Nausēda saka paldies Lietuvas 3x3 basketbolistiem, ka uzvarēja tieši latviešus: "Man tagad būs mazliet vieglāk"
foto: Manu Reino/AFP7/Shutterstock/ Vida Press
Nauris Miezis un Šarūns Vingelis cīņā par 3x3 basketbola bronzu 2024. gada 5. augustā Parīzē.
Basketbols
2024. gada 6. augustā, 10:48

Nausēda saka paldies Lietuvas 3x3 basketbolistiem, ka uzvarēja tieši latviešus: "Man tagad būs mazliet vieglāk"

Asnate Baņģiere

Jauns.lv

Lietuvas 3x3 basketbola izlasei uzreiz pēc uzvaras bronzas spēlē uz Parīzi piezvanīja Lietuvas prezidents Gitans Nausēda, telefonsarunā pieminot gan latviešus, gan Latvijas prezidentu.

Nausēda saka paldies Lietuvas 3x3 basketbolistiem,...
Latvijas 3x3 basketbolisti Nauris Miezis, Kārlis Lasmanis, Francis Lācis un Zigmārs Raimo pirmdien cieta zaudējumu Parīzes olimpisko spēļu sacensību cīņā par bronzas medaļām.

Latvijas 3x3 basketbolisti Parīzes olimpisko spēļu bronzas mačā zaudē Lietuvai

Latvijas 3x3 basketbolisti Nauris Miezis, Kārlis Lasmanis, Francis Lācis un Zigmārs Raimo pirmdien cieta zaudējumu Parīzes olimpisko spēļu sacensību cīņā ...

Lietuviešu triumfs ar 18:21 pār Latvijas izlasi Parīzes olimpisko spēļu 3x3 basketbola bronzas mačā iepriecinājis kaimiņvalsts basketbola sabiedrību un fanus visā pasaulē, taču vēl saldāka šī uzvara, šķiet, ir tāpēc, ka uzvarēt izdevies tieši latviešus. “Malači vīri, viss ir ļoti labi. Aizmirstiet pusfinālu, brīnišķīgi nospēlējāt ar latviešiem,” uzreiz pēc spēles, telefoniski apsveicot basketbolistus, Lietuvas izlases trenerim Daiņum Novickam teica valsts prezidents Gitans Nausēda, “man tagad būs mazliet vieglāk, jo vienmēr, kad lietuvieši zaudē latviešiem, Latvijas prezidents man mēdz atsūtīt kādu dzēlīgu ziņu.”

Uz Novicka ieteikumu, ka tagad Nausēda varēs “patroļļot” latvieti, Lietuvas prezidents atbildēja: “Nē, es viņu “netroļļošu”, lai guļ mierīgi. Bet, vīri, no sirds jūs apsveicu, malači, super. Lepojamies ar jums. Priecājieties un sviniet uzvaru. Jūs to esat pelnījuši.”

Basketbolu Lietuvā, kur šis sporta veids joprojām tiek uzskatīts par otro reliģiju, pēdējos gados vajā neveiksmes, tāpēc 3x3 izlases medaļa lietuviešiem noteikti nozīmē daudz vairāk nekā tikai bronzu. Spēlētāji jau pēcspēles intervijās atzinuši, ka viņiem šī bronza ir zelta vērtībā. Klasiskā 5x5 basketbola izlase Parīzes olimpiādē nepiedalās, jo jau otro reizi nav kvalificējusies olimpiskajām spēlēm, kas Lietuvas basketbolam ar tā zvaigžņoto pagātni ir milzīga traģēdija. Pirms tam, 2023. gada rudenī, FIBA Pasaules kausā principiālā spēlē Lietuva zaudēja Latvijas izlasei, paliekot 6. vietā. Lietuvas basketbola analītiķi publiskās diskusijās analizējuši neveiksmju cēloņus, meklējuši vainīgos un centušies saprast, vai tiešām labākie laiki Lietuvas basketbolā jau ir aiz muguras, pat nonākot līdz eksistenciālam jautājumam - “vai mēs joprojām esam basketbola nācija”.

Jau vēstīts, ka pirmdienas, 5. augusta, vakarā Latvijas 3x3 basketbolisti Nauris Miezis, Kārlis Lasmanis, Francis Lācis un Zigmārs Raimo cieta zaudējumu Parīzes olimpisko spēļu sacensību cīņā par bronzas medaļām. Latvija ar 18:21 zaudēja Lietuvas izlasei, kuras sastāvā cīnījās Šarūns Vingelis, Evalds Džaugis, Aurēlijs Pukelis un Gintauts Matulis.