēlētāju paaudzi un iedvesmot jauniešus. Tā kā spēle noslēdzās ar Latvijas uzvaru, lieki piebilst, ka arī jaunajiem izcilniekiem šāds rezultāts var tikai kalpot kā nākotnes motivējošais elements! Arī balvu pasniedzēji Raimonds Vējonis un Anda Čakša vienbalsīgi atzīst, ka iespēju robežās plāno sekot līdzi olimpiskās kvalifikācijas turnīra spēlēm un turēt īkšķus par Latvijas basketbola izlasi Lukas Banki vadībā. Un kas zina – varbūt jau pēc dažiem gadiem līdzīgos turnīros redzēsim arī pasākumā sveiktos laureātus!